Zentiva: Od malostranské lékárny U Černého orla z 15. století k moderním léčivům

Cesta za historií farmaceutické firmy Zentiva vede do dávné minulosti, přesněji do 15. století, kdy na rohu pražských malostranských ulic Zámecké a Ostruhové (dnešní Nerudovy) stávala malá lékárna. Vystřídala se tu řada lékárníků. Nejslavnější éra lékárny U Černého orla je však spojena s lékárnickým rodem Fragnerů.

Účinkují: Jan Kovařík, Miroslav Tomek
Připravil: Jitka Škápíková
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Jonáš Rosůlek
Zvukový design: Jiří Litoš
Premiéra: 25. 5. 2021

Zakladatel rodu Benjamin Fragner zakoupil malostranskou lékárnu, ve které kdysi pobýval na praxi coby student farmacie, v roce 1857. Součástí lékárny, které se záhy začalo říkat Fragnerova, byla v té době i malá výrobní a výzkumná laboratoř.

Tam pan magistr připravoval rozličná léčiva, mastičky a léčivé bylinné likéry podle vlastních receptů. Jeho speciality si brzy získaly věhlas, který dalece přesáhl hranice Malé Strany.

Speciality od Černého orla

Nejslavnější byla „Pražská domácí mast“. Ta se později začala připravovat ve velkém, exportovala se do mnoha evropských států i do USA a vyráběla se ještě po druhé světové válce.

Dalším hitem od Fragnerů byl „Dr. Rosy životní balsám“ pro žaludeční potíže, vyhledávané byly i přípravky proti kašli.

Není divu, že Fragnerova lékárna sklízela obrovský úspěch, měla se co otáčet, a malostranské prostory jí brzy přestaly stačit. A tak Benjamin Fragner zakoupil sousední budovu. Víc už ale nestihl.

Moderní lékárna

Plány realizoval až jeho syn Karel, který nechal postavit na rohu ulice nový dům, vyzdobený sgrafity od Mikoláše Alše. Do něj pak lékárnu U Černého orla přesunul a v zadním traktu zřídil na tehdejší dobu rozsáhlou farmaceutickou výrobu. V suterénu byla umístěna výzkumná laboratoř. Ve své době se jednalo o nejmodernější lékárnu v Praze.

Jak vznikly legendární sirupy proti kašli Sibrumin a Thymomel? Kdo byli další pokračovatelé Benjamina Fragnera? Kdy, proč a jak vznikla Zentiva?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související