Zprávy o šesté 30. prosince 2011

30. prosinec 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Za hrozící ztrátu dotací může hlavně současné vedení resortu školství

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Hlavní zodpovědnost za možnou ztrátu části peněz z evropských fondů nese současné vedení ministerstva školství. Vyplývá to z auditu, kterým Evropská komise kontrolovala způsob nakládání s evropskými penězi v jednou ze dvou operačních programů, které pod ministerstvo spadají. Radiožurnál má audit k dispozici. Komise na základě ní pozastaví proplácení peněz do českého státního rozpočtu. Odhalila například špatně zadané veřejné zakázky, anebo nedostatečnou kontrolu utrácení evropských peněz.

Ondřej HOUSKA:
Podle ministerstva za chyby může minulé vedení úřadu. Kontrola se totiž týkala projektů, které začaly fungovat v letech 2008 až 2009, komise ale v auditu konstatuje, že počáteční systém byl nastaven dobře. Selhala ale kontrola výdajů a ta se prováděla hlavně v roce 2011, kdy už úřad vedl současný ministr Josef Dobeš. Na to poukazuje i bývalý šéf sekce evropských fondů Jan Vitula, kterého Dobeš po svém nástupu odvolal.

Jan VITULA, bývalý šéf sekce evropských fondů:
To je problém, na základě kterého Evropská komise pozastavuje ty platby, nejsou chyby v těch projektech, ale to, že selhal kontrolní systém.

Ondřej HOUSKA:
Hynek Jordán z tiskového odboru ministerstva se k závěrům auditu nechtěl vyjádřit.

Hynek JORDÁN, tiskový odbor ministerstva školství:
Tuto informaci bohužel já osobně nemám, protože auditní zprávu jsem nečetl.

Ondřej HOUSKA:
Ministerstvo školství bude mít čas na opravu chyb a tedy na opětovné uvolnění pozastavených evropských peněz. Prostředky použité nesprávně už ale komise Česku neproplatí. Ondřej Houska, Radiožurnál.

Na horách napadlo až 20 centimetrů sněhu

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Na horách napadlo až 20 centimetrů sněhu. V Krkonoších nebo na Vysočině místy stále sněží. Silnice jsou sjízdné s opatrností. Řidiči by se do hor neměli vydávat bez zimní výbavy. Problémy jsou hlavně na silnici v kopci z Harrachova na Kořenov. Tu zablokovaly kamiony. Situaci neulehčují ani turisté, kteří parkují podél silnic, hlavně na Liberecku pak nemohou projet sněžné pluhy.

Šárka ŠKAPIKOVÁ:
Sněžení komplikuje dopravu v Libereckém kraji už od rána, jak potvrzuje hlavní dispečer krajské správy silnic Pavel Pospíšil.

Pavel POSPÍŠIL, hlavní dispečer krajské správy silnic:
Stále nám na Liberecku velice silně sněží, dohlednost je ovlivněna momentálníma srážkami. Na silnicích prvních tříd nám leží vrstva rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Silnice nižších tříd v současný době pluhujeme, sněžení by mělo ustávat, takže pak bychom nasadili techniku na posyp.

Šárka ŠKAPIKOVÁ:
Sníh připravil horké chvilky zejména motoristům.

osoba:
No, je to hrozný, jsem ráno přišel k autu, to bylo úplně zachumelený, musel jsem to odhazovat, potom jsem jel, všude to klouže, dostal jsem smyk, doufám, že to brzo roztaje a že už to bude třeba zítra dobrý.

Šárka ŠKAPIKOVÁ:
Z Liberce pro Radiožurnál Šárka Škapiková.

Lidé v Příbrami protestují proti prodeji dvou budov polikliniky

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Více než 200 lidí demonstruje v tuto chvíli v Příbrami. Tamním obyvatelům se nelíbí, že vedení města a zastupitelé schválili prodej dvou historických budov první polikliniky. Lidé radnici vyčítají i to, že se uzavírá a nekomunikuje ani s některými novináři. Na místě máme reportéra Pavla Pavlase. Pavle, co lidé požadují?

Pavel PAVLAS:
Lidé požadují, aby vedení města přehodnotilo ještě svůj názor ohledně prodeje polikliniky a s vítěznou firmou smlouvu nepodepisovalo. Lidé dále také požadují po radnici, aby s nimi začala komunikovat. Každopádně lidé v tuto chvíli stojí před poliklinikou zde v Příbrami, pískají a nebojí se hesel "Hanba radnici!" a podobně. Co se týká reakce vedení města, tak nikdo před radnici z vedení města nepřišel. Starosta Josef Řihák jenom vzkázal nám novinářům, že se jedná o politickou akci a k politickým akcím se už nebude vyjadřovat. Každopádně všechna další obvinění a připomínky odmítá. Pro Radiožurnál Pavel Pavlas, Příbram.

Vyšší DPH zdraží i léky

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Kvůli vyšší dani z přidané hodnoty budou od nového roku dražší také léky. Pacienti to pocítí hlavně u těch, které nehradí pojišťovna. U prášků na předpis se jich to moc nedotkne. Další změnou naopak ušetří. Třicetikorunový poplatek budou platit v lékárně za jeden recept a ne za každý prášek na něm.

Lenka JANSOVÁ:
Léky na nachlazení, chřipku nebo bolest zdraží o několik korun na krabičku. Říká předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

Marek HAMPEL, předseda Grémia majitelů lékáren:
U nejběžněji prodávaných léků, třeba v kategorii kolem stokoruny dojde ke zdražení o 4 koruny.

Lenka JANSOVÁ:
Třeba tříměsíční balení antikoncepce může ale zdražit asi o 30 korun. Na léky na recept jako na vysoký krevní tlak, cukrovku nebo cholesterol budou pacienti doplácet asi stejnou částku jako teď. Podle viceprezidenta České lékárnické komory Michala Hojného je to díky takzvané jádrové úhradě těchto medikamentů ze zdravotního pojištění.

Michal HOJNÝ, viceprezident České lékarnické komory:
Ten náklad bude z větší části přenesen na zdravotní pojišťovny.

Lenka JANSOVÁ:
Lenka Jansová, Radiožurnál.

Provládní síly zabily v Sýrii nejméně 10 lidí

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Syrské bezpečnostní jednotky zastřelily na severu země nejméně 10 lidí. Po celé Sýrii dnes demonstrovaly desítky tisíc lidí, kteří požadují odchod prezidenta Bašára Assada.

Pavel POLÁK:
Podle opoziční zdrojů docházelo ke střetům mezi demonstranty a vojáky v několika syrských městech. Bezpečnostní jednotky údajně použily slzný plyn, ostré náboje a dokonce i bomby s hřebíky. Protože novináři ani Organizace spojených národů nemá povolený vstup do země, nelze všechny informace ověřit. Dnešní masové demonstrace mají nicméně ukázat, že protirežimní hnutí je silné, a to v době, kdy je v Sýrii od pondělí pozorovatelská mise Ligy arabských států. Její přítomnost ale nezabránila zabíjení. Od pondělí do čtvrtka bylo údajně zastřeleno téměř sto demonstrantů. Pavel Polák, Radiožurnál.

Madaři mají nový zákon o centrální bance. Ohrožuje její nezávislost

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Maďarský parlament schválil sérii kontroverzních zákonů, mimo jiné o církvích, anebo vyrovnání s komunistickou minulostí. Největší odezvu ale vyvolal zákon o národní bance. Jednání o dalším úvěru od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie se zřejmě o několik měsíců odsunou.

Gregor Martin PAPUCZEK:
Mnohé zákony, které se schvalovaly dnes, jsou nezbytné pro to, aby nová ústava mohla platit od 1. ledna. Například ústavním zákonem se hodnotí škodlivost komunistického režimu pro Maďarsko. Nástupnicí tehdejší státostrany je dnešní opoziční Socialistická strana. Ta je také spoluodpovědná za komunistické hříchy konstatuje zákon. Extrémní pravice žádala hned zákaz socialistické strany. Zákon o národní bance už má praktické důsledky prudce padl forint, což je výrazem ztráty důvěry na mezinárodních trzích. Ve hře je nezávislost banky, na co už upozornila Evropská centrální banka i předseda Evropské komise, který žádal předlohu stáhnout. Z Budapešti pro Radiožurnál Gregor Martin Papuczek.

Spustit audio