Žít nový underground. Cenu Jiřího Ortena 2023 získal básník Filip Klega se sbírkou Andrstán

15. květen 2023

Kdo je u nás největším literárním talentem do třiceti let? Právě to vyhodnocují každý rok porotci Ceny Jiřího Ortena, jejímž laureátem se letos stal básník Filip Klega se svou sbírkou Andrstán, v které se potkávají undergroundové postavy, nevšední postřehy z každodennosti, trapnost i humor.

„Brněnské uskupení Vítrholc se dočkalo nástupu nové generace, která underground nejen vzývá, ale je nucena ho také nově žít. Filip Klega ví, co znamená trapná poezie, ale jejími prostředky dovede umně vytvářet gesta a mikropříběhy typické pro věk prekarizace. Klegova sonda do nižších pater společnosti nepostrádá posvěcující humor, komunitní vtípky pak podtrhují celkové vyznění,“ shrnula odborná porota Ceny Jiřího Ortena 2023 určené autorům prozaického či básnického díla napsaného v českém jazyce, jimž v době vydání díla není více než 30 let.

Naše redaktorka si povídala nejen s čerstvým laureátem, ale i s další nominovanou v užším výběru Annou Sedlmajerovou, jejíž soubor Bizarrum Multiflorum se objevil také v nominacích na Objev roku ceny Magnesia litera. Jak oba autoři, jejichž sbírky poezie vyšly v téže edici Mlat nakladatelství Větrné mlýny, hodnotí svá díla navzájem? Jakou roli hrál při koncepci souborů jejich společný redaktor, rovněž básník Dominik Bárt? Jaká je vertikální a horizontální poezie? Čtou si při psaní texty nahlas? Čí tvorba dobře ladí s technem? Jak si vybírali názvy svých knih? A jak vypadá podle Filipa Klegy peklo?  

Spustit audio

Související