Znepokojivý Duel Frost / Nixon v kinech

27. březen 2009

Americký film Duel Frost / Nixon rozhodně nepatřil mezi oscarové favority. Přesto film režiséra Rona Howarda vzbudil zájem, nejen atraktivním tématem aféry Watergate, ale především výborným zpracováním. Howard potvrdil pověst špičkového filmaře a natočil znepokojivé politické drama.

Aféra Watergate představuje v americké historii bezprecedentní trauma. Strážce hodnot, ideál spravedlnosti a symbol Ameriky selhal - prezident Richard Nixon neváhal v napjaté politické situaci překročit zákon a použít velmi nestandardní prostředky. A co hůř - nikdy nepřiznal svou vinu, neprojevil lítost. Spojené státy se ocitly v těžké depresi. Převládlo vědomí, že selhal demokratický systém, viník unikl a pravda nevyjde najevo... Jenže pak se na scéně objevil britský bavič a moderátor David Frost... a člověk, který nikdy nebyl volit, který nebyl v celé situaci nijak osobně zaujatý, se rozhodl vyzvat exprezidenta k sérii 4 interview. Playboy a protřelá mediální štika se Nixonovi nemohla rovnat v ničem s výjimkou jediné věcí - znalosti moci televizní obrazovky.

Duel Frost/Nixon

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

Ron Howard skutečný příběh přetavil do politické verze kultovního Rockyho. Ačkoli je děj snímku prolínaný dokumentárními rozhovory s hlavními aktéry, dojem autenticity je pouze částečný. Před kamerou nestojí skuteční účastníci, ale pouze herci. Howardův svět se uzavírá a vytváří vlastní verzi reality - vizi přesvědčivou, elektrizující, perfektně zrytmizovanou. Do popředí se nedostává boj o "pravdu" Watergate. Aféra se příliš nerozebírá, slouží spíše jako kulisa pro duel dvou ambiciózních mužů. Střet zlomeného, ale stále odhodlaného Nixona a přehnaně sebevědomého Frosta stojí v prvním plánu filmu. Frost jako mstitel nemá jiných pohnutek než ochránit si svoje ego a investici, zatímco Nixon bojuje o všechno. Přesto se v jisté chvíli vytvoří cosi jako osudové pouto a přetahování pěšáka s králem přeroste na plátně v nelítostný souboj.

Duel Frost/Nixon netvoří přehnaná silácká gesta, ale poctivě vystavěné komorní drama. Frost přijme roli žalobce a postaví Nixona do role, v níž musí vysvětlit svůj pohled na roli prezidenta. A co se ozve, z toho zamrazí. Scénárista Peter Morgan udržel v souladu rovinu osobní a nadosobní. V závěru nelítají facky, ale zásadní myšlenky o podstatě amerického systému vlády. Ron Howard navíc přidává i praktickou ukázku toho, jakou moc mají média. Jak dokáží redukovat a přitom vyjevovat v domnělé úplnosti. Triumfem není Nixonovo přiznání, ale jeho zmučená tvář ve výřezu blikající televizní obrazovky.

Duel Frost/Nixon

Herecké výkony jsou u filmu tohoto typu alfou i omegou. Frank Langella přečetl Nixonovu mimiku i intonaci, ale přidal mnohem více - obraz politika vnitřně rozervaného ambicemi i pocitem strašlivého selhání. Ačkoli je exprezident v rámci Howardova filmu de facto padouch, je to padouch, který budí soustrast. Naproti tomu "hrdina" Frost pod uhlazeným a bohorovným zevnějškem jakoby neskrýval nic problematického. Michael Sheen však v pravou chvíli suverénního playboye zlidští. Postaví do kontrapunktu k Nixonovi momentem obav, pochyb i vzepětí tváří v tvář porážce.

Duel Frost/Nixon přináší vše, lze co od politického dramatu očekávat. Závažné myšlenky, výborné řemeslo, skvělé herce. Nechybí mu ale zářivé pozlátko výtečného filmu, který kromě hlubších myšlenek nabídne divákovi i zábavu té nejvyšší kvality. V tomto ohledu Howardův film s přehledem překonal všechny oscarové protikandidáty.

Duel Frost/Nixon
autor: Vít Schmarc
Spustit audio