Život prostoupený hudbou a uměním. Mezzosopranistka Magdalena Kožená slaví významné jubileum

26. květen 2023

Magdalena Kožená (*1973) patří mezi nejúspěšnější české pěvkyně současnosti. Dokládají to nejen angažmá, díky kterým vystupuje na koncertních i operních pódiích po celém světě, ale také řada domácích i zahraničních ocenění nebo smlouvy s nahrávacími společnostmi Deutsche Grammophon a Pentatone. 

Magdalena Kožená

Se zpěvem začínala v rodném Brně, v dětském sboru Kantiléna pod vedením Ivana Sedláčka. Jejím původním životním cílem bylo stát se klavíristkou, nakonec se rozhodla pro pěveckou dráhu. Zpěv studovala nejprve na brněnské konzervatoři a poté u Evy Blahové na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. Cestu do velkého hudebního světa jí otevřelo v roce 1995 absolutní vítězství v 6. Mezinárodní soutěži Wolfganga Amadea Mozarta v Salcburku. Z Magdaleny Kožené se poté stala žádaná specialistka na barokní a mozartovský repertoár, kterému se dodnes intenzivně věnuje. Její repertoár ale zahrnují i díla z období romantismu, ale i 20. a 21. století. 

Čtěte také

V roce 1998 podepsala exkluzivní smlouvu s vydavatelstvím Deutsche Grammophon, u kterého se poté podílela na dvou desítkách alb. Postupem času za ně získala prakticky všechna významnější ocenění udělovaná hudebními časopisy včetně prestižních Gramophone Awards, a to hned v několika kategoriích. Její nahrávka Fragmentů k opeře Julietta Bohuslava Martinů, za doprovodu České filharmonie pod vedením Sira Charlese Mackerrase, zvítězila v roce 2009 v kategorii Recital. 

Magdalena Kožená je také Rytířem řádu umění a literatury Francouzské republiky, převzala Cenu ministra zahraničních věcí za šíření dobrého jména České republiky a Zlatou medaili za zásluhy na poli umění od Mezinárodního výboru washingtonského Kennedyho centra pro umění. Tyto dvě pocty pak doplnila respektovaná cena Georga Friedricha Händela, kterou uděluje rodiště slavného německého skladatele, město Halle, za mimořádnou interpretaci díla svého nejslavnějšího rodáka. 

ZUŠ Open - Magdalena Kožená

Kožená je také neúnavnou propagátorkou české hudby a české kultury. Stala se patronkou Mezinárodního hudebního festivalu Concentus Moraviae, své jméno spojila s Rokem české hudby a převzala také záštitu nad celoevropským hudebním projektem České sny. Soustavně se také věnuje aktivitám svého Nadačního fondu, který založila na podporu českých základních uměleckých škol a jehož hlavním projektem je úspěšný celorepublikový festival ZUŠ Open. Životní jubileum Magdaleny Kožené připadá na pátek 26. května. A jak ho oslaví? Rozhodla se zorganizovat Benefiční koncert pro budoucnost, který se uskuteční o necelé dva týdny později, ve čtvrtek 8. června od 19 hodin v prostorách Vladislavského sálu Pražského hradu.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související