Zima bude horká, ale nezahřeje. Pokud se unie kvůli plynu položí, nemá tu co dělat, říká Bartuška

25. červenec 2022

Uprostřed letních veder hledají unijní představitelé cesty, jak zajistit, aby Evropané příští zimu nemrzli. Podle zvláštního velvyslance Česka pro energetickou bezpečnost Václava Bartušky může energetická krize Evropské unii svým způsobem prospět. „Tento svět není přátelské místo. Pokud se už Evropa probudí ze svého snění, že ji všichni milují, jak je obklopena přáteli, tak to bude jenom dobře,“ říká v dalším vydání Bruselských chlebíčků.

Už v úterý budou ministři členských států v Bruselu schvalovat krizový plán pro případ, že by Rusko dodávky plynu do Evropské unie úplně utnulo.

Václav Bartuška, zvláštní velvyslanec Česka pro energetickou bezpečnost

Václav Bartuška se domnívá, že nejkritičtější budou pro Evropu příští tři zimy. Unie podle něj ale situaci zvládne. „Tohle je nejbohatší kontinent na světě a jsme součástí největšího ekonomického společenství na světě. Jestli se hodláme položit z toho, že nám Rus vypne plyn, tak nemáme na tomhle světě co pohledávat,“ říká Bartuška.

Může se Česko spolehnout na solidaritu dalších unijních států? Co může pro zvládnutí krize dělat každý z nás? A hrozí, že budou unijní ministři prosit v Moskvě o plyn? O tom všem je toto vydání Bruselských chlebíčků.

Zdeňka Trachtová a Václav Bartuška ve studiu
autoři: Filip Nerad , Viktor Daněk , Zdeňka Trachtová , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související