Zprávy o šesté 28. ledna 2011

28. leden 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Ministr Heger našel 2 miliardy korun pro lékaře. Ti chtějí záruky, že se budou mít kam vrátit.

osoba:
A musím dát garanci těm lidem, ne že jim řeknu, tak jako tady nějaký peníze dostanou, ale koho nevezmou zpátky, ten zůstane mimo.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
V Egyptě nasadili proti demonstrantům armádu. Prezident vydal zákaz nočního vycházení.

redaktor:
Proti sobě stálo několik tisíc demonstrantům proti několika tisícům policistů.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Smog na Ostravsku znovu překračuje únosné limity. V kraji platí signál regulace.

osoba:
Poznám už podle toho pachu takovýho, že to není ono dobré, smrdí to, no.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Zítra bude skoro jasno a teploty minus 5 až minus 1 stupeň. Hezký podvečer přeje Kateřina Causidisová.

Ministr Heger našel 2 miliardy korun pro lékaře

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Ministr zdravotnictví Leoš Heger pošle nemocnicím 2 miliardy korun navíc. Jít mají na platy lékařů a dalších zdravotníků. Doktoři ale teď chtějí záruky, že je nemocnice po stáhnutí výpovědí vezmou zpátky. To jim Heger, ani premiér Petr Nečas ale garantovat nemůžou. Jednání tak budou pokračovat.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Světlo na konci tunelu a výrazný posun, tak lékaři hodnotí nabídku ministra zdravotnictví Leoše Hegera, který pro ně uvnitř systému našel 2 miliardy navíc. Hrozbu hromadných odchodů se ministrovi ale odvrátit úplně nepodařilo. Lékaři totiž mají ještě dva požadavky.

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory:
Musí existovat garance, že ty peníze skutečně půjdou na platy lékařů, je třeba garance, že všichni lékaři, kteří projevili o to zájem, se budou moci do své práce vrátit.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Říká prezident České lékařské komory Milan Kubek. Heger ale tvrdí, že takové záruky doktorům dát nemůže.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví:
Ministerstvo zdravotnictví není schopno ovlivňovat osudy jednoho každého člověka.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Požadavky lékařů považuje za nerealistické i premiér Petr Nečas.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Těžko já se asi akceptovatelné, aby existovala nějaká jednosměrka, která by řekla, že tyto prostředky musí použít výhradně a stoprocentně na platy lékařů.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Sociální demokraté návrh ministra Hegera kritizují. Podle nich jsou slíbené 2 miliardy málo. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Už hodinu platí ve velkých egyptských městech zákaz nočního vycházení

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Už hodinu platí ve velkých egyptských městech zákaz nočního vycházení. Po celodenních protestech jej vyhlásil egyptský prezident Husní Mubarak. Demonstranti se dnes střetli s pořádkovými jednotkami nejen v Káhiře, ale také v Suezu a v Alexandrii. Proti lidem použila policie vodní děla, slzný plyn a gumové projektily.

Jaromír MAREK:
Ulice Káhiry a dalších velkých měst se dnes měnily v bitevní pole. Na pomoc policejním jednotkám povolal prezident armádu a vojenská vozidla obsadila centrální náměstí v Káhiře, kde demonstranti požadovali odstoupení prezidenta Mubaraka. Tisícovka lidí byla zatčena, opoziční politik Muhamed Baradaj, bývalý šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii je v domácím vězení. Při střetech s policií byly zraněny desítky lidí, po jednom mrtvém hlásí Káhira a Suez. Už ráno vypnuly úřady Internet a síť mobilních operátorů. Jaromír Marek, Radiožurnál.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Přímo v Egyptě máme zpravodaje Břetislava Turečka. Pokusíme se s ním spojit už za pár minut v Ozvěnách dne.

Smog na Ostravsku znovu překračuje únosné limity

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Smog opět trápí Moravskoslezský kraj. Meteorologové tam vyhlásili signál regulace. Koncentrace polétavého prachu mnohonásobně překračují povolené limity a stěžují lidem dýchání.

osoba:
Ráno jsem šla tak celá zahalená, je to špatné, no, velmi špatné.

osoba:
Jak přijíždím do tý Ostravy, tak vždycky tady je ten mrak šedej, no, cítím to, že tady je, že se tu hůř dýchá opravdu.

osoba:
Poznám už podle toho pachu takovýho, že to není ono dobré, smrdí to, no.

Andrea ČÁNOVÁ:
Autobusy, tramvaje a trolejbusy dnes mají na předním skle velkou ceduli s nápisem smog. Cestující mohou jezdit zadarmo. Tady na zastávce v centru města zkoumám, jak toho lidé využívají.

osoba:
Myslím si, že moc lidí to, si myslím, nevyužije.

osoba:
Ten smog nám to nezničí.

Andrea ČÁNOVÁ:
Právě přijíždí trolejbus, rychle vstupuji dovnitř a ptám se řidiče, jestli vozí více cestujících.

řidič:
Nedá se to říct, ne, ne, ne, jak nám to dispečink na starosti přikáže, tak to uděláme, ale ani těch aut neubývá.

Andrea ČÁNOVÁ:
Průmyslové podniky na Ostravsku od rána kontrolovali inspektoři životního prostředí. Zjišťovali, jestli kvůli smogové situaci omezili výrobu. Pro Radiožurnál Andrea Čánová, Ostrava.

Spojené státy mají po dvou letech v Česku znovu svého velvyslance

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Spojené státy mají po dvou letech v Česku znovu svého velvyslance. Pověřovací listiny dnes prezidentu Václavu Klausovi předal nový ambasador Norman Eisen. Ten cítí silný mandát, i když ho prezident Barack Obama jmenoval bez souhlasu amerického Senátu.

Jiří HOŠEK:
"Jsem rád, že mohu oznámit, že tento týden mě prezident Senátu znovu navrhl. Myslím si, že rozhodnutí Baracka Obamy jmenovat velvyslance v České republice odráží jeho silnou víru v důležitost přátelství našich národů." Řekl v rozhovoru pro Český rozhlas a ČTK Norman Eisen. Podle něj je významný poselstvím taky to, že prezident poslal do Prahy svého přítele a blízkého poradce z Bílého domu. Nový velvyslanec hodlá velmi aktivně podporovat nabídku americké společnosti Westinghouse na dostavbu Temelína. "Pokud se bude rozhodovat podle skutečných výhod, je nabídka Westinghousu hodně, hodně silná. Já sám budu velmi aktivní při prosazování této nabídky, ale budu respektovat, že konečné rozhodnutí je na české straně." Zdůraznil Eisen. Jiří Hošek, Radiožurnál.

Spor Slovenska a Maďarska o dvojitém občanství by mohla vyřešit nová smlouva

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Spor Slovenska a Maďarska o dvojitém občanství by mohla vyřešit nová smlouva. V Bratislavě to na schůzce s maďarským předsedou vlády Viktorem Orbánem navrhla slovenská premiérka Iveta Radičová. Orbánova návštěva u sousedů ale přinesla úspěch i v otázkách energetiky. Obě země si slíbily, že v budoucnu propojí své plynovody.

Kateřina PROCHÁZKOVÁ:
Právě problém dvojitého občanství, který vyvolala Budapešť a slovenské odvetné akce, v poslední době nejvíce komplikují vztahy mezi oběma zeměmi. Jak ale řekla Radičová, není potřeba odvety, ale standardního jednání, a to nejen ve vzájemných vztazích, ale také v přístupu k dodávkám energie. Maďarský premiér Viktor Orbán také podepsal v Bratislavě dohodu o vybudování propojení plynovodů mezi Slovenskou republikou a Maďarskem, takzvaný projekt Sever jih, do kterého je zapojena i Česká republika. Kateřina Procházková, Radiožurnál, Bratislava.

O nezpochybnitelný mandát se může opřít německá armáda při působení v Afghánistánu

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
O nezpochybnitelný mandát se může opřít německá armáda při působení v Afghánistánu. Pro prodloužení mise Bundeswehru do února 2012 se dnes ve spolkovém sněmu vyslovila většina přítomných poslanců.

Klára STEJSKALOVÁ:
Kromě německé vládní koalice hlasovala pro pokračování mise i opoziční SPD. Podle jejího šéfa Gabriela je další nasazení nezbytné, protože náhlé stažení německých jednotek by mohlo ohrozit šance země na mírovou budoucnost. To by podle jeho slov mělo být zřejmé i německé veřejnosti, které se angažování Bundeswehru zemi pod Hindúkušem nelíbí. Zároveň padl konkrétní termín, kdy začne Německo své vojáky z Afghánistánu stahovat. Pokud nedojde k nějaké mimořádné bezpečnostní situaci, první vojáci se začnou vracet na konci letošního roku. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

Za nakupování hlasů voličů by mohli v budoucnu hrozit až 3 roky vězení

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Za nakupování hlasů voličů by mohli v budoucnu hrozit až 3 roky vězení. Ministr vnitra Radek John dnes v Ústí nad Labem řekl, že se s ministerstvem spravedlnosti dohodli na vytvoření nového paragrafu v trestním zákoně. Podle Johna by měl počítat s trestem vězení od 6 měsíců do 3 let pro toho, komu soud prokáže, že hlasy voličů nakupoval, ne pro toho, kdo si za svůj hlas peníze vzal. Méně závažné kupčení s hlasy navíc bude i přestupkem, který vnitro zapracuje do volebního zákona.

Průjezd křižovatkami by mohl být bezpečnější

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Průjezd křižovatkami by mohl být bezpečnější. Meziresortní komise ministerstva dopravy navrhuje zavedení takzvané blikající zelené, která by řidiče upozornila, že světla na semaforu přejdou v červenou. Podle šéfa komise a poslance Stanislava Humla stačí k této změně pouze prováděcí vyhláška a proto bychom se s blikající zelenou mohli setkat ještě letos.

Stanislav HUML, poslanec:
Je to poměrně obvyklé v okolních státech Evropy, u nás je to natvrdo, mnoho lidí ještě naopak přidá plyn, když vidí, že mu tam padá oranžová, takže chceme ještě prodloužit tu dobu, kdy už lidé budou vědět o tom, že se blíží doba přesunu, udělali jsme si na to takový rozbor, zjistili jsme, že by poklesla rychlost vozidel, trošičku se asi zhorší kapacita průjezdu křižovatkou, protože lidé budou dřív zastavovat, ale všechno to vede k tomu, aby bylo na silnicích bezpečno.

Na zámku v Moravském Krumlově odpečetili Muchovu Slovanskou epopej

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Na zámku v Moravském Krumlově odpečetili Muchovu Slovanskou epopej. Symbolického aktu smíru mezi Prahou a jižní Moravou se účastnili představitelé města, jihomoravský hejtman, ministr kultury i zástupci Incheby, která zámek vlastní. Na místě je reportérka Gabriela Grmolcová.

Gabriela GRMOLCOVÁ:
Asi před půl hodinou skutečně došlo k odpečetění zámku a jakémusi symbolickému zakopání válečné sekery kvůli sporům o epopej mezi Prahou a Moravským Krumlovem v minulém roce. Nyní probíhá tisková konference. Reálně tímto začínají jednání o tom, zda epopej zůstane kompletní na moravskokrumlovském zámku či nikoliv. Pražští galeristé totiž chtějí v příštím týdnu prozkoumat stav pěti zabalených pláten a případně je rozbalit až v Praze, kde by je chtěli vystavit, to se ale představitelů Moravského Krumlova a nicméně ani ministerstvu kultury moc nelíbí, protože by se údajně mělo celé dílo vystavovat pouze vcelku. Každopádně výsledek bude předmětem dalších diskusí a průzkumů pláten, které /nesrozumitelné/ příští týden. Pro Radiožurnál Gabriela Grmolcová, Moravský Krumlov.

Spustit audio