Znovuzrozený Spolektiv se představí v Českém rozhlase České Budějovice

25. únor 2015

Folk-rocková skupina Spolektiv se ve středu 25. února představí ve Studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice. Spolektiv se na koncertní pódia vrací po dvacetileté pauze. Veřejná nahrávka rozhlasového pořadu začíná v 19 hodin.

Znovuzrození folk-rockové skupiny Spolektiv, která vznikla ze studentů Pedagogické fakulty v Českých Budějovicích v dubnu 1988, bylo jedním z velmi příjemných překvapení na jihočeské hudební scéně loňského roku. Spolektiv se svého času rychle etabloval na domácí folkové scéně a s příznivým ohlasem vystoupil na domácích prestižních přehlídkách a festivalech (Porta, Zahrada Strážnice, Prázdniny v Telči, Folkové prázdniny a další). V roce 1993 skupina získala v Brně celostátní interpretační Portu a o rok později natočila CD „…a ticho v sobě“.

Spolektiv se rozpadl před vánočními svátky roku 1995, aby po necelých dvaceti letech navázal na dobré časy ve složení Jarda Hnízdil (zpěv, kytary, akordeon), Martin Jančura (zpěv, kytary, perkuse) , Renata Švecová(zpěv a perkuse) , Tonda Vidlák (saxofony, klarinet, flétny, dechový syntezátor) s novým členem, baskytaristou Jiřím Regáskem.

Období koncertní pauzy bylo těžké i pro kapelníka Jaroslava Hnízdila: „Po ohlášení naší přestávky jsem měl různá období, jak jsem přestávku snášel a někdy to byly pro mě hodně těžké chvíle. Díky jiným aktivitám a hlavně díky rodině se můj život vydal jiným směrem a na Spolektiv zůstala krásná a vpravdě i nostalgická vzpomínka. Bylo to období, ve kterém se tvořila naše hudba a vytvářely se naše kapelní přátelské vztahy.“

O to s větším nadšením a energií se muzikanti vrací na koncertní pódia. „Díky vzpomínkám na muzikantský život ve Spolektivu jsme pořád mladí, se stejnou energií a i s větší chutí chceme jít znovu do společné muziky. Na jednom z nepravidelných kapelních srazů jsme se domluvili, že už to takhle dál nejde, že nám Spolektiv chybí a že ho společně obnovíme. A tak se i stalo. Určitě na tom nostalgie má svůj podíl, není ale jediná. Díky ní jsme se měli od čeho odpíchnout a částečně také ovlivnila naši první novodobou fázi, kterou jsme nazvali SPOLEKTIV SE VRACÍ,“ vysvětluje Jaroslav Hnízdil.

Nezapomeňte, Spolektiv zahraje ve Studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice ve středu 25. února od 19 hodin. Vstup je volný. Místenky si lze vyzvednout v rozhlasové recepci hodinu před začátkem veřejné nahrávky. Kapacita sálu je omezena.

Další informace i mnoho praktických tipů je k dispozici na webových stránkách budejovice.rozhlas.cz a na facebook.com/cbrozhlas.

Spustit audio