Zimní střediska se připravují na sezónu a někde už začali zasněžovat

25. listopad 2022 07:03

Podzimní počasí se pozvolna mění v zimní. V noci na mnoha místech teploty klesají pod bod mrazu a to je ideální situace pro provozovatele ski areálů, kteří tak mohou vyrábět technický sníh. Děla ale zatím spustili jen ve dvou největších střediscích v regionu.

Jsou to hlavně ta největší, tedy Dolní Morava a Buková hora. Zatímco na Bukové Hoře zatím spustili děla jen párkrát o uplynulém víkendu, Dolní Morava zasněžuje pravidelněji. Hlavní rozdíl je v nadmořské výšce, což při počasí, kdy jsou teploty v noci kolem nuly, může hrát velkou roli. Ani jeden z areálů nemá zařízení, která dovolují vyrábět technický sníh i při teplotách nad nulou.

Zatímco Buková hora má nejvyšší bod sjezdovky v přibližně 950 metrech, Dolní Morava má jeden ze svahů dokonce v nadmořské výšce přes 1200 metrů. Děla chrlila sníh v uplynulých dnech třeba i v Českých Petrovicích.

Níže položená střediska vyčkávají

V nižších polohách se zatím k zasněžování většinou neodhodlali, a to z důvodu nejisté předpovědi. Výroba technického sněhu je při dnešních cenách energií o dost dražší než loni, takže někteří provozovatelé říkají, že zatím není jistota stálejšího mrazu a teprve až bude, tak děla spustí.

Jediným areálem, který má daný termín zahájení sezóny je Dolní Morava, kde chtějí mít Grand Opening druhý prosincový víkend, ostatní areály chtějí otevřít nejpozději do Vánoc.

Jak ovlivní drahé energie ceny jízdného nebo ski pasů? Většinou se ceny zvednou o 10-20 procent oproti loňsku. Podle oslovených provozovatelů je nereálné, aby do jízdného promítli skutečné zvýšení nákladů, protože ty vzrostly oproti předchozím rokům několikanásobně.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související