Zoo ve Dvoře Králové. Josef Vágner přivezl pro vznikající safari na 2000 zvířat

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem otevřela své brány 9. května 1946. Je proslulá svým safari parkem, prvním a jediným svého druhu ve střední Evropě. Největší zásluhu na jeho vzniku měl Josef Vágner, který byl ředitelem zahrady v letech 1965 – 1983. Pro vznikající safari dovezl z Afriky na 2000 zvířat, například žirafy, zebry, antilopy nebo nosorožce. Vybudování safari trvalo téměř 20 let a své brány poprvé otevřelo v květnu 1989.

Návštěvníci mohou projíždět 5 a půl kilometru dlouhou trasu, při které potkávají volně žijící stáda kopytníků a hejna vodních ptáků. Královédvorská zoo už dnes zvířata z Afriky nepřiváží, naopak je tam vrací.

Tamní chovatelé se soustřeďují na záchranu populace nosorožce bílého severního, který je kriticky ohrožený. Doposud se jim podařilo uměle vytvořit 14 embryí tohoto druhu, která by mohly odnosit náhradní samice.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související