Žížaláci / Piano Toy pro klavír - Zbyněk Matějů

17. září 2018

„Když jsem byl před mnoha lety požádán režisérem a výtvarníkem Jaromírem Gálem o hudbu k animovanému seriálu Žížaláci, nezaváhal jsem ani chviličku.

Postavičky z plastelíny vyvádějí neskutečná alotria a zvuková složka je zastoupena pouze ruchy a hudbou, hrdinové nemluví a děj není zatížen textem. Zadání režiséra znělo na použití akustických nástrojů, zadání od televizní produkce na velmi komorní obsazení. Hlavním nástrojem se tedy stal klavír.

Večerníčky mají u nás velkou tradici a pro skladatele je spolupráce na nich výzvou. Na rozdíl od hudby k hraným filmům zde nefungují rozsáhlejší plochy, naopak je třeba pracovat se „zkratkami” a velmi výraznými nápady. Žížaláci se postupně stali populárním seriálem a z původně plánovaných 13 částí se rozrostli na neuvěřitelných 39 dílů. Poslední dva roky jsem průběžně žádán o noty, aby si děti hudbu mohly samy zahrát. Rozhodl jsem se proto upravit několik motivů ze seriálu do malé skladbičky a nechat ji publikovat. Protože hudbu k seriálu natáčíme ve spolupráci s klavíristou Danielem Wiesnerem, požádal jsem ho také o revizi - zjednodušení a zpřístupnění - i pro menší děti.

V roce 2011 jsem napsal skladbu TO-Y pro jednu nebo dvě háčkové či pedálové harfy pro soubor Arpadua. Skladba měla již mnoho repríz, byla natočena na CD a stále se hraje v různých kombinacích. Piano Toy je nově její klavírní alternativou.“

Další skladby Zbyňka Matějů vydané hudebním Vydavatelstvím a nakladatelstvím Českého rozhlasu:
Imagine That
Saxomania / Zpívající anděl
Smorfia
Stéla zapovězení
TO-Y

Spustit audio