Zpívající horník Radim Tomáš byl výjimečný zpěvák znalý všech žánrů

18. červenec 2022

Před 75 lety se narodil Radim Tomáš, zpěvák výjimečný i pro ostravské rozhlasové studio; natočil tu na devadesát písní všech žánrů, většinou hned napoprvé, prostě to uměl.

Mohlo jich být daleko více - a tady končí to radování; odešel z tohoto světa až příliš brzo, zapomněl, že alkohol je dobrý přítel, ale zlý pán. Pracoval na šachtě, a do naší jedničky si odskakoval jen občas.

Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let byl zpívající horník Radim Tomáš doslova na roztrhání. Točil s Ostravským rozhlasovým orchestrem, dokonce i pro Supraphon, účinkoval na Bratislavské lýře, osádky hudební režie s ním rády pracovaly, výborně intonoval a zároveň „šel po textu“ nejen v běžných tanečních písničkách, ale i v úpravách operetních kousků, kde si dokázal udržet lehký, ale přitom neshazující nadhled.

Jeho stopa v naší fonotéce končí na počátku devadesátých let; poslední záznamy jsou z roku 1993. To se věnoval převážně dechovce, zpíval - a stále výborně - třeba s Ostravskou desítkou. Ovšem zdraví podlomené alkoholem se zhoršovalo až k velice předčasnému konci.

Spustit audio