„Znám ještě starší lidi.“ Jiří Suchý oslaví 90. narozeniny premiérou v Semaforu

Textaři, hudebníkovi a zpěvákovi Jiřímu Suchému je neuvěřitelných 90 let. Jubileum oslaví tak, jak to má nejraději – na prknech svého Divadla Semafor. Ještě předtím si bude s Alešem Cibulkou povídat v Blízkých setkáních na Dvojce.

Čtěte také

Stále píše, skládá, hraje, zpívá, režíruje, výtvarničí, řediteluje a rozšiřuje svoje unikátní sbírky. Pracovní tempo zakladatele slavného divadla Semafor zkrátka nepolevuje.

Pro divadlo stále píše nové hry – zanedlouho bude mít premiéru jeho představení Černá kočka – Bílý pes ve stylu slavného francouzského kabaretu. V červnu mu vyšla kniha Kondenzovaný humor a také pracuje na filmu, ve kterém se bude ve vzpomínkách vracet k vojně.

Nekouřím, nepiji, nesportuji. To jsou tři věci, které mne drží při životě.
Jiří Suchý

Suchý, který s Jiřím Šlitrem v 60. letech tvořil jednu z nejoriginálnějších i nejpopulárnějších dvojic historie českého divadla, má na kontě přes 1300 písňových textů a je autorem více než 120 divadelních her.

V roce 2019 oslavilo Divadlo Semafor 60 let.  A Jiří Suchý tehdy přichystal pro diváky zajímavý program – na divadle deset dní za sebou představení s podtitulem To nejlepší z nejhoršího.

„Z našich 125 her jsme měli 16 her, které propadly. V každém tom propadáku bylo nějaké číslo, které mělo úspěch, lidé tleskali, ale hru to nezachránilo,“ řekl Jiří Suchý na Radiožurnálu.

autoři: Alžběta Havlová , prh
Spustit audio

Související