Zimní plavci Filip Jícha se synem Filipem trénují místo přípravy na mezinárodní závody ve Vltavě

8. duben 2021

Zimní plavci z Kladna - Filip Jícha starší se synem Filipem - už za svoji kariéru plavali v jezeře Loch Ness ve Skotsku nebo v úžině mezi Švédskem a Dánskem. V těchto dnech se měli připravovat na další mezinárodní závod. Místo toho se ale v důsledku pandemie koronaviru udržují ve formě v pražském úseku Vltavy.

Náš reportér Martin Minha navštívil trénink zimního plavce Filipa Jíchy, který v tomto sportu za normálních okolností reprezentuje Českou republiku i na mezinárodních závodech.

Zimní plavec Filip Jícha starší se synem Filipem

Jedenapadesátiletý Filip Jícha zimnímu plavání propadl před sedmi lety a už loni v květnu se měl dočkat své vysněné expedice za polárním kruhem. V důsledku pandemie byl ale závod ve vlnách Severního ledového oceánu odložen až na příští rok. Ve formě se udržuje v pražském úseku Vltavy, ale neví, jestli to bude stačit.

Zimní plavec Filip Jícha starší se synem Filipem

"Jsou tam podmínky na které se u nás horko těžko připravujeme, protože tam má voda kolem 2°C a vzduch pod -10°C a je to moře. Jinak studí, jinak se v tom plave a pro nás je to velká neznámá. Uvidíme, jestli to, co tady máme natrénováno, bude stačit," vysvětluje Filip Jícha, který začal závodit teprve před třemi lety. Tehdy si zimní plavání oblíbil i jeho sedmnáctiletý syn a tenhle sport ho moc baví.

Zimní plavec Filip Jícha mladší

"Zimní plavání má komunitu lidí, která na závody jezdí, všichni se chovají velmi sportovně a v rámci klubu jsou všichni kamarádi. Je to sport, který člověka naplňuje duševně a pomůže mu fyzicky. Navíc se ještě podívate do zahraničí na místa, kam byste normálně nejel," přibližuje Filip Jícha mladší.

autoři: Ľubomír Smatana , JMys
Spustit audio