Změny ve FAČR? „Byl to systém parazitující na fotbale. Výsledky přijdou do dvou let,“ míní Hoftych

22. září 2021
Na férovku s V. Hradilkem

Hostem Pavla Nečase ve sportovní talkshow Na place je fotbalový trenér a bývalý obránce Pavel Hoftych. Jak vzpomíná na vojnu v Žatci? Kdo je jeho trenérským vzorem? Proč odešel ze Slovanu Liberec? A je fotbal ještě čistý sport? Poslechněte si celý rozhovor!

Ve vedení českého fotbalu došlo k obměnám na různých úrovních – od okresu až po ty nejvyšší místa. Jsi rád, že se to stalo?

Určitě. Petra Fouska pamatuji ještě z dob, kdy Vlasta Mareček dělal národní týmy. Mám takovou příhodu – před půl rokem jsem ho potkal na Václavském náměstí. Byl jsem tam s dcerou a to ještě Petr nekandidoval. Pozdravil jsem ho a říkám mu, že tohle je moje dcera, jí jsem řekl, že tohle Petr Fousek, budoucí předseda svazu. Petr mi pak řekl, že za 14 dní bude kandidovat. Je výborné, že se spojili s Vláďou Šmicerem a že došlo ke změně. Nikdy jsem nebyl ten, kdo stál na straně Berbra. To, co tam probíhalo za minulé vlády, bych nazval systémem parazitujícím na fotbale. Pro mě je jednoznačně fajn, že změna proběhla. Není to o tom, že se za tři měsíce všechno změní, ale myslím si, že výsledky přijdou v horizontu dvou let. 

Čtěte také

Já si taky myslím, že nebude jednoduché ten vagon roztlačit, což bychom si všichni přáli. 

Já bych na to navázal. Když jsme v mládí hráli fotbal na ulici, tak se vybrali dva kapitáni, zvolili jsme si mužstvo a hrálo se bez rozhodčího. Fotbal nevznikl a priori kvůli rozhodčímu. Ti přišli do hry, aby se dodržovala pravidla. Tady se bohužel stalo to, že pod vládou, která tady byla, rozhodčí získávali větší pravomoce než hráči a dokázali určit směr zápasu podle sebe, což je strašidelné.

Ta situace už byla katastrofální. Ty jsi skončil jako trenér a tvoje další touha je trénovat, nebo bys šel klidně do fotbalové asociace? 

My jsme se sešli s Petrem Fouskem. Bavili jsme se o mládežnických reprezentacích, něco jsme si spolu vyříkali a nechali jsme si dveře otevřené. Pro budoucnost si myslím, že se vzájemně respektujeme. Uvidím, co bude v životě dál. Kdyby přišla nabídka a trefilo by se, že můžu být já prospěšný, tak bych určitě rád pomohl. Na druhou stranu se chystám spíš do pozice trenéra. 

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: Pavel Nečas , vla

Související