Život Olgy Havlové. Výjimečný osud ženy, která dělala víc než to, že stála po boku Václava Havla

31. leden 2021

Je to už čtvrt století od chvíle, kdy odešla Olga Havlová (1933-1996), první manželka Václava Havla. Jako první dáma za sebou nechala krátkou, ale výraznou stopu. A jejím dílem byl i sám Havel. Mnohé z toho, co mu připisujeme třeba z disidentských dob, by se možná vůbec nezrodilo nebo by vypadalo úplně jinak – nebýt Olgy Havlové. Její osud zachytil Pavel Kosatík v knize Člověk má dělat to, nač má sílu.

Na to, aby se Olga Havlová stala součástí obecného osudu, měla jenom velmi málo času, doslova pár let. Většina společnosti se s její osobností začala sbližovat až poté, co se – v prosinci 1989 – stal Václav Havel prezidentem a kdy také ona vystoupila před oči veřejnosti.

Člověk má dělat to, nač má sílu. Život Olgy Havlové
Čte: Jiří Ornest
Připravili: Václav Lautner ,Zuzana Vojtíšková
Napsal: Pavel Kosatík
Režie: Hana Kofránková

Činila tak nerada. Cenila si soukromí a věděla, že „v záři reflektorů“ o ně přijde. Na rozdíl od mnohých jiných mužů i žen však i v nové roli našla sama sebe.

Zatímco mnozí míní, že člověk má hrát společenské role, které od něho okolí očekává (a role takzvané první dámy je v tomto ohledu typická), existují i ti, kdo vlastním životem znázorňují, že lepší je spíš opak.

Dokážou vnutit společenské „roli“ rukopis své vlastní osobnosti. O takových lidech se potom říká, že za sebou zanechali stopu. Že tvořili dějiny.

Taková byla Olga Havlová.

Její životní příběh shrnuje Radiokniha, poslechněte si ji.

autoři: Václav Lautner , Zuzana Sikačová
Spustit audio

Související