Zprávy o šesté 27. prosince 2012

27. prosinec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Okamura podal stížnost k Ústavnímu soudu kvůli prezidentské volbě

Jana GULDA, moderátorka:
Senátor Tomio Okamura se kvůli vyřazení z boje o prezidentské křeslo obrátil na Ústavní soud. Žádá o odložení termínu prvního kola voleb 11. a 12. ledna. Ústavní soudci slibují, že se stížností začnou zabývat přednostně.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Tomio Okamura sepsal své výhrady vůči prezidentské volbě za pomoci advokátky Kláry Samkové a stížnost donesl na podatelnu Ústavního soudu v Brně osobně.

Tomio OKAMURA, tiskový mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, senátor:
A tohle to mi tedy potvrdíte, to je ta moje kopie.

osoba:
Támhle se potvrzuje.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Stížnost má 26 stran a 18 příloh. Okamura v ní napadá jak změnu ústavy, tak prováděcí zákon přímé volby.

Tomio OKAMURA, tiskový mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur:
Volby za podmínek stanovených protiústavními zákony a prováděných naprosto nedůvěryhodnými postupy jsou pohrdáním občany a jejich právy.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek tvrdí, že soudcům už stížnost rozeslal.

Tomáš LANGÁŠEK, generální sekretář Ústavního soudu:
Samozřejmě vzhledem k tomu šibeničnímu termínu budeme muset všechno urychlit. V tuto chvíli už mají ústavní stížnost pana Okamury soudci k dispozici, byť jsou na dovolené, tak samozřejmě mají přístup k emailu.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
K plénu soudu se pak má sejít po novém roce. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

ČOI na tržnici v Hatích odhalila stovky nedostatků v prodeji pyrotechniky

Jana GULDA, moderátorka:
Několik set pyrotechnických výrobků, které se podle zákona nesmějí prodávat, dnes odhalila kontrola na tržnici v Hatích na Znojemsku. Některé zboží nebylo označeno třídou nebezpečnosti. Chyběl certifikát státní zkušebny, anebo značka CE, která opravňuje k prodeji výrobků v celé Evropské unii. Chyběly také cenovky a identifikace stánkářů.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ:
Letos poprvé se v Hatích prodává zábavní pyrotechnika mimo samotný objekt tržnice. V minulosti tu totiž právě kvůli pyrotechnice hořelo. Nedostatky objevili inspektoři i dnes.

osoba:
Ceny, označení, prodejce, to všecko chybí, to je špatně.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ:
Sami prodejci od stánků utekli, jakmile se inspektoři přiblížili. Správce tržnice Long Tran Van ale tvrdí, že většina jich má všechno v pořádku.

Long TRAN VAN, správce tržnice:
Určitě něco jim tam chybí, ale většinou všechno, no, skoro, no, v pořádku je, také /nesrozumitelné/, všechno.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ:
Některé výrobky půjdou na rozbor, aby se zjistilo, co se vlastně prodává, řekla ředitelka inspektorátu pro Jihomoravský a Zlínský kraj Taťána Neuhybelová.

Taťána NEUHYBELOVÁ, ředitelka inspektorátu pro Jihomoravský a Zlínský kraj:
U ostatních výrobků, u kterých není značení, tak byl uložen zákaz prodeje.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ:
Český úřad pro kontrolu zbraní a střeliva zahájil správní řízení se čtyřmi prodejci. Může uložit pokutu až do pěti milionů korun. Pro Radiožurnál Vlasta Gajdošíková, Hatě u Znojma.

Na otravu metanolem už v Polsku zemřelo 9 lidí. Jedovatý alkohol byl z Česka

Jana GULDA, moderátorka:
Polské úřady varují před lihovinami z nedůvěryhodných zdrojů. V Polsku už pravděpodobně na otravu metanolem zemřelo za posledních několik dní 9 lidí. Minimálně v jednom případě byly na lahvích české etikety.

Petr VAVROUŠKA:
Bujarý vánoční večírek skončil tragicky pro celkem 4 lidi z města Stargard na severu země. Policie už potvrdila, že oběti se otrávily metanolem. Pochybný alkohol zřejmě nakoupili na místním trhu. Metylalkohol si vyžádal také 2 mrtvé ve městě Hnězdno na západě Polska. Tragická zpráva přišla také z jihu země. V obci Golkowice jen několik kilometrů od hranic s Českou republikou zemřela tříčlenná rodina. "Na místě jsme našli prázdné láhve od alkoholu. Vyšetřovatel nařídil pitvu a teprve poté se dozvíme, co bylo příčinnou úmrtí," řekla mluvčí policie. Potvrdila, že na láhvích byly české etikety. Petr Vavrouška, Český rozhlas, Polsko.

Bývalý prezident USA Bush starší je kvůli silné horečce na jednotce intenzivní péče

Jana GULDA, moderátorka:
Bývalý americký prezident George Bush starší je na jednotce intenzivní péče. V nemocnici v texaském Houstonu léčí amerického exprezidenta už několik týdnů a na nové oddělení ho přemístili kvůli přetrvávajícím horečkám.

Karolína REZKOVÁ:
Jeho stav se několikrát zhoršil, opakovaly se horečky. Lékaři dělají vše, co je v jejich silách. Jsou opatrně optimističtí, že léčba bude účinná. Na jednotce intenzivní péče je proto, že jeho stav nebyl dobrý, teď doufají, že léky zaberou a obrátí se to k lepšímu," tak důvody převozu popsal mluvčí rodiny Bushů Jim McGrath. George Bushe staršího trápí zdravotní potíže už delší dobu. V listopadu ho hospitalizovali se zánětem průdušek. I přes horečky je exprezident při plném vědomí, v dobré náladě a dokonce žertuje s lékaři. Na Boží hod vánoční s ním v nemocnici byla jeho manželka, syn Neil a další členové rodiny. Bushe staršího dvakrát navštívil i jeho další syn bývalý americký prezident George W. Bush. Karolína Rezková, Radiožurnál.

Stovky dělníků na indické čajové plantáži upálily svého nadřízeného

Jana GULDA, moderátorka:
Dav 700 rozzlobených dělníků na indické čajové plantáži zapálil dům svého nadřízeného. Ten v něm uhořel i s manželkou. Policie zatkla 3 lidi a vyšetřuje, jestli šlo o úmyslnou vraždu.

Ondřej BOUDA:
Žhářským útokem vyvrcholil několikaměsíční spor mezi vedením plantáže a zaměstnanci o dlužné platy, bydlení a zaměstnání. Situace na místě je stále velmi vyhrocená a pořádek zajišťují zvláštní policejní jednotky. Upálený manažer už v minulosti rozlícenému davu jednou čelil. Před 2 lety protestující zaměstnance zahnal střelbou a ti potom zapálili alespoň továrnu na zpracovávání čaje. Podobných útoků v posledních letech přibývá kvůli špatným pracovním podmínkám na čajových plantážích, které často vedou i ke smrti dělníků. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Putin se chystá podepsat zákaz adopcí ruských sirotků do Spojených států

Jana GULDA, moderátorka:
Ruský prezident Vladimir Putin se chystá podepsat zákon zakazující adopce do Spojených států. Šéf Kremlu to dnes řekl v Moskvě. Odpověď ruských zákonodárců na takzvaný Magnického zákon tak podpořil už poněkolikáté. Zákon vyvolal v Rusku ostrou kritiku. Kromě nevládních organizací se k ní přidalo i několik ministrů a ruské ministerstvo spravedlnosti.

Lenka KABRHELOVÁ:
Vladimir Putin podle svých slov nevidí důvod, proč by návrh zákona schválený oběma komorami ruského parlamentu neměl podepsat. Jeho slova jsou zatím nejjasnějším náznakem, jak chce ruský prezident v otázce sporné normy postupovat. Kromě zákazu adopcí do Spojených států zavádí zákon i další opatření, která mají být odvetou Washingtonu za sankce vůči ruským úředníkům porušujícím lidská práva. Kritikové normu odmítají s tím, že je nepřijatelné zneužívat osud opuštěných dětí k politickým cílům. K odpůrcům se přidalo i několik ruských ministrů, včetně resortu spravedlnosti, podle něhož zákon odporuje ruské legislativě a mezinárodním dohodám. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Na části D1 budou méně bezpečná svodidla, autobus ani kamion nezastaví

Jana GULDA, moderátorka:
V první fázi chystané modernizace dálnice D1 jsou podle odborníků plánovaná málo bezpečná středová svodidla. Navrhovaný typ nemusí podle norem při nehodě zadržet autobus nebo kamion a ten se tak může dostat do protisměru. Bezpečnější svodidla přitom nejsou o moc dražší.

Eva KÉZROVÁ:
Navrhovaná svodidla pro D1 se výškově podobají těm současným a to je podle odborníka na bezpečnost svodidel Františka Juráně chyba.

František JURÁŇ, odborník na bezpečnost svodidel:
Autobusy, které jsou vysoké, by toto svodidlo nezadrželo, a to je opravdu velký problém.

Eva KÉZROVÁ:
Na rakouských či italských dálnicích se vyšší svodidla, která jsou zhruba o čtvrtinu dražší, používají běžně. Takzvaný typ H3 ale najdeme i u nás. Ředitelství silnic a dálnic jej nedávno instalovalo na rychlostní komunikaci z Vyškova do Olomouce. Podle mluvčí ŘSD Martiny Vápeníkové ale neschválena revize předpisů zatím brání instalaci těchto bezpečnějších svodidel na modernizované D1.

Martina VÁPENÍKOVÁ, mluvčí ŘSD:
I vzhledem k probíhajícímu výběrovému řízení nelze zatím změnu úrovně na H3 zapracovat do projektu té první etapy.

Eva KÉZROVÁ:
V těch dalších by se ale vyšší a tím i bezpečnější svodidla měla na dálnici D1 objevit. Eva Kézrová, Radiožurnál.

Majitelka cestovní kanceláře Majestic Travel je v insolvenčním řízení

Jana GULDA, moderátorka:
Krajský soud v Brně zahájil insolvenční řízení s provozovatelkou boskovické cestovní kanceláře Majestic Travel. Zuzana Pálová podle stěžovatelů nevrátila zákazníkům peníze za zrušený letní zájezd do Chorvatska. Návrh na insolvenční řízení podal Klub seniorů z Rožnova pod Radhoštěm, jehož klienty kancelář údajně poškodila.

Gabriela GRMOLCOVÁ:
Jednou z poškozených je také předsedkyně rožnovského Klubu seniorů Annelieze Přikrylová, podle které o své finance přišlo nejméně 90 lidí.

Annelieze PŘIKRYLOVÁ, předsedkyně rožnovského Klubu seniorů:
Musím vám říci, že to je více než 500 tisíc, protože každý zájezd měl stát 6250 korun a bylo 90 lidí. Byli jsme z toho, mírně řečeno, vyděšeni, že, samozřejmě, protože jsme s tím naprosto nepočítali.

Gabriela GRMOLCOVÁ:
Případ prošetřuje už léta také policie kvůli podaným trestním oznámením. Potvrzuje blanenská policejní mluvčí Iva Šebková.

Iva ŠEBKOVÁ, blanenská policejní mluvčí:
V současné době vlastně prověřujeme několik trestných oznámení od klientů.

Gabriela GRMOLCOVÁ:
Podle insolvenčního rejstříku je řízení ve stavu před rozhodnutím o úpadku. Majitelka cestovní kanceláře Zuzana Pálová se k potížím CK Majestic Travel nevyjádřila a s médii nekomunikuje. Pro Radiožurnál Gabriela Grmolcová, Brno.

Obchodníci nabízejí po Vánocích až 80procentní slevy

Jana GULDA, moderátorka:
Obchodníci nabízejí po Vánocích až 80procentní slevy. Za nákupy proto po svátcích vyráží spousta lidí. Experti ale varují před zklamáním zákazníků, na co by si měli dát pozor, to vysvětluje mluvčí České obchodní inspekce Jana Jelínková.

Jana JELÍNKOVÁ, mluvčí České obchodní inspekce:
Takovéto deklarování, že všude jsou vysoké slevy, přitom, když přijdeme do obchodu, zjistíme, že se ta sleva vztahuje pouze na několik málo výrobků, popřípadě může dojít k tomu, že obchodník v nějakém krátkém časovém úseku navýší tu cenu původní, pak zase zboží sníží, takže vlastně k žádné slevě tam nedojde.

autor: jve
Spustit audio

Více z pořadu