Zpět do galerií! Těšit se můžete na velkou výstavu Toyen nebo jedinečnou expozici Sluneční králové

3. květen 2021

Po několika měsících se lidé v sedmi krajích včetně Prahy mohou znovu jít podívat na výstavy, do muzeí či do některých památkových objektů. Vláda rozhodla, že od 3. května se mohou otevřít některé kulturní instituce v Královéhradeckém, Pardubickém, Karlovarském, Plzeňském, Libereckém a Středočeském kraji a v Praze. Povoleny nejsou skupinové prohlídky, návštěvníci musí dodržovat nařízená hygienická opatření.

Expozice Sluneční králové v Národním muzeu

Čtěte také

Národní galerie v Praze otevírá ve Valdštejnské jízdárně mimořádný výstavní projekt Toyen: Snící rebelka, připravený ve spolupráci s Hamburger Kunsthalle a Musée d’Art Moderne de Paris. Ukazuje důležité etapy tvorby Toyen, kromě obrazů a kreseb obsahuje bohatou ilustrační tvorbu. Ve Šternberském paláci najdete sbírkovou expozici Staří mistři II., která navazuje na dřívější projekt ve Schwarzenberském paláci. Obě výstavy tak představují skvosty sbírek v různých souvislostech.

V Jízdárně na Pražském hradě se koná výstava Comenius zaměřená na Jana Ámose Komenského včetně jeho originálních rukopisů. V Císařské konírně je pak výstava oceněných prací v soutěži Grafika roku 2020 a tvorby čerstvého držitele Ceny Vladimíra Boudníka Jana Vičara.

Čtěte také

V muzejním komplexu Národního muzea v Praze můžete už jen do 6. června navštívit jedinečnou výstavu Sluneční králové. Novinkami jsou výstavy Olympijské Tokio nebo Czech Press Photo, která uvádí vítězné snímky soutěže doplněné kolekcí vybraných zásadních okamžiků 26. ročníku společně s výstavou zahraničních porotců a Grantem primátora. Netradičně je pojatá výstava Slavní čeští skladatelé, která vás vtáhne do životních osudů B. Smetany, A. Dvořáka, L. Janáčka a B. Martinů.

Na výstavu Lichožrouti zve Galerie Villa Pellé v Bubenči. Představuje i další tvorbu výtvarnice Galiny Miklínové. Galerie Jaroslava Fragnera na Betlémském náměstí přibližuje stoleté vzájemné vztahy české a japonské architektury. Galerie Václava Špály nabízí výstavu obrazů Miroslava Polácha.

Spustit audio