Zhruba o třetinu méně předplatitelů má táborské divadlo, které právě zahajuje 111. sezónu

8. září 2022 08:42

Divadlo Oskara Nedbala v Táboře zahájí 111. sezónu. V sedmi předplatitelských řadách nabídne přes tři desítky představení. Vstupné nezdraží, řeší ale propad prodeje předplatného.

„Myslím, že se k tomu stavíme čelem a díky pevné divácké základně se pořád držíme poměrně dobře. Nebudu tvrdit, že jsme nepřišli o část diváků, je to zhruba třetina na předplatitelích, což je poměrně velké číslo, ale pořád jsme schopni fungovat a také díky podpoře kraje jako zřizovatele fungovat ve stejném režimu, jako jsme byli zvyklí,“ říká ředitelka Linda Rybáková.

Podle ní výrazně klesl zájem nejstarších návštěvníků, naopak za tři dny se vyprodala všechna školní představení a tvůrčí dílny.

Divadlo nezdražuje, přestože náklady na představení vzrostly o třetinu až polovinu. „Zůstali jsme u stejného formátu, to znamená, že máme sedm předplatitelských řad, což je 32 představení v podzimní sezoně. Většina skupin je činoherní, ale máme také řadu zaměřenou na děti a klub přátel hudby,“ dodává Linda Rybáková.

Propad návštěvnosti řeší i další kulturní zařízení. Potvrzuje to ředitel píseckého Centra kultury Josef Kašpar, který má na starost i Divadlo Fráni Šrámka. „Úbytek diváků tam je a samozřejmě bojujeme hlavně v těch titulech, které jsou vážnější, víc fungují lehké žánry,“ uvádí.

Čtěte také

„S napětím očekáváme, jak se lidé budou v sezóně chovat a jak budou reagovat. Trend je vyčkávat s nakoupením vstupenky do poslední chvíle, což není dobře, protože potřebujete pracovat už předem s nějakými příjmy,“ doplňuje.

Přestože teď podle vedení táborského divadla zájem o kulturu klesá, z ekonomického hlediska to divadlo neohrožuje. 111. sezóna je plně zajištěna.

Slavnostní zahájení začne ve čtvrtek v 18 hodin před budovou v Palackého ulici. „Bude krátká akrobatická show, poté pozveme diváky do foyer našeho divadla, kde budou následovat celkem tři vernisáže. Na programu je barové divadlo se sedmi zpěvačkami za doprovodu klavíru a vyvrcholením celého večera bude koncert amerického performera Andyho the Doorbuma,“ zve mluvčí Patrik Kučera.

Novinkou, kterou ocení zejména handicapovaní návštěvníci, bude nový výtah, kterým se dostanou z přízemí do galerie, divadelního klubu i kavárny.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související