ZOO Vincence Vinglera rozšiřuje tématický záběr českého sochařství. V Náchodě jde o událost roku

3. říjen 2021 09:24

Letos si připomínáme 110. výročí narození výtvarníka, který má naprosto výjimečné postavení v historii českého výtvarného umění. Ve své tvorbě se soustředil především na plastiky a sochy zvířat. Výstava s názvem Vincenc Vingler ZOO v Náchodě návštěvníkům rozšíří představu o záběru českého moderního sochařství, řekl Romaně Joudalové jeden z kurátorů David Chaloupka.

V náchodské Galerii výtvarného umění byla otevřena výstava, která je bez nadsázky událostí roku. Připomíná dílo slavného sochaře a také vynikajícího kreslíře a ilustrátora, mimo jiné autora mnoha českých poštovních známek, Vincence Vinglera.

Čtěte také

Kurátor David Chaloupka na přípravě výstavy Vincence Vinglera úzce spolupracoval s dcerou autora, hlavní kurátorkou výstavy Markétou Vinglerovou, která pro náchodskou GVU zapůjčila mnohá ještě nikdy nevystavená díla svého otce. Výstava Vincenc Vingler ZOO v Náchodě bude v GVU v zámecké jízdárně k vidění do 7. listopadu.

Vincenc Vingler byl svébytnou osobností českého poválečného sochařství. Je znám v první řadě jako sochař zvířat, ale věnoval se take ilustraci, scénografii, grafice a byl skvělým kreslířem.

V náchodské Galerii výtvarného umění byla otevřena výstava: Vincenc Vingler ZOO

Absolvent keramické školy Heleny Johnové na Uměleckoprůmyslové škole v Praze patřil ke generaci, která po studiích vstoupila přímo do období hospodářské krize a pak do druhé světové války. Obě zkušenosti Vinglera poznamenaly a hledání vlastní pozice v uměleckém světě nebylo pro mladého tvůrce jednoduché.

Čtěte také

Teprve na konci války se jeho tvorba začala vyhraňovat směrem k sochařství a Vincenc Vingler na své první výstavě ve výstavní síni Melantrichu roku 1944 ukázal, jak dovede rychlou zkratkou vyjádřit zvířecí psychologii a charakter. Později Vincent Vingler vytvořil řadu monumentálních zvířecích plastik do exteriéru jako Pelikáni (1950; Zoo Praha, Zoo Berlín), Jeřáb / Volavka (1951; Národní galerie v Praze, vystaveno před českým pavilónem na Světové výstavě v Bruselu roku 1958) nebo Lachtan (1965-1975; Most - areál nemocnice) ad.

V šedesátých letech se přiklonil k naprosto minimalistickému pojetí zvířecí plasticky. Vincent Vingler vytvořil krásná díla jako je například Štíhlý pták / Volavka (1965), Exotická ryba (1964) nebo známý Tuleň (1965), která svými jednoduchými a přitom jasně čitelnými tvary ohromují dodnes.

Vincenc Vingler se ve svých sochách snažil zachytit především duši zvířete a do jeho vizáže promítnout lidské emoce. Jeho zvířata jsou ke konci jeho tvorby často nositeli metafory života a smrti, například Býk raněný (1974-1975), Býk umírající (1974), Smutný pes (1974), Opice s čapkou (1975). Těmito cykly se tvorba Vincence Vinglera uzavírá.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související