Zprávy o šesté 22. dubna 2012

22. duben 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

V Kramářově vile začalo další jednání o požadavcích VV

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Přesně za hodinu se sejdou v Kramářově vile lídři ODS, TOP 09 a VV, aby se dohodli na ukončení koaliční spolupráce. Jestli bude vláda Petra Nečase dál pokračovat zatím není jisté, vicepremiérka Karolína Peake stále nemá požadovaných deset poslanců k zajištění bezpečné většiny ve sněmovně. Podporu prý hledá mezi čtyřmi až pěti zákonodárci, pokud nepřesvědčí alespoň dva, nedokáže založit poslanecký klub. Právě jeho vznikem podmiňuje další pokračování vlády premiér Petr Nečas, seznam jmen mu má Peake předat zítra. Schůzku koaličních lídrů bude sledovat Martina Spěváčková. Martino, vypoví ODS a TOP 09 koaliční smlouvu s Věcmi veřejnými už dnes?

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Dnes ještě k vypovězení smlouvy nedojde, lídři ODS, TOP 09 a VV večer zahájí takzvané dohadovací řízení a ukončení koaliční spolupráce pak bude muset odhlasovat výkonná rada občanských demokratů. Ta se sejde v pondělí, zítra už by také mělo být jasno, zda Karolína Peake bude mít jména deseti poslanců a vláda tak bude pokračovat, nebo přijdou na řadu předčasné volby. V takovém případě by se ve středu musela rozpustit sněmovna. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

V centru Břeclavi demonstrovaly téměř tři tisíce lidí

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V centru Břeclavi demonstrovaly téměř tři tisíce lidí. Do ulic je přivedla nespokojenost s bezpečnostní situací ve městě, přesně před týdnem tam totiž tři neznámí útočníci brutálně napadli patnáctiletého chlapce. Na klidný průběh akce dohlížely tři stovky policistů, až na drobné incidenty ale nemuseli zasahovat.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ:
Dav demonstrantů před radnicí emotivně a za častého pískotu diskutoval se starostou Oldřichem Ryšavým. Ten se hájil proti tvrzením, že město nedělá dost pro bezpečnost obyvatel.

Oldřich RYŠAVÝ, starosta Břeclavi:
Investujeme peníze do městské policie k tomu, aby dobře plnila své úkoly. Špatně se vám to poslouchá, ale je to tak.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ:
Extrémistů bylo v davu minimum, většinu tvořili místní lidé.

nejmenovaná osoba:
Tady opravdu v osm hodin se bojíte vyjít na ulici. Tady je už zapotřebí něco s tímto dělat.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ:
Policisté stáli doslova na každém rohu a nad městem létal jejich vrtulník, řekl jihomoravský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Tomáš KUŽEL, jihomoravský policejní ředitel:
Celé opatření proběhlo, ač to možná navenek tak nevypadalo, poměrně v klidu, byly pokusy asi padesáti jednotlivců, kteří chtěli vyvolat konflikt, ale nakonec bylo konfliktu zabráněno.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ:
Břeclavští Romové měli z demonstrace strach, přiznal jeden z nich Jaroslav Danihel.

Jaroslav DANIHEL, občan Břeclavi:
Neříkám proti té demonstraci nic, ale ti radikálové tady neměli být.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ:
Rasistické výroky prý na shromáždění nezazněly. Pro Radiožurnál Vlasta Gajdošíková, Břeclav.

Volby ve Francii

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V části Francie už skončilo první kolo prezidentských voleb. Ve velkých městech mohou dát Francouzi hlas některému z deseti kandidátů ještě do dvacáté hodiny. Předpokládá se, že se do druhého kola dostanou socialista François Hollande a současný prezident Nicolas Sarkozy. Až do uzavření poslední volební místnosti také platí zákaz zveřejňování jakýchkoliv průzkumů. Druhé kolo voleb hlavy státu se uskuteční za dva týdny.

Jan ŠMÍD:
Mnozí voliči čekali na úder osmé hodiny, kdy se volební místnosti otevřely a pak spěchali za svými povinnostmi, nebo na pravidelné nedělní trhy. O své preference se dělili celkem ochotně.

volič:
Dal jsem hlas Sarkozymu, je jediný, kdo může tuto zemi řídit.

Jan ŠMÍD:
Nikdo z voličů nepochybuje, že do druhého kola postoupí Hollande a Sarkozy, ale pro mnohé je důležité zdůraznit, komu by nikdy nedali svůj hlas.

volič:
Nikdy bych nemohl volit Le Penovou, z pochopitelných důvodů. Moje žena je z Alžírska, tedy teď je Francouzka alžírského původu a u nás pochopitelně nemáme žádné sympatie pro Národní Frontu.

Jan ŠMÍD:
Klíčovou otázkou prvního kola zůstává jak silné budou pozice kandidátů před druhým kolem. První odhady budou známy kolem dvacáté hodiny. Z Paříže pro Radiožurnál Jan Šmíd.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A právě za dvě hodiny by nám měl Jan Šmíd živě z Paříže říct, kdo postoupil do druhého kola francouzských prezidentských voleb.

Julija Tymošenková je opět ve vězení

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Julija Tymošenková je opět ve vězení, kam jí převezli z civilní nemocnice v Charkově. Tam ji eskorta dopravila včera, kdy jí ukrajinské úřady povolily léčbu mimo věznici. Tymošenková si odpykává sedmiletý trest a dlouhodobě si stěžuje na problémy s páteří.

Petr VAVROUŠKA:
V železniční nemocnici v Charkově vydržela bývalá premiérka pouhý den, podle informací vězeňské správy kategoricky odmítla jakoukoliv léčbu. Argumentovala dobrozdáním německých lékařů, kteří nemocnici tento týden prověřili. Původně měli oznámit, že nemají žádné námitky, ukrajinské úřady ale nezveřejnily pasáž, ve které němečtí experti zpochybňují uzdravení političky v charkovské klinice. Julija Tymošenková právě kvůli tomuto posudku odmítla jakékoliv procedury a byla převezena zpět za mříže. Ukrajinské orgány navíc přiznaly, že ke včerejšímu převozu do nemocnice nedala Julija Tymošenková písemný souhlas. Petr Vavrouška, Český rozhlas.

Čtyřiadvacetihodinová stávka na italských železnicích vrcholí

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Čtyřiadvacetihodinová stávka na italských železnicích vrcholí. Všechny vlaky se znovu rozjedou v devět hodin večer, tentokrát provoz přerušili železničáři z nezávislého odboru ORSA. Oproti očekávání jsou ale dopady stávky poměrně omezené.

Vědunka LUNARDI:
Kdysi velmi silný nezávislý odbor železničářů ORSA tentokrát neuspěl. Vedení státních železnic oznámilo, že bylo zajištěno devadesát procent vlakových spojení a téměř všechny vlaky na dlouhých trasách. Největší problémy měli cestující příměstských vlaků, ale i v tomto sektoru byl dopad stávky poměrně omezený. Itálii ale čekají další stávky, především v letecké dopravě. Levicová odborová centrála CGIL je v pokušení vyhlásit další generální stávku na protest proti přísně úsporné ekonomické politice vlády, ale ostatní tři centrály návrh odmítají. Z Říma pro Radiožurnál Vědunka Lunardi.

Velká cena Bahrajnu Formule 1 se obešla bez incidentů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Velká cena Bahrajnu Formule 1 se obešla bez incidentů, čekaly se přitom protestní demonstrace. Část bahrajnské opozice označovala závod za divadlo, které mělo zakrýt pokračující porušování lidských práv. S podrobnostmi se hlásí náš blízkovýchodní zpravodaj Břetislav Tureček.

Břetislav TUREČEK, blízkovýchodní zpravodaj:
Na okruhu zvítězil úřadující mistr světa Sebastian Vettel ze stáje Red Bull. Velké ceně ale přihlíželo daleko méně diváků než obvykle, komentátoři to vysvětlují právě politickými souvislostmi. Vedení Formule 1 se spolu s bahrajnským prozápadním režimem rozhodly závod uskutečnit jako důkaz, že po loňských krvavých nepokojích se monarchie vrátila k normálu. Od pátku ale v zemi probíhaly násilné protesty a v celách skončily desítky lidí. Policie také nasadila mimořádné síly, aby se demonstranti nedostali až k závodnímu okruhu. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

autor: jut
Spustit audio