Zlínský spisovatel Antonín Bajaja slaví 80. narozeniny, poslechněte si jeho Tichou poštu

30. květen 2022

Zlínský spisovatel Antonín Bajaja slaví 30. května 2022 80. narozeniny.

Spisovatel a publicista Antonín Bajaja se narodil 30. května 1942 v lékařské rodině ve Zlíně. Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně a jako zootechnik pracoval v letech 1965-1973 v Želechovicích nad Dřevnicí. Později byl zaměstnancem zemědělské laboratoře. V roce 1991 nastoupil jako redaktor do Československého rozhlasu, od roku 1992 působil v deníku Prostor, pak v časopise Týden a souběžně byl redaktorem Svobodné Evropy. Vedl také semináře tvůrčího psaní na olomoucké a zlínské univerzitě.

Je autorem řady románů a dalších próz. Debutoval v roce 1982 knihou Mluviti stříbro. Za román Duely z roku 1988 obdržel Bajaja výroční cenu nakladatelství Mladá fronta. Získal také ocenění v soutěži Evropský fejeton Brno 1993.

Bajajův román z roku 2003 Zvlčení – romaneto o vlcích, lidech a úkazech získal cenu Magnesia Litera a byl také přeložen do ruštiny, běloruštiny, bulharštiny, slovinštiny a maďarštiny. Román Na krásné modré Dřevnici z roku 2009 přinesl Antonínu Bajajovi Státní cenu za literaturu a vyšel také v anglickém a polském překladu.

Text Tichá pošta, který si z jeho tvorby můžete poslechnout, vyšel v roce 2008 v Pozitivních novinách. Pro rozhlas jej načetl Zdeněk Bureš v režii Radima Nejedlého.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.