Zpěvačka Jana Kratochvílová slaví sedmdesátiny

Nepřehlédnutelná i nepřeslechnutelná bývalá královna českého reggae zpěvačka Jana Kratochvílová má 70. narozeniny.  Jen 10 let trvala doma její pěvecká kariéra. Za tu dobu však ukázala svůj talent i osobnost, už tehdy byla velmi nezávislá.

14. ledna 1953 se ve Zlíně narodila zpěvačka Jana Kratochvílová. Vyrůstala v rodině se třemi bratry a tak se musela pořád rvát o slovo. Byla hyperaktivní a tím své okolí provokovala, o to více se musela snažit, aby se nenechala zatlačit do kouta. Ve výstřednostech ji naštěstí podporovala její maminka.

Je tvůrčí, je silná a měla a má svůj styl. Vládnoucí režim ji však omezoval. V roce 1983 jí bylo povoleno účinkovat na hudebním festivalu v Irsku. Tam byla úspěšná, doma však bylo rozhlášeno, že emigrovala. Zůstala tedy v Anglii, v Československu by ji po návratu čekaly problémy a tresty. V roce 1984 se k ní přidal i její přítel Jiří Hrubeš, bubeník kapel Pražský výběr a Žlutý pes. Jana Kratochvílová vždycky vyčnívala, ať už svým hlasem nebo tím, jak se oblékala a líčila. Pro její výjimečný zjev ji média často odmítají, jako by s její mimořádností a extravagancí nechtěla mít nic společného.

Rozhodně je Jana Kratochvílová nekonformní umělkyně s originální tvorbou. Pro své šokující, provokující a nekompromisní názory však zatím zůstává pro většinu lidí nepochopena. Je stále rebelka. Jak sama říká, někdy má pocit, že snad přišla z budoucnosti. Slyší komplikovanou hudbu se spoustou akordů a sborů se zvuky, které nikdy neslyšela. Jejím mottem je „čistému vše čisté“. Její nahrávky do roku 1983 se v Čechách hrají dodnes.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.