Zprávy o šesté 20. dubna 2012

20. duben 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Dostavbě posledního úseku dálnice D8 přes České středohoří už nic nebrání

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Dostavbě posledního úseku dálnice D8 přes České středohoří už nic nebrání. Krajský úřad v Ústí nad Labem zamítl odvolání litoměřických ekologů proti stavebnímu povolení. Dálnice tak může být hotová do konce roku 2014.

Dagmar CESTROVÁ:
Rozhodnutí o odvolání litoměřických ekologů proti dostavbě dálnice D8 je konečné.

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka kraje:
Nelze podle správního řádu se odvolat. Může sdružení třeba dát žalobu na krajský úřad, ale tuto stavbu už to nezastaví.

Dagmar CESTROVÁ:
Uvedla hejtmanka kraje Jana Vaňhová. Podle ekologů už pozbyly platnost některé výjimky pro stavbu a také chtěli, aby jejich odvolání posoudil i jiný stavební úřad, než Ústeckého kraje.

Zdeňka ŠVEHLOVÁ, vedoucí krajského stavebního úřadu:
My jsme to zamítli proto, protože jsme neshledali, že jeho námitky jsou důvodné.

Dagmar CESTROVÁ:
Dodala Zdeňka Švehlová, vedoucí krajského stavebního úřadu. Za 15 dní nabude rozhodnutí právní moci. Silničáři pak okamžitě začnou s pracemi na posledním úseku. Pro Radiožurnál Dagmar Cestrová, Ústí nad Labem.

Zubaři chtějí zrušit povinný souhlas obou rodičů při ošetření dítěte

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Nový zákon o zdravotních službách prý udělá z vytržení zubu u dítěte drama. Podle České stomatologické komory totiž komplikuje ošetření tím, že vyžaduje souhlas obou rodičů k jakémukoliv lékařskému výkonu, který může podstatně ovlivnit zdraví dítěte.

Lenka JANSOVÁ:
Vytržení stálého zubu kvůli narovnání těch ostatních, nebo lokální umrtvení v ústech. O tom rozhodují stomatologové u dětí často.

Pavel TROJAN, zubní lékař:
Bojím se třeba, že bude indikována extrakce zubů a bojím se toho, že budu muset mít souhlas obou dvou rodičů. Pokud nebude možný, asi budu preferovat zdraví dítěte a budu se zodpovídat potom.

Lenka JANSOVÁ:
Obává se třeba zubní lékař Pavel Trojan z Břeclavi. Ministr zdravotnictví Leoš Heger už dřív připustil, že se zákon bude měnit.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví:
My bychom tak během dvou, třech měsíců měli sumář těhle těch věcí a pokusíme se je předložit sněmovně v nějakém zrychleném režimu k opravě.

Lenka JANSOVÁ:
Lenka Jansová, Radiožurnál.

Centrum Prahy už zítra zaplní odboráři

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Centrum Prahy už zítra zaplní odboráři. Budou protestovat proti vládě a její úsporné politice. Odboroví předáci slibují účast alespoň 40 tisíc lidí.

Václava MAREŠOVÁ:
Zvýšení daní, pomalejší růst důchodů a penzijní reforma. To jsou důvody, proč se odboráři vydají protestovat. Podpořit je přijdou i členové dvaceti iniciativ a sdružení, například rada postižených. Průvod vyrazí od domu odborových svazů na Žižkově v pravé poledne. Ve směru na Pankrác bude uzavřená Magistrála. V jednu odpoledne začne protest na Václavském náměstí. Podle místopředsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Václava Pícla se sjedou odboráři z celé republiky.

Václav PÍCL, místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
Víme, že například z Moravskoslezského kraje bude několik desítek autobusů, bude vypraven i zvláštní vlak z Bohumína, který bude mít asi 15 vagónů. Samozřejmě i z jiných měst pojedou autobusy.

Václava MAREŠOVÁ:
Podle premiéra Petra Nečase mají odbory na protesty právo. Od reforem ale vláda neustoupí. Václava Marešová, Radiožurnál.

FrýdkemMístkem otřásá skandál, který toto město ještě nezažilo

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
FrýdkemMístkem otřásá skandál, který toto město ještě nezažilo. Kriminalisté mají důkazy, že minimálně tři zakázky přesahující jeden milion korun, zmanipulovali lidé napojení na magistrát. Do tendru se přihlásily domluvené firmy, které záměrně nabídly vysoké částky. Vyhrála pak spřízněná společnost se zdánlivě výhodnou nejnižší nabídkou. Ve vazbě skončili čtyři muži, je mezi nimi i šéf strážníků a úředník magistrátu.

Andrea ČÁNOVÁ:
Dlouhé měsíce ničili zdravé podnikatelské prostředí. Říká státní zástupce Ladislav Hradil.

Ladislav HRADIL, státní zástupce:
Co z toho ty osoby měly, z takového vypisování zakázek, bude předmětem dalšího vyšetřování, protože to je samozřejmě základní otázka, kterou se musíme zabývat, protože to je věc, která každého napadne, co ty osoby mají, jestli v tom je nějaká vazba, já nevím, rodinná, přátelská, či zda je nějaký majetkový motiv za tím.

Andrea ČÁNOVÁ:
Prověří radnice další zakázky a v čem kontrola magistrátu selhala? Tak na tyto otázky odmítl sociálnědemokratický primátor Petr Cvik odpovídat.

Petr CVIK, primátor:
V tuto chvíli skutečně nemůžeme vůbec nic komentovat.

Andrea ČÁNOVÁ:
Pro Radiožurnál Andrea Čánová, FrýdekMístek.

Nejistota kolem dalšího pokračování vlády Petra Nečase trvá

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Nejistota kolem dalšího pokračování vlády Petra Nečase trvá. Karolína Peake stále nemá dostatek hlasů k zajištění bezpečné většiny ve sněmovně. Zatím se k ní přidalo 6 odpadlíků z Věcí veřejných, dohromady tak disponuje 7 hlasy. Premiér Petr Nečas ale chce, aby kabinet podporovalo nejmíň 10 zákonodárců z vlastním poslaneckým klubem.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Vicepremiérka Karolína Peake o podpoře své platformy začala jednat i s Michalem Doktorem z hnutí Jihočeši 2012 a bývalým poslancem ODS. Ten ale odmítá sedět v klubu, který by spadal pod nějaký konkrétní politický subjekt.

Michal DOKTOR, hnutí Jihočeši 2012, bývalý poslanec ODS:
Řeknu zcela otevřeně, že pro mě jako člena suverénního politického projektu Jihočeši 2012 je nepřijatelné, abych se stal členem nově zakládaného hnutí Karolíny Peake.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Peake tvrdí, že s Doktorem bude ještě mluvit, stejně tak jako se svými bývalými kolegy z Věcí veřejných a věří, že nakonec dostatek hlasů sežene.

Karolína PEAKE:
Nechci nic zakřikávat, jsem pověrčivá, samozřejmě, že věřím, že se to podaří.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Premiér Petr Nečas chce mít seznam 10 jmen do pondělí. Pokud mu ho Peake nepřinese, bude prosazovat předčasné volby, ty jako jediné řešení vládní krize navrhuje opozice. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Do souboje o Hrad půjde za ODS Evžen Tošenovský

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Do souboje o Hrad půjde za ODS i ostravský europoslanec a někdejší hejtman Evžen Tošenovský. Vyslala ho tam moravskoslezská ODS. V primárkách budou občanští demokraté vybírat mezi ním a libereckým Přemyslem Sobotkou. Další jména se v nominaci, která skončí už tuto neděli, zřejmě neobjeví. Jeden z nich pak v přímé volbě změří síly s kandidátem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. Ostatní strany zatím oficiální kandidáty nepostavily.

Anders Breivik opět šokoval celé Norsko

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Anders Breivik opět šokoval celé Norsko. U soudu popisoval brutální detaily ze svého řádění na ostrově Utöya, kde zabil 69 lidí, převážně dětí. Při výpovědi působil klidně a vyrovnaně. O vraždění mluvil bez emocí, ale s očividným zájmem. Norové v reakci na to, co zaznělo, začali v budově soudu opět nosit růže jako po atentátech. Vyjadřují tak svůj nesouhlas s pravicovým extremismem a podporu pozůstalým i obětem.

Ondřej BOUDA:
Při Breivikově výpovědi se rozbrečeli nejen pozůstalí po obětech, ale i přítomní novináři. Pravicový extremista do detailů popisoval, jak se některé oběti bránily. Zastřelil děti, které prosily o život, i ty, které byli paralyzovány strachem. Jednoho vyděšeného chlapce ale uklidňoval, protože prý byl příliš mladý. Během útoku uvažoval i o sebevraždě, protože si uvědomoval, jaké hrůzy napáchal. Přiznal ale, že jeho hlavním cílem bylo dostat se do zajetí a obhájit své názory veřejně u soudu. Útok byl podle něj poslední možností po vyčerpání všech mírových prostředků pro komunikaci s širokou veřejností. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Syrská armáda podle opozice opět intenzivně útočí na město Homs

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Syrská armáda podle opozice opět intenzivně útočí na město Homs. Palba je slyšet také v Kusajru u libanonské hranice. Obě strany se zároveň obviňují z porušování příměří. Syrská vláda a OSN nyní smlouvají o to, kolik má být v zemi neozbrojených pozorovatelů. V celé zemi se dnes také demonstrovalo proti režimu prezidenta Asada.

Jaromír MAREK:
Mešita ve čtvrti AlMidan, jako každý pátek se tady scházejí stovky mužů, modlitba končí hlasitou demonstrací. Nad hlavami vlají vlajky svobodné Sýrie. "Lidé protestují proti režimu proti Asadovi, volají po svobodě, po národní jednotě," říká mi jeden z mužů. Protesty se už delší dobu odehrávají za zdmi svatostánku. Všude kolem je po zuby ozbrojená policie. Na střechách jsou vidět ostřelovači. Při vstupu do mešity se musí každý legitimovat. A zatýkání i střelba do lidí nejsou ničím výjimečným. Podobných demonstrací se tady v syrském hlavním městě odehraje každý pátek několik. Jaromír Marek, Radiožurnál, Damašek.

Tisíce obyvatel Bahrajnu vyšly do ulic, aby protestovaly proti chystanému závodu Formule 1

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Tisíce obyvatel Bahrajnu vyšly do ulic, aby protestovaly proti chystanému závodu Formule 1. Velká cena se má jet v ostrovní monarchii v neděli. Po loňské pauze způsobené krvavými nepokoji chce bahrajnská vláda ukázat, že se země vrátila k normálnímu životu. Opozice to ale označuje za propagandu.

Břetislav TUREČEK:
V metropoli /nesrozumitelné/ se po nocích objevily nástěnné malby, na kterých auta Formule 1 projíždějí kalužemi krve. Situaci v zemi tak symbolicky vykreslují odpůrci režimu. Bahrajnské vedení se chce podle nich blýsknout prestižním závodem před světem, ale represe pokračují. Opozice proto svolala třídenní protesty načasované právě na dobu Velké ceny. Sami účastníci závodu stále častěji narážejí na pouliční násilí. Není namířené proti nim. Výbuchy zápalných lahví a slzného plynu už ale přiměli nejméně dva členy jednoho doprovodného týmu k odjezdu ze země. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

autor: jut
Spustit audio