Ženskou neplodnost provází pocity viny, selhání a deprese. Psychoterapie může pomoci

8. duben 2022

Syndrom polycystických vaječníků (PCOS) nebo endometrióza jsou jedny z možných příčin ženské neplodnosti. Ženy se s jejich příznaky mohou potýkat už od puberty. Zlehčování a dobře míněné rady nepomáhají.

Anna Sedláková se o své nemoci (PCOS) dozvěděla už ve 14 letech, stejně jako mnoho jiných mladých dívek. „Ony v tu chvíli ještě nechtějí miminko, ale chtějí dostat svou první menstruaci nebo je trápí akné, zvýšená míra ochlupení, deprese a hormonální nerovnováha, které mohou nemoci způsobující neplodnost doprovázet,“ vzpomíná na začátek svého příběhu, který ji vedl spolu s Karolínou Krejčovou k založení neziskové organizace Indiánky. Společně mluví o příčinách neplodnosti i o tlaku společnosti na ženy.

„Přivést na svět dítě je přirozené a normální, a když to tělo nezvládá, ženy bojují s pocity viny, pocity selhání, výčitkami. Řada z nich má deprese, úzkosti,“ shodují se obě mladé ženy. Míra stresu, kterou žena zažívá, když se od lékaře dozví, že je neplodná, je podle výzkumu srovnatelná se stresem prožívaným při oznámení rakoviny. Lidé mají tendence to zlehčovat – „tak jeď na dovolenou, odejdi z práce, změň partnera, to bude dobrý.“ Ale je to natolik komplexní problém, že takové rady nepomáhají. Na místě je odborná pomoc i psychoterapie.

Do jaké míry je diagnóza neplodnosti nezvratná? Jak těžké je přijmout, že žena nemůže mít dítě? A existují otázky, které bychom měli ženám úplně přestat klást? O tom mluvily v Diagnóze F Anna Sedláková a Karolína Krejčová z neziskové organizace Indiánky.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.