Zmírnění ochrany uhelných ložisek pomůže rozvoji obcí v Beskydech

23. květen 2022

Obce v Beskydech oprašují staré plány na rozvoj turistiky a nevyužitých oblastí. Díky nedávnému rozhodnutí ministerstva životního prostředí už neplatí přísná ochrana ložisek černého uhlí. Týká se to kromě Karvinska také okolí beskydského dolu Frenštát. Například v Kunčicích pod Ondřejníkem.

Je konec mnohaletým obavám, ukazuje na nedaleký důl Frenštát starostka Kunčic Michaela Šebelová (STAN). A jak říká, teď už je možné plánovat to, co tady chybí. „Je to zatím v úvahách. S obcemi Tichá a Frenštátem se snažíme udělat takový park. Doteď jsme o tom ani nemohli uvažovat,“ říká starostka.

Čtěte také

Zmírnění ochrany uhelného ložiska souvisí s útlumem těžby, i když důl Frenštát nikdy v provozu nebyl. Cokoliv stavět bude v celém dobývacím prostoru jednodušší, potvrdila už dříve mluvčí státního podniku Diamo Jana Dronská. „Umisťování veškerých staveb tam povolí stavební úřad, aniž by vyžadoval vyjádření těžební organizace a provedení zvláštních opatření proti účinkům poddolování, jak tomu bylo dosud,“ dodává Dronská.

„Já to vnímám tak, že celkově rozhodnutí o vybudování dolu Frenštát vzalo tomuto území budoucnost,“ poznamenala kunčická starostka. To by se teď podle ní mohlo napravit. Třeba tady v místech plánovaného překladiště uhlí v oblasti zvané Křenkova zahrada. Plán obnovy už je hotový.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související