Zpravodajství ČRo během amerických prezidentských voleb

8. únor 2021

Výhodou veřejnoprávního Českého rozhlasu je, že ve Spojených státech měl a má svého stálého zpravodaje, takže není závislý jen na agenturním zpravodajství.

Vážený pane doktore,

jsem věrná a spokojená posluchačka ČRo Vltava a Plus. V souvislosti s volbou amerického prezidenta mne proto zaskočil názor mé velmi dobré kamarádky, že zpravodajství v ČR - tedy včetně ČRo - přejímá pouze "levicové" zahraniční zdroje. Konkrétně že tedy nepodává spravedlivé zhodnocení působení prezidenta Trumpa, například jeho úspěchů v zahraniční politice. Jak jsem již uvedla, tento názor mě zaskočil, mne by nic podobného nenapadlo. Ale protože si své kamarádky vážím a její kritika mi stále leží v hlavě, vznáším tento zvláštní dotaz na Vás - z jakých zahraničních zdrojů čerpá zpravodajství ČRo? A je možné označit je jako "levicové" nebo "pravicové"?

Děkuji Vám a přeji vše dobré.

Z. K.

_______________________________________________________________________

Vážená paní,

děkuji Vám za zajímavé otázky. Nejsem si jist, jestli bychom se shodli na obsahu pojmů "levicovost" a "pravicovost", ale nejde o nás dva - stejné rozpaky má, řekl bych, hodně lidí. Tradičně platilo, že ochrana těch, kdo se živí vlastní prací a zůstávají po celý život chudí, je spíše záležitostí levice. Pravice trvala na konzervativních hodnotách zajišťujících výhody těm, kdo společnost organizují a zjednodušeně řečeno dávají práci druhým. Dnes je vše složitější. Opakovaně jsem i v souvislosti s americkými prezidentskými volbami slyšel, že republikáni, dlouhodobý symbol pravicovosti, se stávají stranou pro lidi, kteří mají pocit, že se ocitli na vedlejší koleji (za takové lidi se ale tradičně brala právě levice). Komplikují se i pojmy liberál a konzervativec, ale to zde není podstatné. Podstatou je Váš dotaz na možnou jednostrannost při referování o prezidentu Trumpovi a výsledcích jeho práce. Pravda, ve shodě s většinou evropských médií i Český rozhlas dával prostor kritice řady Trumpových kroků, směřujících nezřídka proti evropským zájmům. Pozornost jistě poutaly i některé jeho excesy. Nejsem politolog a nemohu odborně zhodnotit, zda v publikovaných názorech a informacích bylo opravdu vše, co mělo být řečeno, ale ale podle mého soudu dával Český rozhlas prostor, jak mu velí povinnost, i informacím o tom, co bylo v agendě Donalda Trumpa a jeho administrativy přínosného, co se podařilo. Z poslední doby mohu doporučit Vaší pozornosti například tyto články:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/prezidentske-volby-usa-politicky-vyvoj_2011260842_zuj 
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/nato-biden-trump-evropa-zeman_2012012006_pj
https://www.irozhlas.cz/komentare/usa-joe-biden-donald-trump-politika-komentar_2011250629_ako
https://www.irozhlas.cz/komentare/donald-trump-mirova-dohoda-izrael-a-spojene-arabske-emiraty_2012041751_zuj

Faktem je i to, že až na jednu výjimku jsem nedostal negativní ohlasy na zpravodajství o průběhu amerických prezidentských voleb, což znamená, že posluchači neměli důvod ke zpochybňování objektivního přístupu. Přitom denně přijímám kritické dopisy a telefonáty týkající se politického zpravodajství a publicistiky.

Výhodou veřejnoprávního Českého rozhlasu je, že ve Spojených státech měl a má svého stálého zpravodaje, takže není závislý jen na agenturním zpravodajství. Co se týče zdrojů, z nichž přebírá, jsou to tiskové agentury, které jsou považovány za důvěryhodné, což vyplývá z metodiky jejich práce. Jejich levicovost či pravicovost je pro mne velmi těžké rozpoznat vzhledem k problémům s definováním takových pojmů.

Mým úkolem není hájit práci rozhlasáků, ale zjišťovat názory posluchačů a pracovat s nimi. Pokud byste mi uvedla příklady nějakých konkrétních selhání nebo nekvalitní práce, samozřejmě se tím budu dále zabývat.

Přeji Vám pěkné adventní dny a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio