Zprávy o šesté 28. prosince 2011

28. prosinec 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Odchází další úředník zodpovědný za čerpání evropských fondů

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Ministerstvo školství opouští další manažer, který měl na starosti čerpání peněz z Bruselu. Z funkce vrchního ředitele sekce evropských fondů odešel Robert Plaga. Post přitom zastával jen necelých 14 dní. Podle ministerstva odchází po dohodě. Radiožurnál ale získal jeho email, ze kterého je jasné, že skutečným důvodem jsou neshody s vedením úřadu. Ministerstvo se dál k situaci nechce vyjadřovat. V éře současného ministra Josefa Dobeše je Plaga už pátým mužem, který měl čerpání evropských dotací řídit. Narůstají proto obavy, že i kvůli Dobešově personální politice by mohlo české školství o část evropských peněz přijít.

Ondřej HOUSKA:
České školství může z Bruselu získat přes 100 miliard korun. Ministerstvo ale z hlediska čerpání evropských peněz patří k těm vůbec nejhorším. Odborníci varují, že i kvůli neustálým personálním změnám se schopnost ministerstva dosáhnout na bruselské fondy výrazně snižuje. Úřad se snaží vše dohnat zaváděním nových projektů. Jeden z nich je zaměřen třeba na propagaci zdravého životního stylu. Podle šéfredaktora odborného serveru Česká škola Janka Wagnera ale takový projekt nedává smysl.

Janek WAGNER, šéfredaktor odborného serveru Česká škola:
Je to zjevně úlitba nějaký mediální agentuře, jde tam především o to, že se mají dělat nějaké propagační videoklipy.

Ondřej HOUSKA:
Podle informací Radiožurnálu by mohla Evropská komise už brzy tok části peněz do českého školství pozastavit. Ondřej Houska, Radiožurnál.

Tresty za opakované přestupky by měly být tvrdší

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Tresty za opakované přestupky by měly být tvrdší. Umožnit to má centrální registr přestupků, který připravuje ministerstvo spravedlnosti. Registr by měl přispět k efektivnějšímu boji proti drobné kriminalitě, jeho vznik dlouhodobě podporují obce a města.

Zbyněk ZIKMUND:
Registr by evidoval všechny přestupky. Za jejich opakované spáchání by člověku hrozila přísnější sankce, o trestný čin by mohlo jít u opakovaných přestupků proti majetku, proti veřejnému pořádku a proti občanskému soužití. Říká ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti:
Cílem je přísněji postihovat drobnou majetkovou trestnou činnost, která je dnes postihována přestupky.

Zbyněk ZIKMUND:
Odhadované náklady na vznik registru přestupků se původně pohybovaly okolo 170 milionů korun. Ministerstvo spravedlnosti teď navrhuje levnější řešení.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti:
Stál by něco přes 30 milionů korun, protože napojíme rejstřík přestupků na trestní rejstřík, který dnes existuje a ministerstvo spravedlnosti jej spravuje.

Zbyněk ZIKMUND:
Návrh příslušných novel zákonů chce předložit vládě do poloviny příštího roku. Centrální registr přestupků by měl začít fungovat nejdřív k 30. červnu 2013. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Severní Korea pohřbívá Kim Čongila

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Masového pohřbu diktátora Kim Čongila se v Pchjongjangů zúčastnily statisíce lidí. Truchlící davy se loučily s vůdcem, který na jedné straně vybudoval armádu vlastníci jaderné zbraně. Na druhé ale KLDR izoloval od okolního světa a její obyvatele uvrhl do bídy. Severokorejští uprchlíci proto dnes vyzývali ke svržení dynastie Kimů.

Robert MIKOLÁŠ:
Smuteční procesí vyrazilo do ulic zasněženého Pchjongjangu z mauzolea Kumsusan. V čele kolony jel vůz s obřím portrétem usmívajícího se Kim Čongila. Za ním pak limuzína s rakví přikrytou rudou vlajkou a obklopenou bílými květinami. Zpočátku vedle ní kráčel i nejmladší syn zesnulého vůdce Kim Čongun, který pravou rukou zdravil truchlící obyvatele Pchjongjangu. Spolu s ním doprovázeli severokorejského diktátora i Kimův strýc Čang Songtchek a náčelník generálního štábu Ri Yongho. Právě tito dva muži podle pozorovatelů nyní spolurozhodují o dění v KLDR. Robert Mikoláš, Radiožurnál.

Írán by se měl vzdát plánu na blokádu Hormuzského průlivu

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Írán by se měl vzdát plánu na blokádu Hormuzského průlivu. Vyzvala ho k tomu Francie. Reagovala tím na hrozby Teheránu, že íránské vojenské námořnictvo nepropustí přes klíčový Hormuzský průliv žádnou ropu, pokud se proti Íránu vyhlásí další sankce. Spojené státy se připojily s ujištěním, že žádné přerušení dopravy v Hormuzském průlivu nepřipustí. Írán je čtvrtý největší vývozce ropy na světě. Hormuzská úžina leží Perským zálivem a Ománským zálivem. Je částí Arabského moře. Na kontrolu průlivu, který leží u jeho pobřeží, si Íránci dlouhodobě dělají nárok.

Nechat si zapsat vlastnictví nemovitosti na katastrálním úřadu v příštím roce podraží

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Nechat si zapsat vlastnictví nemovitosti na katastrálním úřadu v příštím roce dvojnásobně podraží. Podle novely zákona o zápisech práv k nemovitostem přijde poplatek při změně vlastníka nemovitosti, ale i při vzniku zástavního práva nebo věcného břemene nově na tisíc korun.

Petr SEHNOUTKA:
Ročně by tak měl podle důvodové zprávy této novely katastrální úřad získat zhruba 300 milionů korun navíc. Nárůst poplatků obhajuje úřad jednak inflací, protože v současné výši je poplatek už 17 let, ale také tím, že v okolních zemích, včetně Slovenska, je daleko vyšší. Získané peníze by měly částečně pokrýt náklady spojené s digitalizací map. Zákon počítá od nového roku i s dalšími změnami, úřad například zapíše i nemovitosti, u kterých je veden spor o vlastnictví. U zápisu ale vyznačí takzvanou poznámku spornosti, kterou odstraní až po verdiktu soudu. Petr Sehnoutka, Radiožurnál.

Evropská kosmická agentura se může přesunout do Prahy

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Česko splnilo podmínky Evropské vesmírné agentury pro přesun jejího řídícího centra do Prahy. Hostitelskou smlouvu oficiálně podepíší ministr dopravy Pavel Dobeš a výkonný ředitel agentury Carlo des Dorides koncem ledna v Praze. Následně jí ještě musí ratifikovat obě komory parlamentu a prezident. Do konce května pak ministerstvo dopravy předá agentuře její nové sídlo v prostorách bývalé České konsolidační agentury v Holešovicích. Hlavní pracovní náplní řídícího centra má být příprava na řízení evropského satelitního navigačního systému Galileo. Ten má být přesnější než zavedený americký systém GPS.

Seskok skupiny Anthropoid se připomíná v Nehvizdech u Prahy

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Seskok skupiny Anthropoid, která v květnu 1942 spáchala atentát na říšského protektora Heidricha, se připomíná v Nehvizdech u Prahy. Plánované rekonstrukci události ale zabránilo počasí. Na místě je reportér Miloslav Dvořák.

Miloslav DVOŘÁK:
Vojenští výsadkáři kvůli nízkým mrakům neseskočili. Místo proto symbolicky několikrát obkroužil armádní vrtulník, přesto téměř 300 lidí uctilo památku parašutistů Josefa Gabčíka a Jana Kubiše u památníku, který je na místě seskoku. A také bohoslužbou v kostele svatého Václava. Atentát na říšského protektora Heidricha je považován za nejdůležitější čin československého odboje za 2. světové války. Pro Radiožurnál z Nehvizd Miloslav Dvořák.

Spustit audio