Zimní hradecký slunovrat, Extrem food festival, vydlabávání dýní v zoo... Vyberte si z našich tipů

5. listopad 2021

Kam poslední říjnový víkend můžete vyrazit za zábavou nebo poznáním? Nechte se inspirovat naší nabídkou.

V kulturním centru v Petrovicích u Karviné se v pátek od 17 hodin bude konat strašidelná párty se spoustou zábavy. Nebudou chybět skvělé písníčky, hry, soutěže, čarování a ani tvoření. Zároveň je pro děti také připravena stezka odvahy a soutěž o nejstrašidelnější, nejoriginálnější a nejroztomilejší kostým nebo masku.

Slezské muzeum v Opavě si pro své návštěvníky připravilo na páteční odpoledne akci s názvem „Halloween v muzeu“, která začíná přesně v 15 hodin. Máte jedinečnou možnost projít si strašidelně vyzdobené muzeum a zapojit se tak do pátrání po tajemném muzejním čertovi. Připraveny budou také série úkolů a hádanek, výtvarná dílnička a zasloužená sladká odměna pro všechny návštěvníky s odvahou.

Zimní hradecký slunovrat začne v pátek v 16 hodin v kostele sv. Janů v Opavě. Dvoudenní akce nabídne nabitý program. Těšit se můžete třeba na zahraniční hvězdy jako je Habib Koité & Bamada, což je jeden z nejuznávanějších afrických hudebníků, který vystoupí zároveň se svou kapelou. Mimo hudební scénu se můžete přijít podívat na divadelní představení „Chápeš to?“, nebo na přednášky a diskuse s uznávaným Tomášem Etzlerem. 

Sobotní podvečer můžete strávit v ostravské zoo. Vezměte si s sebou lampiony, halloweenské masky a přidejte se k průvodu, který začíná v 16 hodin. Už od 11 hodin dopoledne začne u výukového centra dlabání dýní. 

Extrem food festival opět v Ostravě! Pokud máte rádi netradiční věci a láka vás chuť exotiky, s dalším tipem vám uděláme opravdu radost. Už po několikáté se v Ostravě dočkáte trhu s více než 30 stánky, kde budete moci ochutnat například hmyzí kuchyni, žáby, šneky, ale třeba taky netradiční nápoje nebo exotické ovoce. Připraveny budou také food workshopy, cestovatelské přednášky, soutěže v pojídání extrémního jídla, nebo třeba hudební a taneční vystoupení. To vše v sobotu od 10 hodin v Trojhalí Karolina.

Do Fulneku za panem Komenským. Muzeum Svět Komenského si především tedy pro děti připravil edukační program o životě Jana Amose Komenského a jeho působení právě ve Fulneku za dob vichřice nebo na prahu třicetileté války. Tato interaktivní výstava bude přístupná až do června, a to vždy od 9 do 17 hodin. 

 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.