Zlaťáky ve hře World of Warcraft mají vyšší hodnotu než bolívary. Inflace ve Venezuele roste

3. srpen 2017

V celosvětově rošířené hře World of Warcraft si hráči občas můžou od herních postav vyslechnout, že jsou na mizině. A teď to platí i pro ty, kdo chtějí herní zlaťáky vyměnit za venezuelské bolívary.

Jak píše časopis Fortune, na nepříznivý vývoj venezuelské měny na Twitteru upozornil Venezuelan pod přezdívkou Kaleb. Ten totiž spočítal, kolik si člověk může koupit herních zlaťáků ve hře World of Warcraft za jeden americký dolar a pak to srovnal s tím, jakou cenu má jeden dolar na venezuelském černém trhu.

Za dolar jste dostali 8 500 bolívarů, zlaťáků ještě o 100 méně, měna má tak hodnotu o něco málo vyšší než oficiální bolívar. Venezuelská měna se mezitím propadla ještě více, takže dnes jeden zlaťák stojí skoro dva bolívary.

Čtěte také


World of Warcraft (zkráceně WoW) je fantasy počítačová hra. Vyvinula ji společnost Blizzard Entertainment a vydala v roce 2004, k desátému výročí série. Hra drží rekord v Guinessově knize rekordů za nejpopulárnější MMORPG hru. (zdroj: Wikipedia)

Vzhledem k okolnostem je porovnání smysluplné. Oficiální cena venezuelského bolívaru je sice vyšší, ale kvůli ekonomické krizi v zemi skutečnosti odpovídá spíš ta na černém trhnu. A zároveň hra World of Warcraft se s realitou prolíná tak, že zlaťáky v ní se dají proměnit na skutečné peníze.

Mnoho hráčů ve hře tráví stovky, nebo i tisíce hodin a utrácí v ní skutečné peníze. Za zlaťáky, jejichž reálná cena se průběžně mění se dá nakupovat například vybavení nebo různá vylepšení pro herní postavy. Ty se pak dají v herní komunitě prodat, třeba i za tisíce korun. I díky tomu jsou dnes lidé, kteří si hraním vydělávají.

autoři: znk , jaw
Spustit audio