Změna klimatu mění termíny i pravidla sportů. Mnohdy se lidé zážitku na stadionu kvůli vedru raději úplně vzdají

29. listopad 2022

Fotbalové mistrovství světa v Kataru je první takovýto turnaj, který se nehraje na jaře nebo v létě. V obvyklém termínu se v zemích kolem Perského zálivu teploty pohybují často i kolem čtyřiceti stupňů Celsia. V Česku jsou ve fotbale změny termínů na podzim a v zimě běžné spíše kvůli chladnému počasí. Změna klimatu stále častěji mění nejen termíny turnajů, ale i pravidla některých sportů, a zavádí se například přestávky na pití.

Navzdory přeložení turnaje na listopad se i na letošním mistrovství v Kataru počítá s možnými přestávkami kvůli horku. Tedy něčím, co fotbal ještě donedávna neznal. Poprvé se podobné pauzy objevily na mistrovství světa v Brazílii v roce 2014. Když tam tehdy rozhodčí přerušil zápas mezi Spojenými státy a Portugalskem, zjevně to překvapilo i komentátory americké televize ESPN.

Co se to děje?

Ti ze začátku jakoby nemohli uvěřit, že rozhodčí v 39. minutě vyzval hráče k pauze na pití, než se zorientovali:

„Je to povolené po 30 minutách každého poločasu při teplotě nad 30 stupňů, což teď je. V tuhle chvíli to dává smysl.“

„Rozhodně, jen si myslím, že teď ve 40. minutě to klidně mohlo být dřív. Pro ty z vás doma, tady teď je opravdu horko a vlhko.“

O týden později, v osmifinále mezi Mexikem a Nizozemskem pak přišla na řadu první oficiální ochlazovací pauza. Mezinárodní fotbalová federace FIFA v té době takovéto přestávky povolila v případě, že se turnaj hraje ve velmi horkém a vlhkém počasí. Později se rozšířily i do různých národních soutěží i v Evropě, a to i v zemích, které jsou typické spíš chladnějším počasím.

Pauza na pití nejen kvůli vedru

V anglické Premier League se přestávky na pití zavedly v roce 2020, tehdy to souviselo i s covidovou pandemií. Soutěž se hrála nestandardně i v létě a kvůli přísným hygienickým pravidlům to mělo umožnit, aby každý hráč pil jen ze své vlastní lahve, kterou nesdílí s ostatními jako dřív.

I ti nejelitnější hráči tam často nastupují před prázdným hledištěm, protože tam v tom horku nikdo sedět nechce.
Allen Hershkowitz

Od letošního léta ale s těmito minutovými přestávkami anglická fotbalová asociace počítá i během běžné sezóny a 7. srpna na ně také došlo v zápasu West Ham United s Manchesterem City.

Pařit se tam nebudu

Allen Hershkowitz

To, co se děje ve fotbale v posledních letech, je v jiných běžné už delší dobu a netýká se jen hráčů, říká Allen Hershkowitz, vědecký poradce pro udržitelnost amerických klubů v několika různých sportech:

„Když se kriket, fotbal nebo basketbal nedají hrát venku, protože je tam příliš horko, sportovní organizace mění harmonogram soutěží, mění pravidla. Přestávky kvůli teplu jsou teď v kriketu, v tenisu. Mně samotnému moji příbuzní říkali, že radši nepůjdou na tenisové mistrovství, protože nechtějí sedět v těch částech hlediště, kde není stín a kde na ně svítí slunce.“

Čtěte také

Sportem, který klima silně ovlivnilo už dřív, je právě zmíněný kriket. Ten je sportem číslo jedna v Jižní Asii, hlavně Indii a Pákistánu, kde v létě denní teplota běžně dosahuje i čtyřiceti stupňů. Kriketové organizace kvůli tomu vypracovaly speciální pokyny, jak dbát o zdraví hráčů. Především na jejich hydrataci.

Osamoceni v úsilí

Upravují se hrací termíny zápasů a zavádí se i zmíněné přestávky na pití. Jak říká Allen Hershkowitz, ohledy se berou i na diváky:

„Pracoval jsem s kriketovými organizacemi v Austrálii a jinde ve světě a kvůli horku na zápasy nechodí spousta fanoušků. Kvůli horku se zápasy i rušily. I ti nejelitnější hráči tam často nastupují před prázdným hledištěm, protože tam v tom horku nikdo sedět nechce. Klima ovlivňuje sporty, protože ovlivňuje komunity, které sportovní události organizují."

Čtěte také

Koneckonců, i fotbalová federace FIFA ve své klimatické strategii uznává, že změny klimatu dopadají i na celé státy, hlavně ostrovní země v Oceánii, kterým kvůli zvedajícím se hladinám oceánů hrozí zatopení.

Vlastní klimatickou strategii si schválily i německé fotbalové kluby. Týmy dvou elitních soutěží budou od příští sezóny povinně dokazovat, že mají a dodržují strategii udržitelnosti a omezují svou uhlíkovou stopu, podobně jako teď musejí podporovat mládež.

autoři: Zdeněk Novák , aka
Spustit audio

Související