Zprávy o šesté 28. prosince 2012

28. prosinec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Sociální dávky budou čerpány i bez sKaret

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Soudci mají od ledna platy jisté. Senát dal zelenou vládnímu návrhu, podle kterého se jim budou mzdy odvíjet o dvou a tři čtvrtě násobku průměrné mzdy. Až o několik tisíc měsíčně pak vzrostou platy i senátorům a poslancům. Stejně rychle Senát schválil i výplatu některých dávek postaru, tedy bez sociálních karet.

osoba:
Je to nesmysl, si myslím, totální.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Stejně jako tato maminka na mateřské dovolené viděly povinné čerpání dávek přes sKarty i zákonodárci. Změny po poslancích už schválil i Senát. Tím se naplnila i další slova mladé maminky z Pardubic.

osoba:
Nic měnit nebudu, zůstanu tak, jak jsem, prostě sKarta je naprosto zbytečná.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Opravdu si nic měnit nebude. Potvrdila to ministryně práce a sociálních věcí za TOP 09 Ludmila Müllerová.

Ludmila MÜLLEROVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /TOP 09/:
Pro uživatele dávek se nemění vůbec nic, budou moci dostávat dávky tak, jak byli zvyklí doposud, to znamená na účet nebo v hotovosti tak, jak tomu je doposud.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá v systému sociálních karet řadu změn. Pracovat by se na nich mělo začít v lednu. Věra Masopustová, Radiožurnál.

V pražské nemocnici leží dva pacienti s takzvanou prasečí chřipkou

Jana PETROVÁ, moderátorka:
V pražské Všeobecné fakultní nemocnici leží dva lidé s prasečí chřipkou. Muž i žena jsou ve vážném stavu. Kde se nakazili, zatím není jasné. Podle vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Martiny Havlíčkové ale nejde o výjimečnou situaci.

Martina HAVLÍČKOVÁ, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku:
V této době, kdy už můžeme hovořit o počínajícím zvýšeném výskytu chřipkových infekcí, tyto těžší až těžké průběhu nejsou takovou výjimkou a zaznamenávají se i v jiných sezónách, není to prostě situace, která by se nějak vymykala tomu, co lze předpokládat.

Pančovaný alkohol v Polsku má na svědomí už 10 obětí

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Pančovaný alkohol v Polsku má na svědomí už 10 obětí. U většiny z nich potvrdili otravu metanolem lékaři. Na další výsledek pitev se ještě čeká. V jednom případě mohl pochybný alkohol pocházet i z Česka.

Petr VAVROUŠKA:
Metanol zabíjel v uplynulých dnech po celém Polsku. Celkem 5 osob zemřelo ve městě Stargard na severu země. Tříčlennou rodinu z vesnice na jihu Polska mohl zabít alkohol původem z České republiky. "Našli jsme u nich také prázdné lahve s českými etiketami. Teď čekáme na výsledky testů, jestli v nich byl metanol," řekl Českému rozhlasu mluvčí policie v Katovicích. "Pokud se ukáže, že v českých lahvích byl otrávený alkohol, požádáme o pomoc české kolegy," dodal mluvčí polské policie. Ta vyzvala Poláky, aby zejména před Silvestrem dávali pozor na to, jaký alkohol kupují. Petr Vavrouška, Český rozhlas, Polsko.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Česká policie zatím otravy metanolem v Polsku nevyšetřuje. S polskými kolegy ale běžně spolupracuje už od začátku metanolové aféry v září.

Ústavní soud se začne zabývat Okamurovou stížností

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Ústavní soudci se po novém roce sejdou kvůli stížnosti Tomia Okamury na prezidentské volby. Do té doby jim podklady k rozhodování připraví soudce zpravodaj, kterým byl určený předseda soudu Pavel Rychetský. Pro jednání soudců 4. ledna připraví hned několik variant. Řekl to Rádiu Česko.

Pavel RYCHETSKÝ, předseda Ústavního soudu ČR:
A to s ohledem právě na tu časovou tíseň připravíme všechny varianty, variantu, že se termín voleb ruší, /nesrozumitelné/, odkládá, aby vznikl prostor pro jednání. Variantu, že se zamítá návrh na zrušení termínu voleb, ale že se přerušuje řízení a bude se probírat, projednávat v následujících týdnech nebo měsících ten napadený zákon.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
První kolo prezidentských voleb je naplánovaná na 11. a 12. ledna. Okamuru z boje o Hrad vyřadilo ministerstvo vnitra. Neúspěšně se pak bránil u Nejvyšší správního soudu.

Provizorní hráz rybníka Jordán v Táboře nevydržela

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Provizorní hráz rybníka Jordán v Táboře nevydržela. Pod náporem vody se dnes protrhla. Hráz rozdělovala tuto nejstarší údolní nádrž ve střední Evropě na dvě části kvůli odbahňování.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Nádrž je tak znovu zatopená, což prozatím znemožňuje odbahňovací práce. Už v sobotu ale dělníci začnou prasklou hráz obnovovat. Manažer projektu Karel Hotový věří, že to nebude trvat dlouho.

Karel HOTOVÝ, manažer projektu:
Během 14 dní pak bude chvíli trvat, než to zase odteče, ty spodní části a potom začneme pracovat na tom, co jsme měli v úmyslu vlastně před Vánoci.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Celkovou realizaci projektu, který je naplánovaný do léta 2014, by to ale narušit nemělo.

Karel HOTOVÝ, manažer projektu:
Držíme se o nějakých, dejme tomu, 3 týdny, to samozřejmě bude mít vliv na dokončení těch prvních dvou etap.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Voda teď vytéká štolou, která v budoucnosti bude fungovat jako spodní výpusť nádrže. S vodou unikají z Jordánu do Lužnice i ryby. Odbahnění je jedním z nejnáročnějších projektů na Táborsku v posledních letech. Náklady přesahují 400 milionů korun. Tereza Bartůňková, Radiožurnál.

Američtí občané nebudou moct od nového roku adoptovat ruské děti

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Američtí občané nebudou moct od nového roku adoptovat ruské děti. Prezident Vladimir Putin podepsal zákon, který je odpovědí na ten americký, takzvaný Magnického. Norma zavádí i další opatření ve vztahu ke Spojených státům a podle pozorovatelů se může odrazit i na vztazích mezi Moskvou a Washingtonem.

Lenka KABRHELOVÁ:
Zákon, který Moskva prosadila jako odvetu Washingtonu za sankce vůči ruským úředníkům porušujícím lidská práva, začne platit 1. ledna. Kromě zákazu adopcí ruských dětí do Spojených států zavádí například i zákaz pro všechny nevládní organizace, které se zabývají politickou aktivitou a čerpají finance ze Spojených států. V Rusku vyvolala norma odpor. Kritikové ji odmítají s tím, že je nepřijatelné, aby ruský establishment zneužíval osudu opuštěných dětí k politickým cílům. Protestní petici podepsalo přes 100 tisíc lidí. Výhrady k zákonu předneslo i několik ministrů ruské vlády, včetně resortu spravedlnosti, podle kterého norma odporuje ruské legislativě i mezinárodním úmluvám. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Italský soud vynesl rozsudek za tři úmrtí při zemětřesení v Aquile

Jana PETROVÁ, moderátorka:
V italské Aquile padl další rozsudek k zemětřesení z roku 2009. Za mříže poslal bývalého šéfa studentské koleje, ve které zemřeli tři mladí lidé, mezi nimi i dva čeští studenti. Celkem při tragédii zahynulo 308 lidí. A otřesy poničily velkou část regionu Abruzzo.

Vědunka LUNARDI:
Soud v Aquile po dvouhodinové poradě odsoudil ke 4letému trestu odnětí svobody bývalého ředitele studentské koleje Livia Bearziho. Podle soudu měl evakuovat strukturu po první silném otřesu v půl 4 ráno. Soud naopak osvobodil Vincenza Mazzottu, který vedl provinční úřad, do jehož kompetence spadala kolej a státní školy. Po poněkud absurdním odsouzení seismologů k šestiletému trestu odnětí svobody, za to, že nepředpověděli zemětřesení, je to další rozsudek, který vyvolal polemiku, protože trest dostal pouze jeden z odpovědných činitelů. Z Itálie pro Radiožurnál Vědunka Lunardi.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu