ZOO Plzeň podruhé v historii překonala v návštěvnosti půl milionu

29. prosinec 2022

Jak si v roce 2022 vedla plzeňská zoologická zahrada? Nejen o tom mluví v našem pořadu její tiskový mluvčí Martin Vobruba.

V roce 2019 byla také překonána hranice půlmilionové návštěvnosti. "Roli hraje počasí a také novinky, které zoo nabídne. V loňském roce byl tou největší novinkou nový venkovní výběh lvů berberských," popisuje Martina Vobruba.

Další novinky roku 2022

Došlo k odchovům u řady pozoruhodných a vzácných zvířat – lvů berberských, želv trpasličích, želv pavoučích, lemurů rákosových, zajíců běláků, promyk bažinných, papoušků chocholatých, dikdiků Kirkových atp. Druhovou skladbu rozšířil například kivi hnědý a lemur korunkatý, na statek zamířil barokní osel.

Expozičními novinkami byly, kromě zmíněného venkovního výběhu lvů berberských, expozice plameňáků Mokřady Albufera nebo upravený výběh lemurů kata. Rozšířeno bylo Strašidelné sklepení a také vyšla kniha Když má panda dovolenou.

Osobní přání Martina Vobruby? "Mně by se líbili tapíři, ti v Plzni nikdy nebyli. Není to nerealistické. Mám do důchodu 20 let, třeba se toho dožiju."

autor: Roman Stupka | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.