Zmatení vesničané a animovaná zahrada. Jaké filmy Češi vyslali na filmový festival Berlinale?

Z Berlína se opět stává hlavní město filmu. V německém hlavním městě začíná už 72 ročník festivalu Berlinale. Divákům nabídne přes dvě stě padesát snímků, například druhé filmové zpracování divadelní hry Hořké slzy Petry von Kantové nebo komedii z prostředí české vesnice. Na co dalšího se letos můžou návštěvníci těšit?

O sošku zlatého medvěda v hlavní soutěžní kategorii se čeští filmaři sice ucházet nebudou, ve vedlejších sekcích ale své místo našli.

Součástí festivalového programu je například film Kdyby radši hořelo režiséra Adama Kolomana Rybanského. V komediálním příběhu o lidské zmatenosti z přehlcení informacemi a odhodlání čelit terorismu na vesnici se divákům představí Miroslav Krobot, Michal Isteník nebo Anna Polívková.

Z české produkce bude k vidění také minisérie Podezření nebo krátkometrážní animovaný film Zuza v zahradách, který podle knižní předlohy spisovatelky Jany Šrámkové natočila režisérka Zuzana Sumková.

Atmosféra červeného koberce

Největší divácký zájem je o slavnostní zahájení, o které se postará francouzský snímek Peter von Kant. Vstupenky na projekci se na webu vyprodaly během několika minut.

Film režiséra Francoise Ozona se bude také ucházet o vítězství v hlavní soutěžní kategorii. Společně s ním je ve výběru ještě sedmnáct dalších snímků – mezi nimi i italský film Leonora addio.

Vítězný snímek pořadatelé vyhlásí na slavnostním ceremoniálu 16. února. Program bude poté pokračovat ještě čtyři další dny. Kromě klasických projekcí pořadatelé připravili například videokonference s tvůrci.

Posluchače Radiožurnálu bude o průběhu festivalu informovat náš filmový publicista Pavel Sladký.

autoři: Josef Kaňka ,
Spustit audio

Související