Zpívající trochu herec, co umí dělat legraci. Luděk Nekuda by měl 80 let

Je tomu přesně 80 let, co se v Ostravě narodil Luděk Nekuda, zpěvák, herec a muzikant, vtipný konferenciér, nechce se mi používat slova módního slova bavič, ačkoli zábavě rozuměl a uměl ji dělat.

Byl taky muzikant, hrál dobře na trumpetu, tuhle dovednost osvědčil už v Divadle pod okapem i o desítky let později v televizní Sešlosti. A pravdaže zanechal výraznou stopu i v ostravském rozhlase.

V šedesátých letech výrazně ovlivnil nejen ostravský kulturní život, jeho televizní Sešlost byla ozdobou televizní zábavy let osmdesátých až do tragického okamžiku na jaře 88. Jeho pár nahrávek ve fonotéce ostravského rozhlasu svítí dodnes, až po to Poslední sbohem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.