Ženy tří republik: Anna J. Patzaková, významná muzikoložka. Život ji nechvalně ovlivnil ministr Nejedlý

29. srpen 2018

Taky ale autorkou průkopnické knihy o začátcích Československého rozhlasu nebo znalkyně hudebního umění Bedřicha Smetany a jeho následovníků.

V únoru 1945 proběhlo na Krymu setkání tří hlavních představitelů Sovětského svazu, Spojených států a Velké Británie. Událost nesla krycí název Argonaut (dnes ji říkáme Jaltská konference). Taky ale mj. vznikla Organizace spojených národů a v Praze vypuklo (5. května) povstání proti německé okupaci a z Českého rozhlasu zaznělo volání o pomoc.  

6. května osvobodila americká armáda Plzeň. Ruské tanky dojely do Prahy o několik dní později. Do vlasti se začínají vracet vězni z koncentračních táborů, váleční uprchlíci a exulanti. Mezi nimi i Anna Patzaková. 

Organizátorka hudebního života

Ženy tří republik: Hermína Týrlová, průkopnice českého animovaného filmu

Hermína Týrlová

Hermína Týrlová dokázala ve svých loutkových filmech vdechnout život hračkám i třeba klubku vlny. Stala se u nás i v zahraničí uznávanou průkopnicí českého animovaného filmu.

Hudební  kritička, muzikoložka a organizátorka hudebního života Anna J. (Jandová), provdaná Patzaková se narodila v červnu 1895 v Plzni. Soukromě studovala klavír u Karla Hoffmeistera a plánovala dráhu koncertní klavíristky, kterou se ale nikdy nestala.  

Od 26 let publikovala hudební kritiky v plzeňském tisku. Po maturitě pokračovala ve studiích hudební vědy na Univerzitě Karlově u Zdeňka Nejedlého, pozdějšího nechvalně proslulého ministra školství. Zároveň stále neúnavně publikovala. Ve svých statích popularizovala zejména hudební umění Bedřicha Smetany a jeho následovníků: Zdeňka Fibicha, Otakara Ostrčila a Otakara Jeremiáše.

Rozhlasová redaktorka 

Ve 30. letech pracovala v hudební redakci pražského rozhlasu. Osobní vzpomínky jí pak pomohly při sestavování knihy o historii rozhlasového vysílání. Obsáhlou publikaci s názvem Prvních deset let Československého rozhlasu (vydal Radiojournal v roce 1935). 
Rozsahem i zaměřením to bylo ojedinělé dílo nejen u nás, ale i v Evropě.

Takto Patzaková vzpomínala na nelehké vytváření knihy u příležitosti 60. výročí vzniku Československého rozhlasu:

Řadu let pracovala v pražském Muzeu Bedřicha Smetany. Provdala se za Václava Patzaka, funkcionáře ČSSD a jednatele Dělnické akademie. Po zřízení Protektorátu emigrovala s manželem za pomoci britské Labouristické strany do Anglie. 

Emigrace

Ženy tří republik: Markéta Kyliánová, umělkyně, která vystupovala jako exotická tanečnice

00523435.jpeg

Markéta Kyliánová vystupovala jako exotická tanečnice. Ovace sklízela nejen v legendárním pražském kabaretu Červená sedma, ale i v Národním divadle a na světových turné.

V londýnském exilu navázala na svou předválečnou činnost. Pořádala přednášky a českou hudbu propagovala i v anglickém vysílání stanice BBC. Přispívala také do exilového časopisu Čechoslovák. Podařilo se jí zorganizovat celou řadu koncertních vystoupení československých profesionálních umělců nejen v Londýně, ale i v dalších britských městech.  

Po návratu do osvobozené Prahy v roce 1945 se manželé Patzakovi ihned zapojují do veřejného života. Patzaková opět nastupuje do Československého rozhlasu. V té době také obnovuje styky se svým bývalým učitelem Zdeňkem Nejedlým a pod jeho vlivem začíná propagovat sovětskou hudbu.

Přítel/nepřítel ministr Nejedlý

Ministr Nejedlý ji v březnu 1948 dosadil, coby svou dřívější oblíbenou studentku, do funkce vedoucí katedry hudební vědy. Pravdou ale je, že sama Patzaková vysokou školu nikdy nedokončila. V prosinci 1950 ji ale zatkli a odsoudili jako součást vykonstruovaného procesu s jejím manželem Václavem, který byl tou dobou už ve vězení. Na svobodu se dostala až po delší době, manžel ale takové štěstí neměl. Zemřel v komunistickém kriminálu v dubnu 1954.

Oba byli rehabilitováni až po smrti Zdeňka Nejedlého. Patzaková zemřela v únoru 1990 v Heřmanově Městci. Nesporné odborné znalosti Patzakové dokazuje i autorství několika hesel pro prvorepublikový Masarykův slovník naučný.

Seznamte se s příběhy dalších Žen tří republik >>

Spustit audio

Související