Zprávy o šesté 25. listopadu 2012

25. listopad 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Zda se vyřazení kandidáti odvolají bude jasné zítra

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Zda se vyřazení kandidáti Jana Bobošíková a Tomio Okamura odvolají k Nejvyššímu správnímu soudu bude jasné zítra. Ministerstvo vnitra v pátek rozhodlo, že nepřekročili padesátitisícovou hranici nutnou k registraci pro prezidentskou volbu. Třetí vyřazený Vladimír Dlouhý své odvolání už potvrdil.

Eva RAJLICHOVÁ:
Už od pátku se mluví o tom, zda ministerští úředníci nepoužili při kontrole špatný vzorec. Vnitro tak prý mělo nakonec odečíst víc podpisů, než bylo nutné.

Václav HENYCH, ředitel odboru všeobecné správy ministerstva vnitra:
Zatím si myslím, že jsme postupovali dobře, ale to neznamená, že závěr třeba můj, nebo Nejvyššího správního soudu nakonec nemůže být jiný.

Eva RAJLICHOVÁ:
Říká Václav Henych z ministerstva vnitra. Nejasnosti kolem registrace kandidátů nahrávají i odpůrcům přímé volby. Mezi ně patří poslanec ODS Boris Šťastný.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec ODS:
Hrozí nejrůznější ústavní stížnosti, dokonce ani nevíme, jestli ty podpisy, které byly uznány jako platné ti lidé podepsali. To všechno jsou věci, které nesmírně zpochybňují přímou volbu prezidenta.

Eva RAJLICHOVÁ:
Vicepremiérka Karolína Peake ze strany LIDEM uznává, že zákon o přímé volbě byl schválen narychlo.

Karolína PEAKE, vicepremiérka:
A je pravda, že pokud tam dojde k nějakým otazníkům, tak je bude muset vyřešit soud a judikatura tak, abychom pro příští volbu už měli zcela jasno.

Eva RAJLICHOVÁ:
Šéf Transparency International David Ondráčka věří, že se vše stihne v plánovaném termínu.

David ONDRÁČKA, šéf Transparency International:
Bude to ještě složité, budeme čekat na rozhodnutí soudu do poslední chvíle a je tam velká časová tíseň.

Eva RAJLICHOVÁ:
Vladimír Dlouhý už v pátek oznámil, že se odvolá k Nejvyššímu správnímu soudu. Jana Bobošíková a Tomio Okamura oznámí své rozhodnutí v pondělí. Eva Rajlichová, Radiožurnál.

Čtyři dozorci ostravské věznice Heřmanice jsou obviněni z krádeže

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Čtyři dozorci ostravské věznice Heřmanice jsou obviněni z krádeže. Jsou podezřelí, že mimo jiné kradli měď. Generální inspekce bezpečnostních sborů už proti nim zahájila trestní stíhání. Při razii s krycím názvem Cuprum, tedy měď, zatkla ještě dalších pět civilistů.

Radka SANDOROVÁ, mluvčí Generální inspekce policejních sborů:
Stále máme v akci nasazeno několik desítek našich lidí a předpokládáme, že ukončena ta akce bude v průběhu nočních hodin.

Andrea ČÁNOVÁ:
Popsala aktuální dění Radka Sandorová z Generální inspekce bezpečnostních sborů. Výslechy, domovní prohlídky, to teď zřejmě detektivy zaměstnává. Podle našich zjištění razii chystali dlouho. Vstup do vězeňského areálu, ve kterém odsouzení pomáhají firmám těžit kovy ze starých spotřebičů sledovali týdny.

nejmenovaná osoba:
A oni vlastně se dívali směrem na tu bránu, na tu věznici. Oni jako tu nebyli každý den, to byli já nevím třeba v týdnu dvakrát.

Andrea ČÁNOVÁ:
A jak dlouho to trvalo?

nejmenovaná osoba:
Jak je to dlouho, měsíc?

Andrea ČÁNOVÁ:
Potvrdil muž, který žije přímo naproti věznici. Pro Radiožurnál Andrea Čánová, Ostrava.

Armáda ukončila vyzvedávání trosek letounu L159

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Armáda ukončila vyzvedávání trosek letounu L159, který se zřítil u Kolína. Vojáci o víkendu jednotlivé součástky postupně odvezli na leteckou základnu do Čáslavi. Část z nich dostane k expertizám Vojenský technický ústav letectví. Ten už také zkoumá černou skříňku.

Jana HUZILOVÁ:
Černou skříňku našli vyšetřovatelé už v pátek večer. Podle informací z generálního štábu armády bude její zkoumání trvat několik dní. Už v sobotu odvezli vojáci většinu součástí letounu, v neděli dohledávali drobné díly za pomoci detektoru kovů, příčiny tragické nehody chce armáda zjistit co nejdříve. Přesto to podle ní potrvá několik týdnů až měsíců. V současné době pracuje na místě nehody specializovaná firma, zkoumá, do jaké míry je půda v místě havárie znečištěná. Snahou armády je, aby místo po letecké tragédii uvedla do původního stavu. Pro Radiožurnál, Jana Huzilová, Radovesnice u Kolína.

Katalánci si volí v předčasných volbách regionální parlament

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Katalánci si volí v předčasných volbách regionální parlament. Volby ale naznačí mnohé o budoucí podobě Španělska. Favority dnešního hlasování jsou totiž strany, které chtějí, aby se tento region od Španělska odtrhl. Přitom Katalánsko se podílí z pětiny na výkonu španělské ekonomiky. Vše sleduje zvláštní zpravodaj David Koubek. Davide?

David KOUBEK:
Dobrý večer z Barcelony. Ještě necelé dvě hodiny mohou voliči vhodit hlas pro jednu ze stran, i když možná, že už jich mnoho z toho celkového počtu skoro pět a půl milionu nedorazí. I tady totiž lidé doma i po barech sledují, jak dopadl letošní ročník F1 pro oblíbeného španělského jezdce Fernanda Alonsa. Dobrou zprávou ve volbách je účast, která je větší, než dřív. Přes ekonomickou krizi je hlavní téma možná budoucí nezávislost, o které mluví i největší místní strana nacionalistická konvergence a Unie. Ta by podle průzkumů měla vyhrát, ale pár křesel k absolutní většině v parlamentu jí bude chybět. Z Katalánska David Koubek, Radiožurnál.

Požár v textilce na předměstí bangladéšské metropole nepřežilo 120 lidí

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Přes 120 lidí zřejmě zemřelo při požáru textilky v bangladéšském hlavním městě Dháka. Je to nejhorší podobná tragédie v historii země. Většina obětí jsou ženy, které v závodu pracovaly. Udusil je kouř, anebo se zabily skokem z okna, aby unikly smrtícím plamenům.

nejmenovaná osoba:
Oheň vypukl navečer kolem sedmé hodiny. Na místo okamžitě vyrazili hasiči a další záchranáři, abychom plameny zvládli co nejdřív. Počet obětí je ale i tak velký. Už jsme našli všechna těla a teď je postupně předáváme pozůstalým.

Ondřej HIMMER:
Takto popsal situaci televizi CNN podplukovník zásahových jednotek Rašíd. Podle údajů státní zpravodajské agentury zabije oheň každý rok na 6 tisíc Bangladéšanů příčinou bývá obvykle špatná údržba a neexistující protipožární opatření. Bangladéš je spolu s Čínou hlavním světovým výrobcem textilu a šije tam i řada západních firem. Ve vyhořelé továrně se údajně vyráběly oděvy pro společnost CA. Ondřej Himmer, Radiožurnál.

Izrael zmírňuje omezení pohybu pro Palestince v pásmu Gazy

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Izrael umožňuje Palestincům z Gazy svobodnější pohyb v okrajových částech palestinského území. Jde o jeden z výsledků příměří po týdenním konfliktu mezi Gazou a židovským státem. Farmáři se mohou po mnoha letech vrátit na svá pole, která přiléhají k izraelskému území, a rybáři zase mají větší možnost lovu.

Břetislav TUREČEK:
V uplynulých pěti letech izraelští vojáci postříleli kromě palestinských ozbrojenců také desítky civilistů, kteří vstoupili na pozemky podél izraelské hranice. Podobně Izraelci útočili na rybářské lodě, pokud se vydaly dále než tři míle od palestinských břehů. Omezování pohybu Palestinců Izrael vysvětloval jako snahu bránit v pašování zbraní a v útocích proti židovskému státu. Od soboty ale rybáři smějí vyjet šest mil na volné moře, což výrazně zvyšuje možnosti jejich úlovku. Také rolníci si pochvalují, že mohou na svá pole a vojáci je pouze pozorují. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Z lesa u Holoubkova na Rokycansku už do Prahy dorazil vánoční strom

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Z lesa u Holoubkova na Rokycansku už do Prahy dorazil vánoční strom, který ozdobí Staroměstské náměstí. Je to osmadvacet metrů vysoký smrk ztepilý a hlavnímu městu ho daroval kníže Jerome ColloredoMansfeld. Ten by ho stejně musel nechat pokácet, zdravý, krásně rostlý strom totiž stál v bezpečnostním koridoru u železniční trati.

Jana KOSOVÁ:
Sedmdesát let starý smrk pokácel dopoledne mistr ČR v práci s motorovou pilou Jiří Vorlíček, který si takové pracovní zakázky náležitě cení.

Jiří VORLÍČEK, mistr ČR v práci s motorovou pilou:
Já myslím, že pro každého Čecha je to čest.

Jana KOSOVÁ:
Smrk bylo potřeba zkrátit na dvaadvacet metrů a v dolní části zúžit jeho kmen. Také se musely přivázat větve, aby strom neměl na šířku výš než čtyři a půl metru. Pak už ho jeřáb naložil na obří americký truck, který se s ním vydal na cestu do pražských Stodůlek.

Hana TÝCE, mluvčí společnosti:
Na Stodůlkách bude vlastně odpočívat v prostoru přepravní firmy a bude odpočívat až zhruba do jedenácté hodiny v noci z pondělí na úterý a potom by se měl vydat na Staroměstské náměstí.

Jana KOSOVÁ:
Říká Hana Týce, mluvčí společnosti, která pořádá na Staroměstském náměstí Vánoční trhy. Na rozsvícení vánočního stromu dojde prvního prosince v 18 hodin. Pro Radiožurnál, Jana Kosová, Holoubkov.

Lední medvědice Cora z brněnské zoo porodila dvojčata

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Brněnská zoo slaví. Lední medvědice Cora včera porodila dvojčata. Podle ošetřovatelů mláďata kojí, což je dobré znamení. Pokud zvládnou první měsíc, mají velkou naději na přežití.

autor: jal
Spustit audio