Znáte George Blickensderfera? Jeho vynález určitě. Patent na přenosný psací stroj slaví 130 let

19. duben 2022

Je to už 130 let, co se ozval charakteristický klapot přenosného psacího stroje. Agatha Christie psala detektivky na přístroji Remington, Bob Dylan texty na Royalu. A některé z nás i v počítačové éře stále okouzluje natolik, že se stanou sběrateli. Jedním z nich je herec Tom Hanks, který vlastní kolem 250 psacích strojů a většinou funkčních. Jak to ale bylo s jejich historií?

První psací stroj si dal patentovat Angličan Henry Mill v roce 1714. Následovaly další pokusy v různých zemích – jako třeba „psací koule“ Dána Rasmuse Mallinga-Hansena z roku 1865. Skutečný úspěch ovšem zaznamenaly až v 70. letech 19. století Američané Christopher Latham Sholes a Carlos Glidden, tvůrci prvního masově vyráběného stroje. 

A pak se objevil George Blickensderfer z Pensylvánie. Ten si dal patentovat v roce 1892 přenosný psací stroj. Veřejně jej poprvé představil na výstavě v Chicagu o rok později, jejíž návštěvníky oslnila jeho asistentka svou schopností rychlého psaní. Komerční úspěch nového vynálezu přišel hned vzápětí.

Stroje se prodávaly do Anglie, Německa, Francie, Kanady i na Nový Zéland. Velkou výhodou Blickensderferova stroje byla jeho aplikovatelnost pro nejrůznější typy abeced včetně hebrejské. V roce 1896 už jeho firma vyráběla 10 tisíc strojů ročně.

O další čtyři roky později George Blickensderfer uvedl na trh jedinečný elektrický model psacího stroje. Přestože šlo o zařízení umožňující psát bezkonkurenční rychlostí, na trhu se stroj neujal a do současnosti se dochovalo jen několik málo exemplářů.

Psací stroj upravený pro psaní v hebrejštině, na kterém vyhotovavali katalogizační lístky ke knihám S. H. Lieben, T. Jakobovits, O. Muneles a další pracovníci knihovny Židovského muzea v Praze

„S laptopem končím, chci psací stroj!“

Začátkem 80. let 20. století ale začala poptávka slábnout. Tradiční značky přecházely na výrobu kopírek, faxů a tiskáren. A bylo to čím dál horší, byznys šel postupně ke dnu, vzpomíná majitel prodejny a opravny psacích strojů v americkém Arlingtonu Tom Furrier

Pak ale přišel zlom v podobě pandemie koronaviru. „Telefon pořád vyzváněl! Tolik práce jsme měli naposled před jednačtyřiceti lety,“ libuje si obchodník. A co slyší od zákazníků? „S laptopem končím, mám ho plné zuby. Chci psací stroj!“

Píšete na něčem, co naprosto stejně fungovalo už v roce 1938, vysvětluje důvod své fascinace psacími stroji oscarový herec Tom Hanks.

autoři: Helena Berková , vma
Spustit audio

Související