Zpěvák Albert Černý: Nálepky „kapela z Eurovize“ se nebojím

1. březen 2019
Rozhovor VR a MM

„Eurovizi jsem také kritizoval. Změnil jsem názor. Ten, kdo poslouchá jakoukoliv hudbu, by tu soutěž neměl odsuzovat. Každý rok ji sleduje přes dvě stě milionů lidí. Má to obrovský počet fanoušků. Na základě zážitků, které s Eurovizí zatím mám, můžu říct, že je to strašně přátelské prostředí,“ říká v Rozhovoru Martina Minhy zpěvák kapely Lake Malawi a letošní reprezentant České republiky na Eurovizi Albert Černý.

Zpěvák Albert Černý se v těchto dnech připravuje na 64. ročník soutěže Eurovision Song Contest, který se koná v izraelském Tel Avivu. „Víte, házet všechny z Eurovize do jednoho pytle, tak jak jsem to dělal já… to je na každém z nás. Mám pocit, že na Eurovizi může člověk věci trošku přestřelit. Může být excentričtější, nemusí se bát vyjít z komfortní zóny,“ říká Albert Černý, který v roce 2013 po rozpadu kapely Charlie Straight založil novou kapelu Lake Malawi. „S Charlie Straight jsme se najednou vzdálili. Už nám nebylo sedmnáct, osmnáct, ale bylo nám o sedm let víc. Měl jsem pocit, že bude čistší, když si název Charlie Straight nenechám. Kapelu jsem zakládal s Honzou Ciencialou. Můj a jeho táta nám na začátku dost pomohli finančně. Nakoupili nástroje a platili desku, první klipy. Dodnes mi ale někteří vyčítají, že jsem měl být drsnější. Že jsem si měl i nadále říkat Charlie Straight a hrát i dál ty písničky. Lake Malawi je ale prostě další kapitola. Furt to jsem já.“

Zpěvák Albert Černý ještě jako náctiletý založil v roce 2006 s kamarády z rodného Třince indierockovou kapelu Charlie Straight. Kapela za 7 let svého působení vydala dvě alba, získala několik ocenění, hrála na českých i zahraničních festivalech. Po jejím rozpadu založil Albert také anglicky zpívající kapelu Lake Malawi. V roce 2015 kapela vydala EP We Are Making Love Again a o dva roky později pak i debutové album Surrounded by Light. V roce 2019 se Lake Malawi zúčastnili národního finále Eurovize, kde se skladbou Friend of a Friend zvítězili. V květnu 2019 budou zastupovat Česko na 64. ročníku Eurovision Song Contestu v Tel Avivu.  

Lake Malawi

Kdy tě vůbec napadlo přihlásit se do Eurovize?

Hned potom, co vznikla písnička Friend of a Friend. Ona vznikla na song writing campu ve spolupráci se současným klávesistou kapely Chinaski Janem Steinsdörferem a polským producentem z Varšavy Mikolajem Trybulcem. Pro mě je psaní písniček hodně autobiografická věc. I proto jsem původně song writing campy odsuzoval. Já trvám na tom, že člověk musí něco zažít, aby ta písnička pak o něčem byla. Nevěřím na psaní písniček na zakázku. To nemá duši. Pro mě to nefunguje. Zjistil jsem ale, že k tomu tvůrčímu procesu, kdy sdílíš něco ze srdce, můžeš přizvat někoho dalšího a můžeš je nechat do toho zasáhnout. A to se stalo právě při písni Friend of a Friend, se kterou budeme na Eurovizi vystupovat. Chvíli jsem pochyboval, ale hudební producent Jan P. Muchow si písničku poslechl a řekl mi, že má Eurovizi rád. Že bych do toho měl jít. Že bych měl po deseti letech na scéně vykročit novým směrem. A tak jsem to udělal.

Jaké jsou s tou účastí spojené povinnosti?

Začal jsem chodit na hodiny zpěvu. To mi moc pomohlo. Písničku jsme dali o tón níž, zpívá se mi to teď lépe. Před samotným vystoupením v Tel Avivu nás čekají tři výjezdy. V Amsterdamu, v Londýně a v Madridu nás čekají tzv. „pre-parties“, kde zahrajeme menší koncerty a uděláme nějaké rozhovory.

Lake Malawi

Nedávno ti bylo třicet let. Měl jsi čas se zastavit, zhodnotit dosavadní kariéru a naplánovat další kroky?

Ani ne. Já ten věk vnímám trochu relativně. Já se cítím furt jako kluk. Na druhou stranu mám pocit, že jsem víc v klidu. Říkám si, že si můžu dělat, co chci. Mám svobodnější pocit. Aktuálně jsem člověk, který hodně plánuje. Do Eurovize mám rozplánovaný každý den a vlastně to takhle mám už několik let. Nedokážu si představit, že mám „open-ended“ život. Asi by mi prospělo, kdybych ten kalendář na chvíli vypnul.

Proč se doopravdy rozpadla úspěšná kapela Charlie Straight? Nelituje toho Albert Černý? Jak hodnotí album s názvem Surrounded by Light? Co je pro něj úspěch na hudební scéně? Jak se dá podle něj s kapelou prorazit do zahraničí? Koho on sám z české scény rád poslouchá? Proč by chtěl vyprodat Forum Karlín? Uživí ho jen hudba? Proč obdivuje Británii? Jak se točil klip na Kubě? Poslechněte si v Rozhovoru Martina Minhy na Radiu Wave.

autor: Martin Minha
Spustit audio