Zhrzení trpaslíci

9. listopad 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Přestože volby do krajského zastupitelstva vyhrála s velkou převahou Občanská demokratická strana, není vůbec jisté, zda bude po následující čtyři roky dle přání voličů vládnout. Vše totiž komplikuje dohoda lidovců a sociálních demokratů, podle které budou v jednáních o nové koalici vystupovat jako jeden subjekt.

0:00
/
0:00

Jen několik desítek minut od sečtení hlasů vydržel odhad, že se ODS spojí s KDU-ČSL a vytvoří v zastupitelstvu většinu. Teď je vše jinak. Zhrzení trpaslíci se domáhají moci a kladou si podmínky. Těžko říci, zda se nápad zrodil v sociálnědemokratické nebo v lidovecké hlavě. Možná v té první. Lidovci se kloní tu k levici, tu k pravici - kam vítr, tam plášť. A když trpaslík s růží křesťánkovi slíbí, že mu spolupráce vynese jisté postavení - proč do toho nejít. Nemá co ztratit, spíš může získat. Podíl na vládnutí bude mít stejně. Bez ohledu na to, co si o tom myslí modrý pták Ódé-esák. A zřejmě i bez ohledu na to, co si myslí volič.

O to hrůzostrašněji se mi jeví představa - a nikoli nereálná, že by se sociální demokraté a lidovci spojili s KSČM, pokud by ODS nesplnila přání a požadky zhrzených trpaslíků. Do takového podniku se ale, doufám, nepustí. Leda snad v případě, že by už o krajská křesla v dalších volbách neusilovali. To je ale sci-fi. Volič má sice v některých ohledech krátkou paměť, umí velkoryse odpouštět a dává druhou šanci, ale tohle by asi jen tak nestrávil. Především lidovci by si měli ujasnit, kam a jak se chtějí ubírat. Nevěřím ale, že plánují cestu do horoucích pekel.

Jak to celé nakonec dopadne, uvidíme až za pár týdnů. Zatím mi to připadá, jako když pejsek s kočičkou vaří dort. Kdyby se jim ale náhodou povedl, doufám, že ho nebudou zdobit třešinkami.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.