Zoo Hluboká má ve znaku vydru. Loni se tu poprvé v historii povedlo odchovat i vydří mláďata

29. květen 2021

Zoologická zahrada u Hluboké nad Vltavou se poprvé otevřela veřejnosti 1. května 1939. I když se v minulosti několikrát dokonce uvažovalo o jejím zrušení, funguje dodnes a stále se rozrůstá.

„V poslední době jsme hodně stavěli v zázemí. Vybudovali jsme objekt, ve kterém získalo prostory naše zoologické oddělení, jsou tam kanceláře, přípravna krmiv, ošetřovna pro veterináře, sklady. A nedávno jsme dokončili odchovny,“ říká Roman Kössl, zástupce ředitele Zoo Hluboká.

Prostoru pro zcela nové stavby už podle něj v zahradě moc není. „Posledních dvacet let jsme budovali a všechno už je prakticky zastavěné. Jsou tam ale starší expozice, které můžeme přebudovat, například výběhy kopytníků. Ještě máme také místo po starých výbězích vlků a rysů. Původně jsme tam chtěli postavit noční pavilon, ale bohužel pandemie to trošku změnila,“ popisuje.

Čtěte také

Zoo Hluboká chová přes 300 druhů zvířat, každoročně se tu narodí mnoho mláďat. „Zaměřujeme se na zvířata Evropy a Asie, takže to pro leckteré lidi možná není až tak zajímavé jako třeba sloni a žirafy, ale úspěšných odchovů máme mnoho. Třeba loni jsme poprvé v historii odchovali dvě mláďata vydry říční. Vydry se úplně tak snadno neodchovávají, není to běžná záležitost a mě to těší dvojnásob, protože vydru máme ve znaku,“ připomíná Roman Kössl.

Před nedávnem se zoologická zahrada chlubila také mláďaty tygrů. „Měli jsme čtyřčata a i v letošním roce jsme získali povolení od koordinátora chovu, že můžeme mít další mláďata. Máme poměrně dobře geneticky situované rodiče, dědečkové a babičky našich zvířat pochází ještě z volné přírody, takže pro záchovný chov tygra ussurijského jsou vlastně velice vzácní,“ dodává zástupce ředitele.

Celý rozhovor s Romanem Kösslem nejen o životě Zoo Hluboká v době pandemie si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související