Zkuste golf i naučnou stezku legionářů

Nedaleko Lázní Bohdaneč v blízkosti Opatovického kanálu vyrostlo golfové hřiště. Osmnáct jamek v upravené krajině čeká hráče s golfovými holemi. Kanál je zase celoročně splavný na kánoích v úseku mnoha desítek kilometrů. A kdo nemá zájem o žádný z těchto sportů, může se pěšky vydat mezi Zábranskými rybníky a podél přírodní rezervace nádhernou stezkou až do Dolan.

Golf je celoroční sport, ikdyž hlavní sezóna začíná v březnu a končí v prosinci. Golfové hřiště u Bohdanče funguje od roku 2005 a má přes osmnáct set členů. Je druhým nejnavštěvovanějším golfovým hřištěm ze 120 českých hřišť. 

Golfové hřiště leží v těsné blízkosti Opatovického kanálu. Pro návštěvníky unavené golfem jsou připravené kánoe a několik zajímavých destinací pro i proti proudu.

Od golfistů vzešla také myšlenka postavit lávku, překlenout Opatovický kanál a vytvořit novou stezku mezi Zábranskými rybníky.

Dřevěná lávka nese jméno majora Franjo Aubrechta, legionáře a druhoválečného odbojáře. Jeho osud připomíná informační tabule na počátku naučné stezky Cestou legionáře. Druhé zastavení je v blízkosti už neexistující Tillerovy chaty a připomíná dalšího bohdanečského legionáře a odbojáře podplukovníka Karla Tillera.

Stezka pokračuje mezi Zábranskými rybníky, které se na zimu vypouštějí. Po lesní stezce se pak můžou návštěvníci vrátit ke golfovému resortu, nebo pokračovat dál podél přírodní rezervace a napájecího kanálu až do vesnice Dolany.

Jedlé houby od Václavíka

Pan Jiří Václavík z Dolan pěstuje houby už více než 40 let. Začínal s žampiony a hlívou ústřičnou a později se věnoval výrobě substrátů, na kterých si lidé mohli houby vypěstovat v domácím prostředí. Postupem času a příchodem nových informací se Jiří Václavík začal specializovat na vzácné houby s léčivými účinky, jichž využívá čínská medicína. A jaké houby se u Václavíků krájí do bramboračky? Poslechněte si zvukový záznam tohoto dílu Východočeských výletů. 

 

autor: KSA
Spustit audio

Související