Ženy za volantem méně riskují a nejdou na hranu. Provoz zjemnily, tvrdí dopravní psycholog Walter

12. říjen 2020

Řízení auta vnímá dopravní psycholog Michal Walter jako pozitivní věc. Ve své praxi pracuje se začínajícími řidiči, ale i se seniory, u kterých schopnost řídit auto klesá.

Čtěte také

„Nechtějí se vzdát řidičského průkazu, je to pro ně forma svobody. Jsou to většinou ješitní muži. A jejich manželka, která je mladší a byla by schopna lépe řídit, nemá řidičský průkaz anebo vůbec nejezdila, jim dělá třetí oko a pomáhá v provozu se orientovat,“ vysvětluje v Hovorech na Plusu.

A dodává, že má pro celou situaci zároveň i pochopení, protože jde o ztrátu svobody pohybu.

Právě ženy jsou těmi, které v dopravním provozu méně riskují, nechovají se většinou agresivně a nejdou na hranu. „Provoz zjemnily, chovají se zodpovědně a řídí opatrně.“

Dopravní psycholog Michal Walter

Agresivní chování je nešvarem nejen na našich silnicích. „Problém je mezi volantem a sedačkou. Tedy v hlavě řidiče,“ říká dopravní psycholog. 

Za formu agresivity považuje i situaci, kdy se na vás zezadu další auto takzvaně „lepí“. Jde o nedodržení bezpečné vzdálenosti, které má ale řešení. „Když držíte přiměřenou rychlost, on za chvilku vyměkne a mezeru si udělá,“ radí Walter.

Radost mu naopak na silnicích dělá to, když se lidé chovají vstřícně a přátelsky. „Když to uděláte někomu vy, on se tak bude chovat k někomu dalšímu. Řetězí se to dál a vypadá to dobře.“

Jaké prohřešky v provozu považuje za nejvíc nebezpečné? A co může u začínajících řidičů způsobit hecování během jízdy s vrstevníky? Poslechněte si celý rozhovor Evy Hůlkové s Michalem Walterem.

autor: Eva Hůlková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.