Zprávy o šesté 27. prosince 2010

27. prosinec 2010
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Kampaň Děkujeme odcházíme míří do finále. Právní kancelář začala rozesílat ředitelům nemocnic výpovědi nespokojených lékařů.

osoba:
Čísla nejsou konečná, my jsme dnes vyexpedovali přibližně 3 tisíce výpovědí.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Vězněný ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij byl odsouzen v dalším procesu.

redaktorka:
Bývalý šéf ropné společnosti Jukos tvrdí, že proces je politicky motivovaný. Jeho právníci se proti rozhodnutí chtějí odvolat.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Východní pobřeží Spojených států sužují přívaly sněhu. New York podle starosty Bloomberga situaci zatím zvládá.

osoba:
Správa silnic nasadila 365 solících vozů a 17 pluhů.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Zítra bude oblačno, během dne se slabým sněžením a teploty minus 6 až minus 2 stupně. Hezký podvečer přeje u zpráv Kateřina Causidisová.

Kampaň Děkujeme odcházíme míří do finále

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Právní kancelář dnes rozeslala ředitelům nemocnic na 3 tisíce výpovědí nespokojených lékařů. Celkem chce odejít z práce zhruba 3800 doktorů, hlavně z klíčových oborů jako anesteziologie, chirurgie, anebo interna. Chtějí si tak vymoci vyšší platy a lepší pracovní podmínky.

Lenka JANSOVÁ:
V pražské advokátní kanceláři se výpovědi kontrolují a právníci je posílají poštou ředitelům nemocnic.

Martin ELGER, právník:
Lékaři si přáli, aby byly výpovědi doručeny do 31. 12. 2010, to znamená, nejpozději tento den musí být doručeny do nemocnic.

Lenka JANSOVÁ:
Říká právník Martin Elger, který výpovědi posílá. Kolik jich kancelář zaslala celkem, to se dozvíme zítra. Po novém roce se chce ministr Leoš Heger sejít s kraji a s lidmi z Asociace nemocnic. Budou se radit, co bude dál.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví:
Spíš než zanikat úplně jako nemocnice, tak se prostě přetvoří na nemocnice doléčovací nebo takové zdravotněsociální péče.

Lenka JANSOVÁ:
Lenka Jansová, Radiožurnál.

Michail Chodorkovskij byl odsouzen v dalším procesu

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Moskevský soud uznal vězněného ropného magnáta Michaila Chodorkovského vinným ze zpronevěry a praním špinavých peněz. Bývalý nejbohatší muž Ruska, který si odsluhuje už jeden osmiletý trest, byl odsouzen společně se svým obchodním partnerem Platonem Lebeděvem. Oba muži proces odmítají s tím, že je politicky motivovaný.

Lenka KABRHELOVÁ:
Michail Chodorkovskij a Platon Lebeděv podle soudce Viktora Danilkina ukradli ropu v hodnotě miliardu dolarů své vlastní, dnes neexistují společnosti Jukos. Podle verdiktu jsou vinní i z praní špinavých peněz. Výši trestu zatím soudce neoznámil, očekává se, že čtení rozsudku potrvá několik dní. Právní zástupci Michaila Chodorkovského mají za to, že soudce vynesl verdikt pod nátlakem vyšších míst, proti rozhodnutí se hodlají odvolat. Osvobození Michala Chodorkovského žádalo před budovou moskevského soudu několik set lidí. Řadu z nich policie zadržela. Mnozí kritikové mají za to, že proces je politickou odplatou za to, že Michail Chodorkovskij za prezidentování Vladimira Putina financoval ruskou opozici. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas.

Severovýchod Spojených států zasáhla silná sněhová bouře

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Severovýchod Spojených států zasáhla silná sněhová bouře. Místy napadlo za několik hodin přes 70 centimetrů sněhu. Nejhůře byl postižený New York a předměstí. Doprava byla na mnoho hodin ochromena, ale postupně se vrací k normálu.

Vít POHANKA:
Zrušené byly řádově tisíce letů z mezinárodních letišť od Bostonu přes New York a Philadelphii po Washington. Postižená byla také silniční a železniční doprava. Příměstské vlaky v New Yorku nejezdily. Místy poškodila vánice provázená silným větrem elektrické vedení a nešel proto proud. Američané, kteří cestovat nemusejí, se ale na mnoha místech můžou těšit z nebývalé sněhové nadílky. Z bílých Vánoc se po 128 letech může těšit také třeba Atlanta v Georgii na jihu země. Vít Pohanka, Český rozhlas, Spojené státy.

Kvůli sněhové bouři a zrušeným letům nedoručila Česká pošta do severní Ameriky přes 200 balíků

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Kvůli sněhové bouři a zrušeným letům nedoručila Česká pošta do severní Ameriky přes 200 balíků a 4 tuny dopisů. Zásilky ze Spojených států nedorazily ani adresátům v České republice. Podle pošty se jich adresáti dočkají až po svátcích. Na pražském ruzyňském letišti dnes kvůli přívalům sněhu nebo mrazivému počasí v západní Evropě, Spojených státech a Rusku zrušili sedm letů. Jejich počet se může ještě zvýšit, protože do postižených destinací jsou naplánované další spoje.

Do Česka se vrátí silné mrazy

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
A silné mrazy se vrátí i do Česka. Výstraha, kterou vydal hydrometeorologický ústav, platí od noci z úterý na středu až do čtvrtečního rána. Podrobnosti dodává meteorolog Marián Sandev.

Marián SANDEV, meteorolog:
Teploty ve středu a ve čtvrtek v noci k ránu klesnou kvůli slabému větru, malé oblačnosti a sněhové pokrývce na většině míst pod minus 10 stupňů. Výjimečně při celonočním vyjasnění pod minus 20 stupňů Celsia. Při silných mrazech doporučujeme chránit se přiměřeně teplým oblečením, čili ve více vrstvách, teplou obuví, rukavicemi a pokrývkou hlavy.

Poražený prezident Pobřeží slonoviny odmítá navzdory sílícímu tlaku odstoupit z funkce

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Poražený prezident Pobřeží slonoviny Laurent Gbagbo odmítá navzdory sílícímu tlaku odstoupit z funkce. Mezinárodní měnový fond už ho odřízl od zahraničních financí. Francie i OSN uznávají velvyslance nového prezidenta Alassana Ouattary. Regionální summit západoevropských zemí mu pohrozil i vojenským řešením. Ovšem generální stávka, kterou Ouattara svolal, se nekoná, protože státní televize pod kontrolou Gbagby o ní neinformovala.

Ondřej BOUDA:
Gbagbo, který prohrál volby o 8 procent, zatím odmítá mezinárodní tlak s tím, že jde o komplot Francie a Spojených států. Podle svých slov je připraven dovést zem až do občanské války. Podle expertů hraje o čas a bude se chtít dohodnout na sdílení moci. Jakýkoliv ústupek by ale mohl dalším diktátorům ukázat, že se nemusí ohlížet na demokratické volby ani mezinárodní společenství. Mezitím na Pobřeží slonoviny kolabuje ekonomika, protože lidé přestávají chodit do práce a zásobují se pro případ konfliktů. Ceny základních potravin tak stoupají. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Policie našla v ambasádách v Římě další podezřelé balíčky

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Další podezřelé balíčky ohlásilo 6 ambasád v Římě. V obálce na řeckém velvyslanectví našli policisté trhavinu, ostatní podezřelé zásilky se naštěstí ukázaly jako falešný poplach. Vyšetřování zatím ukazuje na italské anarchisty, kteří stáli i za dopisními bombami z minulého čtvrtka.

Vědunka LUNARDI:
Řecký velvyslanec v Itálii Michalis Cambanis vysvětlil, že obálka velikosti A4 doručená poštou už v pátek nevybuchla jen náhodou. Podle prvních informací příprava i výbušnina a roznětka jsou stejné jako v případě dvou výbušných balíčků zaslaných na švýcarskou a chilskou ambasádu před svátky. Vyšetřovatelé hledají otisky prstů a další indicie. Jsou přesvědčeni, že pachatelé jsou z anarchistických organizací. Během dneška policie intervenovala na dalších pěti velvyslanectví v Římě. Na velvyslanectví Venezuely, Monaka, Dánska, Albánie a na finském velvyslanectví při Svatém Stolci byl poplach vyvolaný podezřelými balíčky naštěstí planý. Z Říma pro Radiožurnál Vědunka Lunardi.

Obchodníci zahájili povánoční výprodeje

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Obchodníci zahájili povánoční výprodeje. Slevy jsou někdy až 70procentní. Připojily se hlavně velké řetězce. Ve slevách je možné najít zboží, jako například oblečení, elektroniku a hračky. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeňka Juračky takových akcí přibývá. Ne všichni obchodníci na nich ale vydělávají.

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu:
Ono těch povánočních slev a dokonce i předvánočních už hodně přibývá, já říkám těmhle těm aktivitám, které stále rostou, cesta do pekel. On tvoří sice ... ten maloobchodní obrat vám vznikne, ale já tomu říkám jalový maloobchodní obrat, ten je prostě bez efektu, prodáváte s nulovou marží.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Povánoční výprodeje už ovládly i Velkou Británii. Obchodní domy hlásí milionové tržby a tisíce zákazníků. Někteří lidé stáli fronty před nákupními středisky už od pěti hodin ráno. Honba za slevami pokračovala na plné obrátky i dnes.

Milan KOCOUREK:
Hlavní motivací mnoha kupujících je snaha předejít přes zvýšení daně z přidané hodnoty o 2,5 procenta na 20 procent, které vstoupí v platnost 4. ledna. Nákupní centra po celé Británii hlásí fenomenální obraty. Před mnoha obchody se vytvořily fronty. Někteří zájemci čekali ve frontách na otevření obchodů 12 hodin. Internetová obchodní stránka /nesrozumitelné/ přináší odhad včerejší rekordní tržby britského maloobchodu ve výši 323 milionů liber. Některé obchody nabízejí až 75procentní slevy. Pro Radiožurnál Milan Kocourek, Spojené království.

Celníci a kriminalisté v Ostravě odhalili velkou výrobnu nelegálního alkoholu

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Celníci a kriminalisté v Ostravě odhalili velkou výrobnu nelegálního alkoholu. Při zásahu zatkli 7 lidí, z toho 3 skončili ve vazbě. Překupníci alkohol distribuovali dalším odběratelům v Moravskoslezském kraji.

Dominika ROJTHOVÁ:
Policisté a celníci zabavili přes 20 tisíc litrů lihu a 10 litrů už vyrobeného alkoholu, který překupníci vyráběli ze speciální desinfekční směsi. Policisté skupinu sledovali už delší dobu a na začátku prosince spustili akci s názvem Šachta. Speciální směs dováželi překupníci do Ostravy ze Slovenska, tu pak ve skladech upravovali a bez dodržování jakýchkoliv hygienických předpisů vyráběli alkoholické výrobky různých značek. Pokud by se vše dostalo do prodeje, stát by na daních přišel o 6 milionů korun. Pro Radiožurnál Dominika Rojthová, Ostrava.

Spustit audio