ŽIVĚ: Rozhlasoví symfonikové zahrají s jedním z nejslavnějších světových harfenistů Emmanuelem Ceyssonem

3. leden 2022

Někdejší první harfista Metropolitní opery v New Yorku a Národní pařížské opery, který dnes tuto pozici zastává v Losangeleské filharmonii, zahraje na prvním večeru rozhlasových symfoniků v roce 2022. Přímý přenos vysíláme 3. ledna od 19:30.

Koncert si můžete poslechnout i zpětně až 6 hodin po jeho začátku na mujrozhlas.cz.

PROGRAM
Rodion Ščedrin
Koncert pro orchestr č. 1 Zlobivé častušky
Reinhold Glière
Koncert pro harfu a orchestr Es dur, op. 74
Boris Ljatošinskij
Symfonie č. 3 h moll, op. 50 Mír zvítězí nad válkou

Kirill Karabits – dirigent
Emmanuel Ceysson – harfa

Zazní Koncert pro harfu Es dur Reinholda Glièra. Na programu jsou i „Zlobivé častušky“ od Rodiona Ščedrina a Třetí symfonie ukrajinského skladatele Borise Ljatošinského. Provedení řídí rodák z Kyjeva Kirill Karabits.

Při hledání vlastního hudebního výrazu ovlivnily Rodiona Ščedrina folklor, klasický styl i avantgardní kompoziční směry. První ze svých koncertů pro orchestr nazval rozverně Zlobivé častušky a virtuózně v něm zpracoval populární intonace. Brilantní hravá miniatura měla premiéru ve Varšavě v roce 1963.

Glierův Koncert pro harfu, dílo z roku 1938, vyznívá jako kombinace prvků patřících do okruhu vídeňského klasicismu s prvky ruského národního romantismu. V provedení Emmanuela Ceyssona bude jistě velkým zážitkem. Tento špičkový harfista dnes vystupuje ve slavných koncertních prostorách, jako jsou Wigmore Hall, Salle Gaveau, Carnegie Hall, Wiener Konzerthaus či Berlínská filharmonie. Získal četná ocenění v soutěžích – např. zlatou medaili na Mezinárodní harfové soutěži v USA (Bloomington, 2004), první cenu na Soutěži mladých koncertních umělců v New Yorku (2006)
a první cenu na prestižní soutěži ARD v Mnichově (2009). Stal se tak prvním harfistou, který se umístil na čelních pozicích hned tří významných mezinárodních soutěží. V letech 2005–2009 působil jako hostující profesor na Královské hudební akademii v Londýně a od roku 2010 vyučuje na Mezinárodní letní akademii v Nice. Mistrovské kurzy pořádá po celém světě.

Dirigent Kirill Karabits

V době, kdy Reinhold Glière vyučoval několik let na konzervatoři v rodném Kyjevě, byl mezi jeho žáky také o generaci mladší Boris Ljatošinskij. Později se stal profesorem kompozice a orchestrace Moskevské státní konzervatoře a Ukrajinské národní hudební akademie P. I. Čajkovského. Mezi jeho žáky byl dirigent Ivan Karabits, otec dirigenta dnešního večera. Třetí z Ljatošinského pěti symfonií je monumentálním dílem z roku 1951, plným závažného obsahu. Úřady ji pro tragické vyznění označily za pacifistickou, tedy také antisovětskou – a autorovi bylo doporučeno opatřit symfonii vítězným optimističtějším koncem. Premiéry se tak dočkala až o čtyři roky později, po Stalinově smrti. Kirill Karabits dílo opakovaně připomíná. Natočil je i s Bournemouthským symfonickým orchestrem, v jehož čele stojí už 12 let.

autor: SOČR
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka