Znovuzvolený předseda Miroslav Topolánek

5. prosinec 2004
Host Jany Klusákové

Hlásíme se z kongresu Občanské demokratické strany, hostem Jana Pokorného a Petra Nováčka je znovuzvolený předseda Občanské demokratické strany Mirek Topolánek. Blahopřejeme. Je pro vás to znovuzvolení natolik posilující, že si teď troufnete razantněji prosazovat to, nač třeba v těch uplynulých dvou letech jste spíš jenom v duchu myslel?

Host (Miroslav Topolánek): Já nevím, jestli tu otázku kladete jako razance směrem ven nebo razance směrem dovnitř. Razance směrem ven myslím nechyběla, směrem dovnitř, já, co jsem kritizoval, a ty problémy, které jsem označil ve svém kandidátském projevu, tak beru spíše jako svoje osobní selhání nebo svůj osobní nedostatek a že to, o čem jsem hovořil, tak to jsou věci, které jsem nezvládl během dvou let. Myslím si, že to bylo řečeno korektně, a mandát, který jsem dostal, byl velmi silný a já ty věci teď budu mít sílu provést.

Moderátor (Petr Nováček): Vy jste hned ve třetím odstavci svého kandidátského projevu řekl: Vím, že je předčasné chladit šampaňské a rozdělovat si posty. Varuji před takovými myšlenkami. Zjistil jste nějaké takové myšlenky ve vlastní straně, protože jinak byste asi neříkal, že je jim třeba čelit?

Host (Miroslav Topolánek): Já si myslím, že celý ten kongres na rozdíl od toho, co slyším v médiích, hlavně elektronických, nese v duchu velmi racionálního zhodnocení výsledku těch trojích voleb, velmi racionálního zhodnocení toho našeho podílu na tom vítězství a těch vnějších vlivů, které ovlivnily náš výrazný úspěch. Tady se žádné šampaňské nebouchalo. Nicméně toto je vzkaz směrem k veřejnosti, která od nás očekává v tuto chvíli víc, než můžeme naplnit jako strana, která nemá vládní odpovědnost. Je to vzkaz směrem dovnitř těm lidem, kteří to náhodou ještě nepochopili, že se nedělí kůže medvěda, který ještě běhá po lese a že teď se žádné posty ještě rozdělovat nebudou, že se budou muset všichni ti lidi zasloužit o naše případné vítězství. Je to vzkaz samozřejmě i médiím, aby ty zprávy, které z toho kongresu jdou, byly seriózní a nebyly jako včera televizní noviny.

Moderátor (Jan Pokorný): Ambice lidí bývají těžko zkrotitelné. Jak se budou blížit volby, tak se může leckdo utrhnout z řetězu v Občanské demokratické straně. Jste na to připraveni?

Host (Miroslav Topolánek): Já tomu moc nevěřím. Já si myslím, že i ta volba místopředsedy, která teď probíhá, ukazuje, že ODS netrpí nějakou personální nedostatečností, protože kdokoliv z těch devíti lidí, kteří kandidují, je osobnost celostátně známá. Dovedu si spolupráci s ní představit. To v záloze máme další desítky lidí, kteří vůbec nekandidují. Nevěřím, že by se někdo mohl utrhnout. Nevěřím, že by někdo jel na vlastní triko. Není to za prvé u nás obvyklé a za druhé si myslím, že je to ještě hodně daleko a že nás čeká moc práce předtím. Ten, kdo si tu práci neodpracuje, tak nebude mít vůbec nárok, aby v takovém týmu byl.

Moderátor (Petr Nováček): Pane předsedo, co znamená věta z vašeho kandidátského projevu, že je třeba aplikovat nulovou toleranci důsledně do vlastních řad, nedat protivníkovi šanci na jakékoliv zpochybnění vašich odborných, ale i morálních kvalit vaší strany? Chystáte nějaké zásadní změny například ve stínové vládě, chystáte kvalitativní prověření lidí, kteří se připravují na tu steč volební v roce 2006?

Host (Miroslav Topolánek): Pane Nováčku, kdybyste četl mé projevu a má vystoupení častěji, to není moje nová teze, já když jsem vyhlašoval politiku nulové tolerance, která bylo zploštěna na nulovou toleranci vůči vládě, tak jsem vždycky měl na mysli a také říkal i tu nulovou toleranci k těm nešvarům, které buď sami způsobujeme nebo které jsou v našich řadách. To je varování všem těm, kteří by si mysleli, že pouze stranická legitimace stačí k tomu, že se vyvezou nějakým výtahem v případě volebního úspěchu. Já tam dál říkám, že samozřejmě ta strana je víc jak ten jednotlivec, ale ještě víc jak ta stranickost je odbornost. Já si myslím, že ta věta k tomu patří.

Moderátor (Petr Nováček): Pane předsedo, chcete tím říci, že stranická legitimace nebude stačit, že také může nastat případ, že se objeví nějaký nový talent, pracovitý člověk a ten pronikne těmi stranickými strukturami nahoru a bude s ním počítáno po příštích volbách i bez té stranické legitimace?

Host (Miroslav Topolánek): Já jsem to doplnil tou větou na příkladu Jiřího Pospíšila, kterého jsem ve svém projevu označil jako člověka, který je podle mě velká naděje nejenom pro Občanskou demokratickou stranu. To je člověk, který nebyl původně v ODS, přišel z jiné strany, dneska dostal tu šanci a během dvou let se vyprofiloval jako velmi významná figura. Samozřejmě, že to je signál i těm, kteří na svoji šanci teprve čekají, aby ji uchopili.

Moderátor (Jan Pokorný): Je to signál i těm, kteří už tu šanci dostali a kteří ji třeba více nebo méně využívají?

Host (Miroslav Topolánek): Vy jste dneska obzvláště dotěrný. Ta věta je myšlena tak, že nic není pro nikoho ztraceno. Na druhé straně kdo by si myslel, že pouze zvolení do nějaké funkce nebo účast v nějakém orgánu, třeba stínové vlády, mu dává jednoznačnou legitimaci ke vstupu do případné vlády, tak takhle jsou ty věty myšleny.

Moderátor (Petr Nováček): Jestli jsem dobře pochopil váš druhý projev, tak jsem dospěl k názoru, že chcete zkvalitnit odborné zázemí strany, manažering strany, postavit ho více méně na profesionální úroveň. Pamatuji se kdysi na blahé paměti prvního místopředsedy ODS Jozefa Zieleniece, který o téhle sféře často hovořil a také ty odborné týmy budoval. Pak upadly v zapomnění a ODS s tím měla problémy. Znamená to jistý návrat k tomu, co původně ODS dělala nebo úplně jinou kvalitu?

Host (Miroslav Topolánek): Když odmítám názor nějakého člověka, tak neodmítám nikdy všechny. Nicméně odborné komise byl krok vedle. My nakonec dneska jdeme cestou poloprofesionálních kompetenčních týmů stínových ministrů. Ty odborné komise se staly takovou trochu žvanírnou jednotlivých lidí, kdežto ty kompetenční týmy mají odpovědnost, takže to není žádný návrat.

Moderátor (Petr Nováček): Jeden z důvodů, proč prý tomu tehdy bylo, byl fakt, že je příliš nemiloval někdejší předseda strany Václav Klaus. Jejich jednání se obvykle nezúčastnil, protože ty komise postupně ztrácely na autoritě, až je pak posléze jeden kongres de facto zrušil.

Host (Miroslav Topolánek): To si myslím, že teď řešíte něco, co není takovým problémem. Ono to je vyřešeno jinak. Kompetenční týmy jsou zcela v kompetenci toho stínového ministra. Například Vlastimil Tlustý má dneska tým 22 lidí, kde fakticky jsou lidé zodpovědní za jednotlivé oblasti toho resortu, kde musí spolupracovat s dalšími. To znamená, stínují celou strukturu toho vyjednávání, toho, co je třeba připravit i rozhodovacích procesů. Každý má svoji zodpovědnost. Já když mluvím o zvýšení profesionality, mluvím tím o zázemí hlavní kanceláře. Měl jsem možnost vidět kvóty britské Konzervativní strany, CDU nebo případně amerických republikánů. To jsou samozřejmě velké strany, ale já netvrdím, že bychom měli mít tak rozsáhlý aparát, ale že by měl být profesionální v tom smyslu, jaké služby má poskytovat směrem dovnitř strany. Takže když mluvím o profesionálním manažeringu nebo o managementu na hlavní kanceláři, tak to je zázemí pro ty týmy jako je například stínová vláda nebo jsou kompetenční týmy stínových ministrů nebo jsou další orgány, které prostě na úrovni strany fungují už dnes.

Moderátor (Jan Pokorný): Pane předsedo, stínová vláda, počítáte s nějakou výraznou obměnou stínového kabinetu v tom smyslu, že by třeba byl spíše podobný tomu počtu resortů, o kterém uvažujete v případě převzetí vládní zodpovědnosti, a nebo budete trvat na tom, aby každý z nynějších ministrů měl svůj stín i v ODS?

Host (Miroslav Topolánek): Já jsem to už naznačil v několika rozhovorech před kongresem. Abych řekl pravdu, já nevím. Já to nechávám na rozhodovávání nového grémia a nové výkonné rady. My jsme se o tom bavili, už když jsme sestavovali stínovou vládu před rokem a půl, jestli budeme spíše stínovat strukturu dnešní vlády nebo půjdeme cestou toho, jak my bychom si představovali, že má být strukturována vláda, a nebo naopak půjdeme po problémech a bude oddělena veřejná správa od silových prvků vnitra a budou to samostatné jakoby resorty v tom našem pojetí. V současné době se ukazuje, že ta struktura, která stínuje stávající strukturu, je výhodná hlavně mediálně, protože proti ministryni Emmerové může nastoupit stínový ministr Julínek a pro veřejnost to má logiku a má to samozřejmě svým způsobem logiku i pro ta média. Takže já netuším, jakým směrem se vydáme. Pokud půjdeme cestou naší představy o ministerstvech, tak je to trochu zase jenom gesto, protože teprve teď začínají práce na projektu Esta - efektivní stát, kde není tak jednoduché zrušit ministerstvo a nejenom proto, že to je v kompetenčním zákonu, ale že musíte nejdříve redukovat agendu toho ministerstva a musíte jít z druhé strany od legislativy a ne od toho, že ustavíte nějaký resort. To znamená, já to nevím v této chvíli, takže očekávám o tom velkou diskusi a očekávám i případné změny personální ve stínové vládě, ale na to mi dejte ještě čas.

Moderátor (Petr Nováček): Kromě personálních změn ve stínové vládě a kromě její filozofie, o níž se chcete zamyslet, používáte ve svém projevu zajímavý termín technikus. Chcete zřídit tým Vítězství s velkým T. Co je to zač, jak si to prakticky představujete?

Host (Miroslav Topolánek): Všechny strany politické a v České republice speciálně, tím jak silné kraje vznikly, existuje na té horizontální úrovni každé politické strany určité pnutí, komunální sféra našich politiků velmi silná, starostové, primátoři, regionální scéna, pravděpodobně 13 hejtmanů ze 14ti, ta centrální úroveň parlamentní, Poslanecká sněmovna, senát a do toho struktura vedení strany, hlavní kancelář, grémium, výkonná rada. To jsou všechno horizontální struktury, které je nutné takovým týmem, já jsem ho nazval pracovně tým Vítězství, kde se tyto prvky musí provázat, přestože tento tým nebude volebním štábem v pravém slova smyslu, tak volby pro nás nebo kampaň začala vlastně zítra, den po kongresu, a tento tým by měl právě za úkol odstranit případně třecí plochy a provazovat tu horizontální úroveň nějakými vertikálními dohodami. Není to nic, co by mělo rozhodovací pravomoc, protože nakonec stejně musí rozhodnout výkonná rada v případě na návrh grémia. Takže je to pokus vytvořit průřezový orgán, kde budou osobnosti těch jednotlivých horizontálních struktur. Já mám představu o šéfovi Asociace hejtmanů, ať už to bude Tošenovský nebo někdo jiný. Mám představu, že by tam měl sedět šéf Primátorské asociace Zbyněk Staňura z Opavy. Mám představu, že tam budou tito lidé a ti budou zabezpečovat provázanost jednotlivých struktur.

Moderátor (Petr Nováček): Nebude se stranický aparát cítit poněkud ohrožen, protože takovéto zvláštní struktury obvykle vpadají do některých i kompetencí organizačních stranických aparátů?

Host (Miroslav Topolánek): Stranický aparát je naše manažerská síť a z toho projevu jednoznačně vyplývá, že já chci udělat změny v manažerské síti. Evidentně to musí být profesionálně řízená struktura, kdy oblastní manažer je podřízen regionálnímu manažerovi a regionální manažer je podřízen hlavnímu manažerovi a hlavní manažer je podřízen grémiu. Takže ono to souvisí s tím, že ta profesionální struktura, to jsou lidé, kteří jsou zaměstnanci hlavní kanceláře, to nejsou politici. Ti budou muset poslouchat a ti budou muset být řízeni.

Moderátor (Jan Pokorný): My spolu debatujeme ve chvíli, kdy probíhá druhé kolo volby prvního místopředsedy Občanské demokratické strany. Ve hře jdou 2 kandidáti, dosavadní místopředseda Petr Nečas a pražský primátor Pavel Bém. Koho byste raději viděl po boku?

Host (Miroslav Topolánek): Ono se trochu démonizuje role prvního místopředsedy a kdybych měl tu odvahu už na tomto kongresu, tak navrhnu, aby byla tato funkce zrušena. Fakticky je to člověk, který zastupuje předsedu v jeho nepřítomnosti, ale prakticky to probíhá tak, že to může dělat kdokoli jiný a Jan Zahradil neměl ambice z té funkce dělat něco víc, než je jenom člověk jenom nejbližší předsedovi a on jim tak opravdu byl. Teď se samozřejmě ten souboj soustřeďuje na 2 velmi silné osobnosti ODS. Jeden z nich je primátor Pavel Bém, člověk z regionální politiky s celostátními ambicemi. Na druhé straně proti němu stojí dlouholetý, velmi úspěšný, seriózní politik, který reprezentuje spíše konzervativní křídlo ODS, Petr Nečas, člověk, který má odpracováno spoustu práce, má velkou popularitu v ODS, takže já se neodvažuji předjímat, jak to dopadne. Jsem schopen a ochoten spolupracovat s kýmkoliv z těch dvou lidí. Dokonce bych řekl, že těch 9 kandidátů, kteří kandidují na místopředsedu, jsou lidé natolik kvalitní, že v jakékoliv sestavě, kterou kongres vygeneruje, tak já s ní budu spokojen a budu schopen s ní spolupracovat jako jsem nakonec byl schopen spolupracovat i se svými konkurenty, které mi dal františkolázeňský kongres.

Moderátor (Jan Pokorný): Možná jeden problém bych tady viděl. Pokud by se stal prvním místopředsedou pražský primátor Pavel Bém, tak ani on, ani vy nebudete v Poslanecké sněmovně, kde se ta tak zvaná politika dělá nejsilněji.

Host (Miroslav Topolánek): To máte pravdu, nicméně v mém projevu se také vyskytuje velmi silná pasáž, kdy děkuji Vlastu Tlustému, kdy přes všechny ty bomby, které byly vhozeny do vztahu mezi Tlustým a Topolánkem, já považuji tu dvouletou spolupráci za naprosto nadstandardní. Pokud se Vlastimil Tlustý rozhodne nekandidovat na místopředsedu, a to já nevím, tak jeho pozice předsedy klubu právě tu vazbu na poslanecký klub zabezpečují a právě Vlastimil Tlustý byl schopen i v době, kdy já jsem nebyl ve sněmovně, byl jsem pouze v senátu, sehrát velmi silnou a musím říct, že mi to nevadilo, naopak.

Moderátor (Petr Nováček): Vy jste prohlásil doslova, že Vlastimil Tlustý je ve své funkci takřka nenahraditelný a že ho prosíte, aby práci v klubu neopouštěl. Jinými slovy, já sedět v sále, tak bych to vnímal jako pobídku Vlastimilu Tlustému, aby se soustředil na parlament a přece jenom raději nekandidoval.

Host (Miroslav Topolánek): Tak já nevím, jak jste zasvěcen do tajů a podsvětí stranické práce, nicméně já bych se nikdy neodvážil bez dohody s ním tam tuto pasáž dát. Tím vysvětluji vše.

Moderátor (Jan Pokorný): Co to je to vše, co vysvětlujete?

Host (Miroslav Topolánek): Že jsme byli takto domluveni.

Moderátor (Jan Pokorný): A co to znamená?

Host (Miroslav Topolánek): To znamená, že já si opravdu přeji, aby byl předsedou klubu, on to akceptuje, ale ponechává si to rozhodnutí na situaci a vývoj kongresu.

Moderátor (Jan Pokorný): Už vám blahopřál ke znovuzvolení čestný místopředseda ODS Václav Klaus?

Host (Miroslav Topolánek): Neměl jsem doposud možnost brát vůbec telefony a esemesek mám asi 300, takže jsem se neprobíral. Vím, že mi psal Jiří Weigel a Václav Klaus si jistě nenechá vzít tu příležitost se se mnou bavit osobně.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za rozhovor. Hostem Jana Pokorného a Petra Nováčka byl znovuzvolený předseda Občanské demokratické strany Mirek Topolánek. Na shledanou.

Host (Miroslav Topolánek): Děkuji moc, na slyšenou.

Moderátor (Petr Nováček): Na shledanou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: jap , pno
Spustit audio

Více z pořadu