Životní lekce Drahoslavy Kabátové

13. březen 2010

Ve čtvrtém ročníku vysoké školy se Drahoslavě Kabátové narodila težce postižená dcera a dva dny po porodu zemřela. Nechala po sobě zaskočené mladé ženě trauma, které se rozhodla překonat péčí o handicapované děti v Jedličkově ústavu. Příběh Dobré vůle by tady mohl končit, ale teprve začíná.

„Po listopadovém převratu měla spousta vychovatelů z ústavů sociální péče chuť založit něco svého a vyplnit prázdná místa na mapě sociálních služeb,“ říká Dája Kabátová. Jako vychovatelka z Jedličkova ústavu myslela především na svoje bývalé svěřence, kteří po dovršení plnoletosti ústav opouštějí. Tak vznikl projekt Letohrádku Vendula, denního stacionáře s manufakturou pro klienty s různým typem postižení, kde si každý najde práci, kterou zvládne a skrze níž může být ostatním užitečný.

Za vybudování Letohrádku získala Drahoslava Kabátová titul Sociálně prospěšný podnikatel roku 2008, umístila se na prvním místě českého kola soutěže, kterou organizuje společnost Ernst & Young a manželé Schwabovi – pořadatelé Světového ekonomického fóra v Davosu.

Dobrou vůli o Drahoslavě Kabátové natočila Renata Venclová, režii má Yvona Žertová, dramaturgie Lenka Svobodová.

Spustit audio