Židovští imigranti v Izraeli, Mein Kampf knihou roku v Německu a růst izraelské ekonomiky

8. leden 2017

V roce 2017 přijelo do Izraele 27 000 nových židovských imigrantů. Nejvíce jich bylo z Ruska, Ukrajiny a Francie, meziročně výrazný je nárůst imigrace z Brazílie. Celkově však oproti roku 2015 židovské přistěhovalectví do Izraele pokleslo o 4000 osob.

Rabín Šlomo Koves, který v Maďarsku stojí v čele uskupení ortodoxních židovských kongregací, odmítl přání ke svátku Chanuka od předsedy krajně pravicové strany Jobik Gabora Vony. Jak rabín Koves v otevřeném dopise uvedl, aby takové gesto bylo opravdové, musel by se nejprve Jobik distancovat od četných činů dokazujících jeho antisemitskou povahu.

Knihou roku 2016 se v Německu stal Hitlerův Mein Kampf, kterého se prodalo 85 000 kopií. Komentované vydání antisemitského spisku připravil mnichovský Institut pro soudobé dějiny poté, co po 70 letech vypršel copyright německého státu Bavorsko. Podle vydavatelů se neprokázalo, že by vydání prospělo neonacistické propagandě. Naopak diskuse, kterou kniha vyvolala, umožňuje lépe pochopit příčiny a důsledky zločinné ideologie nacismu.

Izraelská ekonomika dosáhla loni růstu 3,5 %, přičemž nezaměstnanost klesla na rekordní níži 4,8 %. Inflace byla již třetí rok za sebou záporná, v roce 2016 v hodnotě 0,3 %.

Spustit audio