Zpočátku jsem se cítila jako hvězda, pak přišlo peklo, říká žena o životě s narcisem

17. září 2021

Když si Lucie po rozpadu manželství našla nového partnera, bylo vše zalité sluncem. Po nastěhování k němu však začalo peklo. Po roce vztahu si sbalila kufr a rozhodla se odejít. Nakonec ale ve vztahu s narcisem strávila osm let. O svém příběhu napsala knihu.

Novinářka a spisovatelka Lucie Jandová už za sebou v té době měla knihy o rodičovských zraněních, tak začala pátrat, co že se to v jejím vztahu vlastně děje. Nakonec se dostala k tématu narcistické poruchy osobnosti, které partnerovo chování odpovídalo, a tak s ním o tom zkusila mluvit. „On to reflektoval, se zájmem si to vyslechl, protože to bylo o něm, ale to bylo všechno. Změny nebyl schopen,“ popisuje Jandová.

Čtěte také

Vinu za nešťastný vztah ale spisovatelka nesvaluje pouze na partnera. „Byla jsem dobře vycvičená oběť. Nacházela jsem si problematické muže, které jsem zachraňovala,“ říká. Právě nedostatek sebevědomí a touha spasit druhého jsou častými rysy lidí, kteří si pro vztah hledají narcistické partnery, a totéž platí obráceně.

Co ji drželo ve vztahu i poté, co se rozhodla od partnera odejít? A co jí nakonec pomohlo to skutečně udělat? O tom mluvila Lucie Jandová v druhém dílu speciálu Diagnózy F o narcismu. Příští týden bude hostem Diagnózy F muž, který se s narcismem potýká a snaží se jej řešit v terapii.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka