Zprávy o šesté 21. dubna 2012

21. duben 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Protest proti vládě

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Proti vládě dnes v ulicích Prahy demonstrovalo asi 90 tisíc lidí. Protest zorganizovaly odbory a připojily se k nim další občanská sdružení a iniciativy. Demonstranti požadovali odchod současné vlády, zastavení reforem a předčasné volby. Demonstraci na Václavském náměstí předcházel protestní pochod od centrály odborů na Žižkově.

Jan HERGET:
Kováci, dopraváci, lidé ze zdravotnictví, školství, ale i policisté nebo senioři, ti všichni vyjadřovali svůj nesouhlas se současnou vládou.

účastnice demonstrace:
To, co ukazujou, předvádí nějaký reformy, kdo z toho má žít?

účastník demonstrace:
Žiju sám a ten jeden důchod na činžáku to nestačí.

Jan HERGET:
Myslíte, že když se vymění tahle ta vláda, takže to bude lepší?

účastník demonstrace:
Nevěřím, není to kým vyměnit.

Jan HERGET:
Na Václavském náměstí, které se zaplnilo asi z poloviny, pak promluvili odboroví předáci. Jaroslav Zavadil zkritizoval chystané reformy.

Jaroslav ZAVADIL, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
My nemůžeme tyhle reformy podpořit, my je potřebujeme zrušit. My jsme dávali stovky návrhů, jak by ty reformy měly vypadat, ale jak je vidět, tak ta vláda si nechce dát říct. No, tak prostě bude muset odejít.

Jan HERGET:
Jedním z účastníků demonstrace byl i olomoucký řidič Roman Smetana, který odmítl nastoupit trest za pokreslení předvolebních letáků. Po skončení protestu se dobrovolně nechat zatknout a policie ho předá k výkonu trestu. Jan Herger, Radiožurnál.

Vládní politici rozladění lidí kvůli úsporným krokům chápou

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Vládní politici rozladění lidí kvůli úsporným krokům chápou. Česko ale podle nich šetřit musí. Předčasné volby by byly východiskem až v situaci, kdyby vláda přišla o většinovou podporu ve sněmovně.

Václava MAREŠOVÁ:
Doba, kdy jsme žili na dluh, skončila a teď to všechno musíme zaplatit. Tak reagoval ministr financí Miroslav Kalousek na protesty lidí proti politice vlády. Podle něj jsme v situaci, kdy ekonomika zpomalila, za to rostou výdaje státního rozpočtu, například na důchody. Zvyšováním dluhu by podle něj problém jenom rostl.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/:
Končí éra, kdy vlády přifukovaly životní úroveň své populace na dluh těch budoucích časů.

Václava MAREŠOVÁ:
Opozice stojí na straně odborů. Například šéf ČSSD Bohuslav Sobotka jejich požadavky chápe.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Reformy nás dostávají do spirály zdražování, poklesu a chudnutí.

Václava MAREŠOVÁ:
Ekonom Raiffeisenbanky Aleš Michl zdůrazňuje, že šetření se nevyhneme, a to ani v následujících letech.

Aleš MICHL, ekonom Raiffeisenbank:
Tak teď si myslím, že těch příštích 10 let bude zhruba mezi 2 3 % ten růst. A já tím chci říct to, že nebudu prostě peníze na to, aby se přidávalo. Tady prostě si musíme tady jako vymyslet, kde ubrat, protože ten stát jinak zbankrotuje.

Václava MAREŠOVÁ:
Václava Marešová, Český rozhlas.

Ke Karolíně Peake se přidal Radim Vysloužil

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Už jen dva poslance musí získat vicepremiérka Karolína Peake pro to, aby vláda Petra Nečase mohla pokračovat. K založení frakce ve sněmovně potřebuje 10 zákonodárců. Po dnešku jich má 8. Tím posledním je poslanec Radim Vysloužil, který ukončil členství ve Věcech veřejných a opustil i poslanecký klub. Bezpečnou většinou ve sněmovně podmínil premiér Nečas další pokračování kabinetu. Jinak budou předčasné volby. Šéfové vládních stran se sejdou zítra v 19 hodin.

Neziskový sektor má méně sponzorů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Neziskový sektor má méně sponzorů. Aby nadace mohly dát pomáhat těm, kteří to potřebují, hledají pravidelné dárce. Stačí, když budou přispívat měsíčně třeba padesáti korunami.

Klára BÍLÁ:
Bez pomoci nadací by se neobešla rodina Rajtrova. Nadace Naše dítě jí naposledy přispěla na potřebný automobil.

otec:
Z důvodu elektrického invalidního vozíku. Ten není téměř skladný, takže běžný automobil ho není schopen pojmout.

Klára BÍLÁ:
Říká otec Báry, která je po mozkové obrně. Ředitelka nadace Zuzana Baudyšová přiznává, že teď je sponzorů méně a žádostí o peníze přitom přibývá.

Zuzana BAUDYŠOVÁ, ředitelka Nadace Naše dítě:
Především žádostí pro handicapované děti. Pomáháme i organizacím, které se starají o opuštěné děti.

Klára BÍLÁ:
Účet je transparentní a každý dárce si může zkontrolovat, komu jeho peníze pomohly. Číslo účtu najdete na našem webu zpravy.rozhlas.cz. Klára Bílá, Radiožurnál.

Čížkovice zažily protest proti spalování kalů z Ostravska

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Přibližně 150 lidí přišlo v Čížkovicích na Litoměřicku na protestní pochod proti spalování kalů z Ostravska v tamní cementárně. Přímo před ní pak sehráli improvizovanou pohádku na téma Ropáci ve Středohoří.

osoba:
Jak už pohádky začínají, bylo, nebylo.

Miroslav ZIMMER:
Ropáci jsou ti, kteří dovolili, aby se odpad z Ostravska vozil k likvidaci do neméně postižených severních Čech.

Stanislav LADA, účastník pochodu:
Rozhodně nesouhlasím s tím, aby prostě se tady likvidovala špína nebo tady ty věci, který prostě vznikly někde jinde.

Miroslav ZIMMER:
Řekl mi jeden z účastníků pochodu Stanislav Lada. Upravené kaly se v cementárně spalují od poloviny března. Měření i další kontroly neprokázaly překročení limitů. Cementáři je odpůrcům poskytli. Připomíná za Lafarge Jan Votava.

Jan VOTAVA, Lafarge:
Za posledního půlroku dostali veškerá fakta, ale bohužel mnoho z nich prostě oni nerespektují.

Miroslav ZIMMER:
Libor Pisklák z pořádající litoměřické iniciativy uvedl, že stát i kraj v celé záležitosti pochybily hned na začátku.

Libor PISKLÁK, pořádající litoměřická iniciativa:
Státní úřady vydávají jednotlivá integrovaná povolení. Ale my nedýcháme ty jednotlivý chemický látky. My tady dýcháme ten mix.

Miroslav ZIMMER:
Pro Radiožurnál Miroslav Zimmer, Čížkovice.

První kolo francouzských voleb začalo hlasováním v zámoří

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
První kolo francouzských voleb začalo hlasováním v zámoří. Zítra se ve Francii otevřou volební místnosti v osm hodin ráno, očekává se slabší volební účast a jednoznačný postup prezidenta Sarkozyho a kandidáta socialistů Hollanda do druhého kola. První odhady mohou být zveřejněny až zítra po dvacáté hodině.

Jan ŠMÍD:
44,5 milionu voličů bude vybírat z 10 kandidátů. Poslední průzkumy ukazovaly desetiprocentní náskok obou hlavních kandidátů před ostatními. Proto se žádné překvapení nepředpokládá. Pozornost vzbuzuje zejména souboj o třetí místo mezi Marine Le Penovou z Národní fronty a představitelem extrémní levice Jeanem Lucem Melenchonem. Francois Hollande bude volit ve svém departmentu Correze, Nicolas Sarkozy v 16. pařížském obvodu. Volit se začalo už na Guadeloupe, Martiniku a dalších zámořských územích. V porovnání s posledními volbami se očekává volební účast nižší až o 10 %. Z Paříže pro Radiožurnál Jan Šmíd.

Do Sýrie zamíří až 300 dalších neozbrojených pozorovatelů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Do Sýrie zamíří až 300 dalších neozbrojených pozorovatelů. Jednomyslně se na tom shodla Rada bezpečnosti OSN. Schválená rezoluce konstatuje, že se zatím nepodařilo úplně zastavit boje mezi režimem prezidenta Asada a opozicí. Vyzývá proto k okamžitému ukončení násilí a dodržování příměří.

V Itálii pokračuje vlna stávek v dopravě

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V Itálii pokračuje vlna stávek v dopravě. Dnes v 9 večer se zastaví na 24 hodin většina vlaků. Úřady upozorňují cestující na velké potíže. Zejména na regionálních spojích. Italské státní železnice byly ale nuceny zrušit i několik z nejdůležitějších dálkových spojení.

Vědunka LUNARDI:
Tentokrát stávkuje takzvaný nezávislý odbor ORSA. Po včerejší stávce městských autobusů se dnes večer a na celou neděli téměř zastaví provoz na italských železnicích a nebudou vyplouvat ani trajekty. Nezávislý odbor ORSA vyhlásil stávku na protest proti omezení dotací pro veřejnou dopravu i proti nové konkurenci soukromých vlaků. Přestože se jedná o nezávislý odbor, očekává se vysoká účast na stávce a tudíž velké potíže. Vedení italských železnic oznámilo mimo jiné, že zajistí stoprocentně vlakové spojení mezi Římem a letištěm ve Fiumicinu. Z Říma pro Radiožurnál Vědunka Lunardi.

Protesty proti bahrajnskému režimu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Při protestech proti bahrajnskému režimu a proti zítřejšímu závodu Formule 1 zahynul jeden demonstrant. Tvrdí to bahrajnská opozice, podle které účastníka pátečních protestů našli ráno v Manámě. Policie demonstranty rozháněla slzným plynem a ohlušujícími granáty.

Břetislav TUREČEK:
Tisíce lidí vyšly do ulic i v sobotu. Bahrajnská opozice a lidskoprávní aktivisté protesty načasovali na víkend, kdy se v Bahrajnu má jet Velká cena Formule 1. Chtějí tak před světem upozornit, že prozápadní režim potlačuje politické svobody i rok po krvavých nepokojích s desítkami mrtvých. Bahrajnské vedení investovalo do návratu Velké ceny po loňském výpadku skoro miliardu korun. Spolu s vedením Formule 1 tvrdí, že se země vrátila k normálu a že protesty jsou okrajová záležitost. Kvalifikaci pro nedělní závod mezitím vyhrál Vettel z týmu Red Bull následovaný Hamiltonem z McLarenu. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Anglická královna slaví 86. narozeniny

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Anglická královna dnes slaví 86. narozeniny. Alžběta II. je tráví s rodinou v soukromí. Na její počest proběhla v zemi řada oslav. Hlavní podívanou pro veřejnost je osvětlení průčelí Buckinghamského paláce, které připravily desetitisíce britských dětí. Atmosféru oslav teď přiblíží náš spolupracovník ve Spojeném království Milan Kocourek.

Milan KOCOUREK, spolupracovník Radiožurnálu ve Spojeném království:
Iluminace průčelí londýnského sídla královny začala včera večer a dnes se opakuje. Je to projekce obrovského portrétu královny na levé i pravé straně paláce. Portrét je sestaven ze 200 tisíc maličkých autoportrétů dětí z celé Británie. Projekt je financovaný z dobrovolných příspěvků a je připraven také pro oslavy diamantového jubilea královny na trůně a letních olympijských her. Iluminaci mohou večer sledovat nejenom diváci před Buckinghamským palácem, nýbrž také na 18 jiných místech po celé Británii. Královna však v Buckinghamském paláci není. Tráví narozeniny soukromě s rodinou na hradě Windsor, který je venkovským sídlem anglických panovníků od dob Viléma Dobyvatele v 11. století. Pro Radiožurnál Milan Kocourek, Spojené království.

autor: jut
Spustit audio